Muuri

Tila

mur

Aitamuuri valmistuu pikkuhiljaa. Helteet tekevät työskentelystä hikistä hommaa. Meillä jatkuvat vieläkin lähes 30 asteen lämpötilat päivisin, niinkuin syksyllä usein aiemminkin.
Taas varoitellaan metsäpalovaarasta. Pieniä maastopaloja, onneksi jo sammutettuja, on ollut muutamana viime päivänä. Yksi oli ylhäällä Teidellä ja yksi eilen Orotavan yläpuolella.

Teneriffa jatkaa faasissa 3 kuten myös Fuerteventura. Gran Canaria sen sijaan pääsi faasiin 2 ja muut saaret ovat jo faasissa 1. Tilanne siis paranee!

Turismikin elpyy. Paitsi että Teneriffalle ja Gran Canarialle on jo saapunut talvituristeja ja lisää on tulossa, lentoja on lisätty myös Lanzarotelle ja La Palmalle. Hyvä niin.

Päivän refrán: ”Cada cual siente frío como anda vestido”, tämä olisi suomeksi suunnilleen ’Sää on pukeutumiskysymys’, vaikka sisältää tietysti myös metaforamerkityksiä.

Kotiviikonloppu

Tila

enca

Vietämme kotiviikonloppua, jolloin ei tarvi lähteä yhtään minnekään, eikä ole mitään ”pakollista”.
Meillä on lämmintä, aurinko paistaa lähes pilvettömältä taivaalta. Huomiselle kyllä luvataan sadetta.

Pihan hedelmäsato kypsyy pikkuhiljaa: papaijat, sitruunat, appelsiinit ja banaanit.

Minä olen askarrellut nukkekodin laukkuosastolle uutta mallistoa. Ihanaa puuhaa, sormet liimassa, mutta mielikuvitus valloillaan. Jo lapsesta olen rakastanut kaikkea pientä askartelua: asuimme pienellä maalaiskoululla ja kaikki tarvikkeet olivat (puoleksi salaa) käytettävissäni. Niinpä tein silloin opettaja-äidilleni mallikappaleita, joita hän sitten teetti oppilaillaan. Viehtymys askarteluun on minulla edelleen.

Kotona taas

Tila

kir

Kotona taas.
Kaksi ilonaihetta heti aamusta:
1. Banaanit ovat kasvaneet kokoa parin viikon aikana kun olin poissa. Kohta saadaan taas satoa.
2. Sain nukkekotiin kirjalähetyksen. Uskomatonta, mutta totta. Nukkekotiharrastajien ryhmästä löysin vihjeen, että EU:lta voi tilata näitä minikirjoja (euro mittakaavana) maksutta. Kirja on siis nimeltään ”Perusoikeuteni Euroopan unionissa”, ja kirjoja on julkaistu kaikilla EU-kielillä. Sain ne niillä kielillä, mitä oli jäljellä. Ihania kirjahyllyntäytteitä nukkekotiin, mutta ihmettelen vaan miksi näitä on tehty? Ei kai vain miniatyyritarpeisiin?
– Pienet lienevät perusoikeudet (en ole vielä ehtinyt lukea).

Viikko kotona

Tila

sem

Olemme olleet viikon Orotavan kotona. On pyykätty, siivottu, järjestelty, kuivattu. Nyt koti alkaa olla jo lähes kunnossa. Päivät ovat olleet pääosin aurinkoisia, tosin myös panza de burro -pilviä on nähty. (Panza de burro = ”aasinmaha”: pilvet roikkuvat mattona alhaalla, kanariosanonta).

Täysikuu on valaissut. Kolmas kirsikkapuun kasvatusyritys näyttää onnistumisen merkkejä, puun taimessa on kasvamassa lehtiä.

P.S. Viikonloppuna (pe-su) kannattaa mennä Pinolereen, siellä on artesaaniferia. Tällä kertaa on järjestetty myös ilmainen kuljetus, joka lähtee Teiden tieltä hieman Orotavan keskustan yläpuolelta. Titsa lähtee tasatunnein alkaen pe klo 10.

Kotona

Tila

kot

Kotona taas! Kuinka mukavaa onkaan nukkua omassa sängyssä ilman kiirettä mihinkään ja ilman matkasuunnitelmia. Olemme kuitenkin käyneet jo Puertossa, siellä tuli vastaan enemmän ystäviä ja tuttavia kuin äskeisellä Suomen reissulla. Monet talviasukkaat ovat siis jo palanneet.

