Platano ja banaani

Tila

mañ

Kuvissa on aamutaivaan hehkuvia värejä. Kun aurinko nousee vuorten takaa, on aamun vaaleanpunainen ja oranssi hetki, se kestää vain muutaman minuutin. Silloin on vaihdettava paikkaa olohuoneesta (aamu-uutiset) terassille (taivaan värit) ja päinvastoin, kun kumpaakaan ei halua menettää, vaikka sama toistuu lähes joka aamu.

Tänään odotamme sukulaisia Suomesta saapuvaksi. He tulevat Lontoon kautta vietettyään siellä yön tunnit, mutta ovat jo hyvän matkaa tulossa, nyt Ranskan yllä.

Aamu-uutisista:
Tänä vuonna mantereelle ja Baleaareille on viety enemmän banaaneja (bananas) Etelä-Amerikasta kuin platanos (= Kanarian banaanit) saarilta. Hinnat ovat nousseet niin, että 2kg banaaneja saa samalla hinnalla kuin 1 kg Kanarian platanoja. Kuivuus ja La Palman tulivuorenpurkauksen aiheuttamat vauriot viljelyksille ovat vaikuttaneet asiaan.

Harmi, sillä platanot, nuo maukkaat Kanarianbanaanit ovat tärkeä tuote vientiin saarilla. Tietysti syömme – ja ostamme – niitä myös täällä ja onneksi omassa pihassamme kasvaa muutama kasvi.

Lisää banaania

Tila

pla

Banaaniviljelyksemme, joka ei ole suurensuuri – 4-5 kasvia uima-altaan takana pihan nurkassa, tuottaa satoa. Toinen uusi kukka on ilmestynyt. Ensimmäinen jo kasvattaa hedelmiä, jotka kasvavat kukan sisälle kerroksittaisten terälehtien väliin.

Papaija sen sijaan on tiputellut kaikki lehtensä, odotellaan, kasvattaako uudet. Tämä yksilö tuotti kuitenkin monta hedelmää aiemmin. Kasvien ”käyttäytyminen” onkin yksi asia, jota täällä saa ihmetellä ja oppia siitä uutta.

Meillä helteet jatkuvat. Koronainsidenssi on nyt 120/100 000. Kolmas rokote on päätetty antaa vain immunosupressoiduille potilaille, niille, joilla on jokin immuniteettia heikentävä sairaus/hoito.

Muutamia rantoja mm. Santa Cruzissa, Güimarissa ja Candelariassa on ollut suljettuna hiilivetyjen (hidrocarburos) esiintymisen takia, kysymyksessä eivät ole olleet koliformiset bakteerit. Hiilivedyt ovat vapautuneet ilmeisesti helteisten säiden takia.

Candelariassa vietetään pienimuotoisesti Virgen del Pino -fiestaa, kuitenkin suuremmasti kuin viime vuonna.

Kampanja perheväkivaltaa vastaan jatkuu. Edelleen on voimassa ”salasana” Mascarilla -19, jolla saa apteekkihenkilökunnan hälyttämään apua uhrille ja perheelle.

Päivän refrán: ”El que en sí confía, yerra cada día”. Sanonta varoittaa luottamasta liikaa itseensäkään, on mahdollista, että erehtyy.

Pumppu Santa Ursulasta

Tila

bom

Uima-altaan pumppu lopetti toimintansa, lienee tullut käyttöikänsä päähän. Niinpä meille tuli käynti naapurikylässä, Santa Ursulassa, jossa on asiantunteva uima-allasliike nimeltään Carlos Staebe. Sieltä saa kaikkea tarvittavaa uima-allasasioissa. Uusi pumppu löytyi ja myös tubot, putket, joilla pumppu liitetään systeemiin.

Ja kun Santa Ursulaan on matka, ei voi olla pysähtymättä Humboldtin näköalatasanteella, josta on näkymä yli koko Orotavan laakson, tämän lempipaikkani maailmassa. Puerton kaupunki näkyy kuvassa rannan tuntumassa.

Banaaninkukka aukeaa vauhdilla ja kanarianbanaanien, platanos canarios, alut ovat jo näkyvissä.

