Tfe Sur

Tila

aer

Täysikuu. Kävimme illalla etelän kentällä hakemassa Suomesta tulleen ystävän. Samaan aikaan, muutaman minuutin erolla, Suomesta saapui kaksi konetta, Finnair ja Norwegian. Ne olivat viimeiset saapuneet koneet eilen. Siksipä tuloaulassa kuuli vain suomea.

Sotauutiset jatkuvat. Loppuuko sota koskaan sillä, että maat myyvät aseita toisilleen ”vihollisten” tappamiseksi? 1970-luvun rauhanliikkeen tunnuslause ’Miekat auroiksi’ pätee edelleen. Mutta aseteollisuus on niin suuri bisnes maailmassa, että siitä saatavista voitoista eivät halua luopua ne, jotka kaupoilla rikastuvat.

Espanjassa on kuljetusalan lakko. Tämä vaikeuttaa elintarvikkeiden kuljetusta ja esim. maitotuotteita pilaantuu. Energian hinta puhuttaa edelleen.
Ruoka kallistuu, mm. leivän hinta nousee.
Työttömyys, hintojen nousu ja covid seurauksineen ovat suistaneet ihmisiä köyhyyteen, pobreza severa. Puhutaan sosiaalisesta hätätilasta, emergencia social. Onneksi on hyväntekeväisyysjärjestöjä, jotka yrittävät osaltaan auttaa kaikista köyhimpiä, vaikka ratkaisu ongelmiin tämä ei olekaan.

Tfe Sur

Tila

nav

Päivä 13. Eilinen päivitys jäi ajanpuutteen takia tekemättä: serkku Suomesta tuli käymään. Haimme hänet etelän kentältä. Kylmää ja pimeää pakoon hänkin lähti, niinkuin moni muu.
Päivä meni sitten nopeasti kuulumisia vaihdellen ja lähiseutujen tutustuen; serkku on ensimmäistä kertaa tällä saarella.

Titsaliikenteessä on tullut muutoksia: uusia lentokenttälinjoja on alettu ajaa. Titsa numero 30 ajaa väliä Puerto de la Cruz – Pohjoisen kenttä ja numero 20 väliä Pohjoisen kenttä – Santa Cruz.
Etelän kentältä pääsee edelleen Puertoon Titsalla 343 tai Santan kautta kiertäen Titsalla 111 ja vaihdolla Puertoon.

Suomeen

Tila

aer

Olen taas matkalla Suomeen. Lähdin aamun ensimmäisellä Titsalla 343 Puertosta klo 6. Siihen aikaan täällä on vielä aivan pimeää. Nyt jäi aikaa odotella kentällä, sillä ruuhkaa ei vielä ollut moottoritiellä.

Päivä alkaa valjeta klo 7 jälkeen. Pilvet näyttävät olevan alhaalla ainakin täällä pohjoisella kentällä. Ensimmäinen etappi olisi Tfe-Norte – Barcelona.
Pitkästä aikaa lennän Ryanairilla, vaikka sen maksujutuista en oikein pidä. Esim. käsimatkatavarakäytäntö poikkeaa muista: isompi käsipakaasi on maksullinen, vain pienen käsilaukun saa viedä maksutta koneeseen.

Nyt olen vihdoinkin omaksunut nykykäytännön: kaikki boarding passit (tarjetas de embarque) ovat kännyssä sähköisessä muodossa, mitään ei ole paperille printattuna. Ja check in on tehty kotona eilen. Ei siis enää jonottamista tiskillä, vaan voi mennä suoraan turvatarkastukseen.

Suomessa on hellettä, kuulin.

Nizza aeroport

Tila

nic

Niin kului viikko nopeasti ja nyt olen jo paluumatkalla. Muut kurssilaiset jäivät vielä Nizzaan, mutta minä olin saanut ryhmämatkailusta jo tarpeekseni. Vietin yöni Ibis Budget Nice Aeroport -hotellissa, joka on siitä kätevä, että se on lyhyen kävelymatkan (n.300m) päässä lentokentästä (Terminal 1).

Vaatimaton, mutta siisti ja edullinen pikkuhotelli, yläkuvassa se kurkistaa sinisten lasipalatsien välistä.

Tänään lennän Barcelonaan, se on jo melkein kuin kotona, kun puhuvat siellä espanjaa (ja tietysti myös katalaania, sitä en osaa).

Lennän Vuelingilla, sillä Air France on edelleen lakossa ja alkuperäiset lentoni AF:lla on siis peruutettu.

Barcelona

Tila

huel

Olen matkalla Barcelonan kautta Nizzaan ja sieltä Claviersin kurssille. Vaikka tietysti hyväksyn lakot työntekijöiden oikeuksien puolustajina, niin tällä matkalla lakot ovat haitanneet minun matkantekoani. Aluksi olin varannut liput Air Francelta, mutta siellä tuli lakko ja lennot peruttiin. Vaihdoin lentoyhtiötä ja nyt odottelen yli kuusi tuntia täällä El-Pratissa.

Tuli nälkä. Silloin huomasin, että noin puolet baareista ja ravintoloista ovat täällä lakossa.

Löysin kuitenkin jotakin syötävää, toivottavasti ei ollut rikkuripaikka!

Jospa iltamyöhällä pääsisin perille kurssipaikalle, toivotaan.

Tax free

Tila

hki

Kertauksena kirjoitan nyt alv:n palautuksesta, josko siitä olisi jollekin lukijalle hyötyä tai tämä asia muistuisi mieleen. Teneriffa (ja kaikki Kanariansaaret) ovat ”Espanjan Ahvenanmaa”, eli ostoksista voi saada arvonlisäveron pois.