Suomeen on uutisten mukaan tullut jo talviset säät. Meillä helteet ovat hellittäneet, mutta saamme nauttia n. 25 asteen lämmöstä, onneksi. Tänään satoi, mutta sitä luonto kaipaa. Uusi banaaniterttu on kypsymässä – se on jostakin syystä nopeampi lajike kuin edellinen.

Katalonia: siellä on ongelmallinen tilanne. Espanja uhkaa ottaa autonomian hallintaansa ja katalaanit haluavat neuvotella itsenäisyydestä. Saa nähdä mitä tuleman pitää.

Kotona

Tila

hog

Nyt olen Orotavan kotona. Kuinka hyvä olikaan tulla tänne! Teide näyttäytyy jo hieman caliman takaa ja lämpöä oli aamulla varjossa +24 ja nyt siestan jälkeen +28. Kovin kuumalta ei tunnu, sillä tuulee kohtalaisesti.

Pihan kasvit ovat kasvaneet ja oleanterit ja bougainvillet kukkivat. Puutarhuri on käytellyt saksia säästeliäästi, kun pensasaidat rehottavat. Papaija kukkii nyt ensimmäistä kertaa. Banaanit tertussa ovat kasvaneet kokoa, jokohan ne kohta olisivat kypsiä?

Sisällä kaikki oli muuten kunnossa, mutta pikkupuolelta löytyi kaksi kuollutta torakkaa. Ja nahkakengät kenkäkaapissa ovat saaneet homepilkkuja. Levittelin lähtiessä kosteudenpoistajia (deshumificador) kaappeihin ja huoneisiin, kaikki ne ovat keränneet kosteutta ilmasta ja ovat täynnä nestettä. Täällä meidän pikku paratiisissamme ongelma on kosteus, myös kesällä. Mutta lämpö on ihanaa!

Kotona

Tila

img_1839

¡Hogar dulce hogar! Viimeinkin kotona. Banaaniterttu on ottanut oikean muotonsa ja kasvanut kovasti yhdessätoista päivässä.
Eilinen lento oli lopulta neljä tuntia myöhässä, kotona olimme vasta kello neljä aamuyöllä.
Myöhästymisen syykin selvisi: Kone oli lähtenyt Teneriffalta aamupäivällä kohti Tukholmaa, mutta matkustajan vakavan sairastumisen takia oli jouduttu tekemään välilasku Madridiin ja jättämään sairastunut sinne. Niinpä kone pääsi lähtemään Tukholmaan vasta tämän odottamattoman viiveen jälkeen. Ymmärrettävä syy siis, lopulta, kun saimme selityksen.

Jouluvalmisteluja

Tila

img_1489

Teemme kotona pikkuhiljaa jouluvalmisteluja, ettei tule kiire. Odotellaan samalla vieraita Suomesta. Viimevuotinen joulukuusi on ulkona purkissaan. Onneksi ei ehditty sitä vielä istuttaa maahan, kun vuosi kului niin nopeasti! Joulutähtikin pukkaa kukkaa penkissä, vaikka sitä on yritetty karsia pois, sinnikäs on.
Torttuja tehdään täkäläisestä valmiista voitaikinasta ”masa de hojaldre con mantequilla”, jota saa suuremmista kaupoista joko pakasteena tai tuoreena. Luumuhilloa ei löytynyt, mutta kuivattu kivetön luumu tortun keskellä ajaa saman asian.

Pihalla

Tila

img_0922

Kotipihalla: appelsiinit ja sitruunat ovat vielä raakileita. Ruusut kukkivat yhä. Platano, siis täkäläinen banaani, ei kuki vieläkään, vaikka sillä on korkeutta jo ainakin kolme metriä. Viime päivinä on sadellut chipi-chipi-sadetta, mutta sää on lämmin edelleen, n. 25 astetta päivisin.

Jardin

Tila

image

Tänään huomasin yllättäen, että yksi pihapuistamme, palmu lienee sekin, on alkanut kukkia. Meillä on ollut pilvistä, mutta lämmintä. Ruusutkin kukkivat, oleanterit (ne roskittavat kukinnoillaan tosi paljon) ja streliziat, mutta nyt kuvaan pääsivät kauniiden punaistensa takia vain margarita ja hibiscus.