Vaikka alkaa syyskuu, meillä jatkuu lämmintä, vähän alle +30 päivisin. Espanjan mantereelle ennustetaan sateita ja myrskyjä.

Kanarialla on saavutettu tavoite: 70% väestöstä on rokotettu, mutta rokottaminen jatkuu edelleen.

Pakolaisongelma puhuttaa joka päivä ja joka yö saarille saapuu uusia veneitä, pateras. Merimatka, jonka Afrikasta tulevat joutuvat merikelvottomilla veneillä kulkemaan, saattaa olla jopa 1000 km. Kadonneiden määrää ei tiedä kukaan, elokuun aikana tulijoista menetti henkensä 150 ihmistä, joko matkalla tai myöhemmin sairaalassa.

Tänään myöhästyin päivän refránin tallentamisesta. Se välähtää ruudussa vain muutaman sekunnin. Mielenkiintoni vei kaunis auringon heijastus Teidellä, siispä siitä kuva sanonnan tilalle:

Tei

Aarteita

Tila

tse

Kotipihan aarteita: Yhteen banaanikasviimme on ilmestynyt kukannuppu. Keväällä saamme taas omia maukkaita luonnonmukaisesti kasvatettuja kanarianbanaaneja!
Toisessa kuvassa on myrskyllä katkenneesta palmusta säilytetty pylväs. Kumppani on sitä jo monta kertaa uhkaillut lyhentää, mutta en ole sallinut. Nyt sille tuli tehtävä: kuu voi siinä hetken levähtää kiertomatkallaan. 🙂

Teneriffa jatkaa faasissa 4. Tunnelma on kuitenkin jossain määrin helpottunut, rokotukset ovat edenneet hyvin, ja elämä alkaa palautua pikkuhiljaa entiseen suuntaan. Olemme jo (lähes) tottuneet maskin käyttöön, etäisyyksien pitämiseen ja käsien tehokkaaseen pesuun. Puertossa on vilkasta keskikaupungilla. Saksalaisten perinteistä Semana Bavaraa vietetään Puertossa tänä vuonna, mutta pienimuotoisemmin, ravintoloissa.

Taudin insidenssi saarilla on nyt 218/100 000 viimeisen 14 vrk aikana, sairastuneita on eniten Lagunassa ja Santa Cruzissa, ja ne ovat siis ”vaarallisimpia” paikkoja.

Koulut ovat alkamassa syyskuun alussa. Koulutarvikkeita mainostetaan ja syksyn alennusmyynnit ovat alkaneet.

Päivän refrán: ”Más vale aprender viejo que morir necio”- sanonta tarkoittaa, ettei koskaan ole liian myöhäistä opiskella.

Platano

Tila

pla

Banaaninkukka alkaa avata terälehtiään. Pikkuhiljaa kukan sisältä paljastuvat pienet hedelmänalut.
Alakuva on La Matanzan kohdalta moottoritien alapuolelta. Kävimme asioilla Lagunassa ja paluumatkalla pysähdyimme Matanzassa.

Kanarian hallitus miettii nyt, voitaisiinko estado de alarman loppumista aikaistaa, eli se ei kestäisi koko kahta viikkoa. Mahdollista on, että ”uusi normaali” alkaisi jo viikon kuluttua.

Nyt saa siis – kuten olen jo kirjoittanut – matkustaa vapaasti saarten välillä. Laivat ja Binterin koneet ovat lisänneet reittejään lähes normaaliaikataulujen mukaisiksi. Matkustajilta mitataan lämpö. Mascarillapakko jatkuu. Niillä matkustajilla, jotka saapuvat mantereelta saarille, täytyy edelleen olla hyväksytty syy matkustaa, esim. työ- tai perheasiat.

