Kuvat ovat Takalyötyn puolelta ja Pohjankartanon lähistöltä. Laananojan vesi on ruskeaa. Alikäytävä junaraiteiden alta, joka on kuvassa, on minulle uusi, vaikka ilmeisesti jo yli kymmenen vuotta sitten rakennettu.
Luin eilen – pitkästä aikaa – paperilehteä, kun niitä jaettiin marketeilla. Nykyään, ja jo kauan, on tullut luettua lehtiäkin vain sähköisenä.
Tekoäly ja sen sovellukset ovat uutisissa taas. Lehdestä luin, että Oulussa on kehitetty virtuaalitodellisuuspeli, jolla pystytään aikaisessa vaiheessa selvittelemään lasten toiminnanohjauksen vaikeuksia ja siis diagnosoimaan neurologisia oireita ja esim. ADHD. Peliä on kehitetty paitsi oululaisfirman toimesta, mukana ovat olleet myös Aalto-yliopisto ja Turun yliopisto, joten tieteellistä pohjaa pelillä on. Peli mittaa pelaamisen aikana mm pään, silmien ja käden liikkeitä. Tätä dataa yhdistellen voidaan päätyä diagnoosiin.
Ja Suomen aamutv:ssä kerrottiin siitä, kuinka tekoälyä on jo yhdistetty eläinten aivoihin ja ihmisillekin – siru aivoihin – sitä ollaan kokeilemassa esim. neurologisten oireiden hoitoon.
Mediuutiset uutisoi tänään, kuinka tekoäly pystyy diagnosoimaan hätäpuheluista vakavat sairaudet paremmin kuin puheluihin vastaavat ammattilaiset. Tekoäly oli opetettu 1,5 miljoonan hätäpuhelun avulla tunnistustehtävään. Tutkimus oli tehty Tanskassa.