Ostin Oulusta uuden tietokoneen elektroniikkaliikkeestä, joka tuntee tämän tax free-menettelyn. Kaikki eivät tunne, kyselimme parista paikasta. Venäläiset ostavat monesti tax free-ostoksia, se asia tiedetään paremmin.

Ostoksesta maksetaan täysi hinta kaupassa (nyt oli onneksi välipäivätarjouksia!). Myyjä täyttää kuitin lisäksi Tax Free Form -lomakkeen, johon merkitään ostajan ja oston tiedot. Ostos sinetöidään teipeillä, eikä sitä saa avata ennenkuin määränpäässä. – Minulta tätä asiaa ei ole koskaan kyllä tarkastettu.

Nyt olen Helsinki-Vantaan kentällä, jossa kävin Global Bluen toimistossa hakemassa kirjekuoren, johon tax free -paperit luottokorttitietoineen laitetaan ja kirje lähetetään Bratislavaan, Slovakian. Tätä detaljia kyllä viimeksi suunnattomasti epäilin, mutta Globalin toimisto on siellä. Ja he ottavat kyllä pienen provikan toiminnastaan, mutta ainakin viimeksi palautus toimi hyvin: palautusrahat tulivat tililleni parissa viikossa.

Huomenna meillä on aamulento Rigan kautta Barcelonaan. Portilla 29 (muistaakseni) on postilaatikko, jonne kirjekuoren kuitteineen pudotan.

Toinenkin menettely on, ilman välikäsiä, mutta silloin palautus tulee hakea toisella reissulla Suomesta. Tätä tapaa en ole kokeillut.

Palautuksen saadakseen pitää siis asua Kanarialla ja residencia täytyy olla. Minulla on residencia permanente, mutta sitä ei varmaankaan vaadita, vihreä kortti riittää. (Eikä ne sitäkään välttämättä ymmärrä kaupassa).

– Sain myös Global Blue -kortin hakemuskaavakkeen. Venäjäksi; ei ollut muulla kielellä 🙂 . Täytyy yrittää muistella sitäkin kieltä, kirjoitinhan ylioppilaskirjoituksissa lyhyen venäjän yli 40 vuotta sitten!

Kotimatka täältä mutkan kautta kohti Teneriffaa alkaa siis huomenna. Helsingissä on vesikeli.

P.S. Täytin venäjänkielisen korttianomuksen tässä joutessani. Se hyväksyttiin. Vielä jotakin oli muistissa.

Arlanda

Tila

image

Paluumatka Helsingistä alkoi mukavasti, kone lähti melkein ajallaan, vaikka jäänestossa muutama minuutti vierähtikin. Hyvä, sillä Tukholmassa piti olla vain tunti vaihtoaikaa. Mutta yllätys: Arlandassa tulikin tieto, että kone on myöhässä yli kolme tuntia! Norwegian antoi hyvitykseksi 120 Skr ruokavoucherit, se auttaa vähän. Pitkä on ylimääräinen odottelu, onneksi kentällä toimii wifi.

Matkalla

Tila

image

Nyt on aikaa päivittää blogia: olen välietapilla matkalla Teneriffalle. Koneen vaihto on Amsterdamissa, jossa Schipholin kentällä odottelen vähän yli neljä tuntia. Kenttä on yllättävän vilkas, koneita ja ihmisiä menee ja tulee koko ajan. Turistimyymälöissä on puukenkiä ja -tulppaaneja. Myös kuvan tulppaanit ovat puisia, mutta myytävänä on myös aitoja kukkasipuleita ja kukkia.

Lensin Helsingistä KLM:n koneella, lento meni hyvin ja ihme kyllä, siellä tarjottiin lämpimät sämpylät ja juomaa maksutta. Harvinaista nykyään näiden halpalentojen aikaan. Jatkan KLM:n yhteistyökoneella (Transavia – minulle tuntematon) Tenerife Surille.

P.S. Sain leiman tax free -paperiin tullivirkailijalta Helsingissä aamulla n. klo 5. Paketin sinetöintiä hän ei halunnut tarkistaa. Sitten laitoin dokumentit Slovakia-kuoreen ja pudotin sen Global Blue -postilaatikkoon. Nyt odotellaan, tuleeko alv-palautus tilille.

Matkalle

Tila

image

Pikareissu Suomeen alkamassa. Äitini viettää 80-vuotispäiviään viikonloppuna. Niinpä matkustan Tfe Sur – London Gatwick – Helsinki tänään. Onneksi Norwegianin lakko loppui, niin ei ole huolta lentojen peruuntumisesta. Suomessa on lämpöasteita. Hyvä niin, sillä en ole kuuteen vuoteen talvea kokenut, enkä sitä kaipaakaan.
– Ja rosvot älkööt vaivautuko: Orotavan taloa vahtii ”pehtoori” ja kaupunkiasunnossa on hyviä naapureita.

image

Tässä sitä mennään – päivitys on tehty koneessa, netti toimii!

Mutta Lontoossa joutuikin sitten odottamaan aivan tarpeeksi, Suomen kone kolme tuntia myöhässä…

Llegadas

Tila

image

Täällä ollaan taas Reina Sofialla. Norwegianin kone Oulusta näyttää olevan vähän myöhässä. Tytärtä odottelen saapuvaksi, on tulossa saarelle käymään ensimmäistä kertaa.