La Orotavassa ja Los Realejosissa on aloitettu kampanjoita paikallisten yritysten tukemiseksi. Asukkaat näissä paikoissa ovat pääosin kanarioita tai vakituisesti täällä asuvia ulkomaalaisia. Kauppoja ja liikkeitä onkin jo paljon avoinna, kun taas Puerto de la Cruz on hiljaisempi, liikkeitä kiinni, sillä asiakkaat, eli turistit, puuttuvat. Tilanne Puertossa on siis vaikeampi. ”Kuin autiomaassa” kirjoittaa Diario de Avisos -lehti. No, ehkä se vähän liioittelee. Kyllä Puertossakin on liikkeitä ja ravintoloita auki, mutta tavallista vähemmän.

Naturaleza

Tila

nat

Yläkuvassa vielä maisema matkalta Teidelle: Puerto de la Cruz näkyy alhaalla.
Alakuvassa banaaninkukka pihakasvissamme kurkistaa jo. Tästä on tulossa neljäs banaanisatomme.

– Tänään meillä alkaa faasi 3. Pedro Sanchez puhuu, kuinka olemme eläneet kuin painajaisunta, joka onkin totta. Entiseen normaaliin ei ole hänen mukaansa paluuta. Lisäksi hän varoittaa uudesta aallosta, viruksen paluusta.

Tähän arkielämääni uuteen faasiin siirtyminen ei paljonkaan vaikuta: en ole aikeissa lähteä museoihin tai elokuviin, urheilutapahtumista puhumattakaan. Hotellimajoituksellekaan ei ole tarvetta: ei ole matkoja suunnitteilla toistaiseksi. Ruokakaupoissa käydään, mutta muut kaupat on jatkossakin hyvä jättää vähemmälle nyt, kun on oppinut olemaan ostelematta mitään turhaa tai näennäisesti tarpeellista. Parasta jatkaa ”pikkuelämää” omissa pienissä kuvioissa. Ihmisten tapaaminenkaan missään suuremmissa ryhmissä ei innosta – nyt 20 henkilön ryhmäkoko sallitaan.

Sadetta ei ole vieläkään, ennustuksista huolimatta, saatu. Huomiselle sitä taas luvataan. Lämmintä on päivällä 26-27 astetta.

Platanos canarios

Tila

plat

Tämän kesän banaanisatomme on korjattu. Vielä vihreät banaanit, platanos, kypsyvät noin viikossa. Aurinkoon niitä ei voi jättää, palavat. (Kokemusta siitä on 🙂 ).

Sadonkorjuun jälkeen runko katkaistaan ja kasvi viedään puutarhajätteisiin, koska tämä yksi ruohovartinen platanero tekee vain yhden tertun hedelmiä. Uusia on kasvamassa jo.

Äänioikeus ja banaani

Tila

ele

Kaksi iloista asiaa tälle päivälle:
Toinen pihamme banaanikasvi alkaa kukkia. Ensimmäisessä on jo sato kypsymässä, tosin vihreitä vielä ovat nuo platanos canarios, kanarianbanaanit.

Posti toi tänään äänioikeuspaperini ja tiedon paikasta, jossa äänestän tulevissa EU-vaaleissa. Hyvä! Olin jo huolissani siitä, onko äänioikeuttani huomioitu. Jo vuosia sitten kävin Puerton kaupungintalolla täyttämässä anomuksen äänioikeuteni siirrosta tänne Teneriffalle. Kun muutin kirjani Orotavaan, en tiennyt siirtyykö äänioikeus ilman, että asia täytyy hoitaa Orotavassa uudestaan. Onneksi siirtyi.

Eurovaaleissa ja kunnallisvaaleissa saan siis äänestää täällä, mutta parlamenttivaaleissa äänestän Suomeen, sitä ei voi siirtää.

Paz

Tila

paz

Aurinkoinen joulupäivä.
Banaanit kasvavat ja eilen taivaalla oli rauhankyyhkyn näköinen pilvimuodostelma. Jospa se tietäisi rauhaa maailmaan!

Chalet

Tila

pi

Löytöjä kotipihalta tänään 11. päivä joulukuuta:
1. Sieniä. Ensimmäinen kerta täällä asuessa sienilöytö pihalta. Mahtavat olla myrkyllisiä.
2. Banaani, platano, kukkii. Tästä on tulossa kolmas banaanisato täällä Orotavassa asuessa.