Churroa ja pizzaa

Tila

orotava

Eilen jatkoimme Orotavaan tutustumista ruuan merkeissä: aamupäivällä churros con chocolate ja illalla pizzaa. Hyvä churropaikka on Guagua-asemaa vastapäätä, Churrería Nivaria. Pizzaa söimme La Piazzettassa Teopaldo Powerin salia vastapäätä.
– Valkosipulimurskaa öljyssä otimme itse mukaan pieneen purkkiin, koska sitä ei täällä yleensä pizzerioissa tunneta.

Hyvää YK:n päivää kaikille! Ennen aina rauhanmarssittiin, ja onneksi perinne on elpymässä: ainakin Oulussa on tänään järjestetty rauhanmarssi, terveisiä sinne.

Merienda

Tila

comida

Ruokavihje, pitkästä aikaa. Tein vähähiilihydraattisen, gluteenittoman ”tonnikalapiirakan” ilman pohjaa. Näin se tehdään:

”Pastel” de atun sin carbohidratos

6 kananmunaa, huevos
hieman suolaa, poco de sal
mustapippuria, pimienta negra
muutama tippa Tabascoa, algunas gotas de Tabasco
vähän oreganoa, poco de orégano
paprikapalasia, trocitos del pimiento (rojo)
2 pientä purkkia tonnikalaa öljyssä, 2 pequeñas latas de atún en aceite
2 ruokalusikkaa turkkilaista jugurttia tai kermaa, 2 cucharadas soperas de yogur turco o nata
250g juustoraastetta, 250 g queso rallado

Ainekset sekoitetaan, tonnikala ilman öljyä, seos kaadetaan voideltuun vuokaan, paistetaan +200 astetta, kunnes on kauniin ruskea.
Mezcla todos los ingredientes, atún sin su aceite, pon en el molde untado con mantequilla, asa en el horno +200 grados hasta es marron de color.

Hyvää on, eikä mielipide ole ainoastaan omani.

P.S. Sanakirja antaa ruokalusikalle käännöksen cuchara. Huomasimme kuitenkin Television Canarian aamutv:ssä käytettävän sanaa cuchara sopera (soppalusikka), hyvä sana, siksi se on reseptissä.

Hempot ja kotiruokaa

Tila

pajaros

Aamubongaus: Viisi kanarianhemppoa istui puhelinlangoilla, mutta arat linnut hävisisät pian kun huomasivat liikettä terassilla.

Sitten ruokavihjeitä kotikeittiöstä:
comida

Sopa de huevos, ”munakeitto”, resepti kanarialaiselta ystävältä ja leche asado con espuma de miel de palma, ”paistettu maito palmuhunajavaahdon kanssa”, ohje napattu aamutv:stä.

Sopa de huevos:
Keitetään vihanneksia: porkkanaa, kesäkurpitsaa, sipulia, valkosipulia, perunaa, lisätään yrttimaustetta, suolaa ja pippuria, soseutetaan, lisätään kerma ja kiehautetaan.
Kananmunat keitetään koviksi, kuoritaan, pilkotaan ja lisätään keittoon.

Leche asado con espuma de miel de palma:
Tämä on Gomeran saarelta peräisin oleva jälkiruoka, sillä palmuhunajaa valmistetaan siellä. Palmuhunajaa saa täällä ostaa suurimmista marketeista ja se on siirappia muistuttavaa.
Leche asadoon tarvitaan puoli litraa maitoa ja puoli litraa kermaa, jotka sekoitetaan. Lisätään 8 kananmunaa, yhden sitruunan raastettu kuori ja 4 dl sokeria. Seosta paistetaan 170 asteessa n. 45min, kunnes pinta on ruskealaikkuinen. Annetaan jäähtyä ennen tarjoilua.

Tässä kuva paistoksesta:
leche

Palmuhunajavaahtoon vatkataan puoli litraa kermaa, lisätään varovasti kahvikupillinen palmuhunajaa. Vaahto annostellaan paistoksen päälle tarjolle vietäessä.

Comida Canaria

Tila

comida

Ruokavihje pitkästä aikaa 🙂 :

Kotikeittiömme ruokaa kanarialaisittain:

Pimientos de Padrón: Pieniä vihreitä paprikoita öljyssä paistettuna ja karkealla suolalla sopivasti maustettuna. Lisänä meillä oli suussa sulavaa juusto-kermakastiketta yrteillä maustettuna.

Fabada -keittoa: Gazpacho -keittopohjaan (saa kaupasta täällä valmiina litran purkeissa, mutta tomaattikeittopohjakin sopii), lisätään pannulla pyöräytettyjä chorizo -makkaraviipaleita (Suomestakin saa chorizoa, mutta ei niin hyvää kuin täältä), alubias blancas -purkki (keitettyjä vaaleita papuja, saa Suomestakin), porkkanaviipaleita, pilkottu sipuli, valkosipulia ja chiliä maun mukaan, mustapippuria ja suolaa. Keitellään, kunnes porkkanat ovat kypsiä.

Hyvää, ja seuraavana päivän ehkä vieläkin parempaa.

Gastronomía

Tila

gastronomía

Puertossa on meneillään Muestras Gastronómicas de Tenerife -päivät, jolloin tarjolla on hyvää ruokaa, mutta myös näyttelyitä, työpajoja, tutustumiskäyntejä ym. Kuvan kolmikulmainen esite seisoo Parador San Telmolla, siitä on hyvä käydä lukemassa tapahtumatietoja.
Pikkukuvan zaperoco on kahvinjuojien mukaan parasta ”vanhassa Visannassa” Avenidalla (virallisesti baarin nimi taitaa olla El Deseo).