¡Hasta la victoria siempre Comandante!
Arkistot kuukauden mukaan: marraskuu 2016
San Andres
Tila
Jamon
Tila
Joulunaika lähenee, kun kaupoissa on kinkkukuusia ja ulkona pihoilla kukkivat joulutähdet. Ostimme kinkun, kahdeksankiloisen kuivatun, yli 12 kk kypsytetyn. Ylärivissä kuvassa se on jo telineeseen, jamoneroon, viritettynä. Kinkun leikkaus on taiteen laji sinänsä. Viime vuonna kävimme katsomassa oppitunnin kinkun leikkauksesta ja nyt onneksi saimme ohjeet kirjallisina. Jääkaappiin kinkkua ei saa laittaa, vaan se on säilytettävä huoneenlämmössä puuvillapyyhkeellä peitettynä. Ja välillä kinkun pintoja on voideltava oliiviöljyllä, näin kaupassa sanottiin, ja uskottava kai se on.
Croquetas de espinaca
Tila
Meillä kävi kanarioystävä opettamassa pinaattikrokettien valmistusta.
Croquetas de espinaca, Encarnan tapaan:
2 pussia pinaattia (2x300g), meillä oli tuoretta, pakastekin käy
1 iso sipuli
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
reilu puoli kg vehnäjauhoja
4 kananmunaa
2 kasvisliemikuutiota
vettä
korppujauhoa
Pilko sipuli, kuullota öljyssä paistinpannulla. Kiehauta pinaatinlehdet kattilassa pienessä vesimäärässä, lisää sen jälkeen liemikuutiot ja suolaa reilusti, sillä vehnnäjauhoa tulee seokseen paljon. Pieni pinaatit puuhaarukalla painellen. Lisää sipuli-öljyseokseen jauhot, kuullottele ne kullanruskeaksi. Lisää pinaattisurvos. Hämmennä hyvin, jotta saat massasta taikinamaista.
Taikinasta pyöritellään kroketteja. Meillä oli käytössä ”krokettikone”, mutta lusikoillakin pallukat onnistunevat. Kroketit pyöritellään kananmunaseoksessa, jauhotetaan korppujauhoilla ja paistetaan öljyssä kauniin ruskeiksi.
Hyviä olivat, kaikki syötiin, vaikka iso määrä niitä annoksesta tuli, ehkä noin 50 kpl. Ei ehditty laskea, kun popsittiin ne makoisiin suihin.
Muelle
Tila
Tässä eräänä iltana kävimme perinteisen ”kastanjakäynnin” Puerton kalasatamassa. Tänä vuonna emme maistaneet kastanjoita, koska niistä emme pidä. Sen sijaan mejillones, simpukat, grillattuina ja mojo-kastikkeella maustettuina ovat herkkua, tietysti paikallisen tinton kanssa. Kastanja-aika jatkunee San Andresin päivään, pianhan sekin on.
Tasca El Quinqué
Tila
Testasimme eilen lähiravintolan Tasca El Quinquén Risco Caidon mäen päällä Orotavassa. Olipa herkullista ruokaa! Alkupalaksi otimme savustettua juustoa ja pääruokia oli hamburgesa iberica, toinen annos oli talon salaatti, joka sisälsi mm. rucolaa, pikkutomaatteja ja appelsiinia, siemeniä ja kaiken päällä balsamicolla kuorrutettu vuohenjuustoviipale, kolmas annos oli viipaloitua suussa sulavaa solomilloa vihanneksilla ja ohuilla perunasiivuilla. Kastike oli maukasta. Ruokajuomana oli Tajinasten tinto. Lasku teki kolmelta henkilöltä 52€. Käymme toistekin ja voin suositella!
Sala Teobaldo Power
Tila
Orotavassa kannattaa tutustua Teobaldo Powerin saliin, jossa voi nähdä hienoja konsertteja, näytelmiä, tanssiesityksiä. Itse olen käynyt siellä katsomassa mm. venäläistä balettia. Joten, jos Santan konserttitalo on liian kaukana – sieltä on usein myöhään illalla hankala päästä vaikkapa Puertoon – tutkailepa Teobaldo Powerin tarjontaa. Sali on samassa talossa, jonka nurkalla on kaupungin turisti-info.
El lunes
Tila
En saanut yöllä superlunasta, suuresta kuusta, kuvaa, koska aamuyöllä oli kovin pilvistä. Sensijaan Teide näkyy nyt lumettomana, taivas on pilvetön.
Kävin eilen Bellevuessa jatkotutkimuksissa. Tähystettiin suoli, kaikki oli hyvin. Melkeinpä tekisi mieli liittää tähän suoli-selfie, mutta ehkä se ei olisi asiallista. 🙂
Miksi sitten siitä kirjoitan? Siksi, että täällä tähystys tehdään hyvässä kipulääkityksessä ja humauksessa, joten potilaan ei tarvi kärsiä minkäänlaisia kipuja tai pelätä ennakkoon. Suomessa tutkimus tehdään hereillä ja jopa ilman kipulääkkeitä eikä se ole mitenkään miellyttävää! Jos siis sinulle ollaan suunnittelemassa colonoscopiaa, paksusuolen tähystystä, suosittelen Teneriffaa.
Feria de Ciencia
Tila
Monipuolinen anti oli Orotavan tieteen päivillä tänään. Väkeä oli tungokseen asti pöytien ympärillä ja tieteentekijät ja tutkijat esittelivät innokkaasti alojensa saavutuksia. Perinteiseen tapaan esillä oli vulkanologiaa (mm. laitteita, jolla Teiden aktiivisuutta tarkkaillaan), meteorologiaa ja geologiaa. Auringonpilkkuja olisi saanut katsella avaruustutkijoiden opastuksella. (En katsellut, sillä pelkään silmävammoja, vaikka tiedän kyllä, että laitteissa on hyvät suodattimet). Kivinäytteitä, sieniä, naavaa, homeita ja fossiileja oli nähtävillä. Robotiikkaa ja 3D-tulostusta esiteltiin myös. Kiinnostavia olivat myös näytteet kasvituholaisista ja niiden biologisesta torjunnasta.
Lapset oli huomioitu hyvin: tapahtumassa oli askartelua ja leikkiä tieteen näkökulmasta, se on tärkeä tapa opettaa ja oppia! Monenlaisia pulmia ja ”pirunnyrkkejä” oli ratkaistavaksi ja planetaariotelttakin paikalla oli, mutta sen jätin nyt käymättä.
Mielenkiintoista oli – jokaisessa meissä asuu pieni luonnontieteilijä – ainakin minussa.