Matka

Tila

hev

Kotimatka alkaa. Aamulla oli Oulussa lumipyry, -7 astetta. Helsinki-Vantaalla on maa paljaana, vettä sataa tihuttaa, +2 astetta. Niinpä, Suomi on pitkä maa.

Huomenna lennän Teneriffalle taas monen pompun kautta. Oulusta lähti tänään myös suora lomalento Teneriffalle, mutta se olisi ollut kalliimpi kuin pomppuni ja toisaalta suorat lennot ovat pitkästyttävän puuduttavia. Ja lomalennot, huh! Kaikki suomalaisia ja menossa lomalle. (Anteeksi suomalaisia loukkaava kommenttini, mutta mieluummin matkustan reittilennoilla.)

Ensi yön vietän kentän Scandicissa, jonne juuri odotan huonetta. Hotellin valintaan vaikutti se, että jatkolento lähtee aamuvarhaisella, joten yritän antaa itselleni jonkin verran enemmän aikaa nukkua.

Tietysti lähempänä olisivat olleet ne unimunat, jollaisessa yövyin tullessa, mutta se juttu on jo koettu.

Tuntuu hyvältä palata kotiin, mutta muutaman kyyneleen olen jo vuodattanut ikävästä pikkuista lapsenlastani kohtaan: saimme olla pari viikkoa melko tiiviisti yhdessä.

Kylmää

Tila

kyl

Kylmää! Vietin väliyön Oulun lentoa odotellessa lentokenttähotelli Pilotissa Vantaalla. Sinne, kuten muutamaan muuhunkin lähihotelliin on ilmainen kuljetus vuorokauden ympäri. Ja hyvä niin, tämä kylmyys tuntuu hyytävältä! Pakkanen ja lumi ovat nyt täällä etelässäkin.
Iltapäivällä lennän Ouluun, siellä on ehkä hieman lauhempaa. Olen näinä yhdeksänä vuotena vasta toista kertaa talvella Suomessa, nyt on kylmempää kuin edellisellä kerralla. Tuntuu mahdottomalta ajatus, että pitäisi olla pidempään ulkona.
Ymmärrän hyvin kanarioystäviäni, jotka ihmettelevät, miten pakkasmaassa voi elää. Minäkin ihmettelen. Ehdotus: Suomi kiinni talveksi ja rajalle kyltti: ”Ei talvikunnossapitoa”. Sitten lämmityksiin ja aurauksiin ja muihin talvijuttuihin käytetyillä rahoilla (jotakin korruptiorahaa lisäksi) lähetettäisiin kansa lämpimiin maihin pakkasten ajaksi. Työt tehtäisiin etätyönä. Eikö olisikin hyvä ajatus? ?

Tax free

Tila

hki

Kertauksena kirjoitan nyt alv:n palautuksesta, josko siitä olisi jollekin lukijalle hyötyä tai tämä asia muistuisi mieleen. Teneriffa (ja kaikki Kanariansaaret) ovat ”Espanjan Ahvenanmaa”, eli ostoksista voi saada arvonlisäveron pois.

Ostin Oulusta uuden tietokoneen elektroniikkaliikkeestä, joka tuntee tämän tax free-menettelyn. Kaikki eivät tunne, kyselimme parista paikasta. Venäläiset ostavat monesti tax free-ostoksia, se asia tiedetään paremmin.

Ostoksesta maksetaan täysi hinta kaupassa (nyt oli onneksi välipäivätarjouksia!). Myyjä täyttää kuitin lisäksi Tax Free Form -lomakkeen, johon merkitään ostajan ja oston tiedot. Ostos sinetöidään teipeillä, eikä sitä saa avata ennenkuin määränpäässä. – Minulta tätä asiaa ei ole koskaan kyllä tarkastettu.

Nyt olen Helsinki-Vantaan kentällä, jossa kävin Global Bluen toimistossa hakemassa kirjekuoren, johon tax free -paperit luottokorttitietoineen laitetaan ja kirje lähetetään Bratislavaan, Slovakian. Tätä detaljia kyllä viimeksi suunnattomasti epäilin, mutta Globalin toimisto on siellä. Ja he ottavat kyllä pienen provikan toiminnastaan, mutta ainakin viimeksi palautus toimi hyvin: palautusrahat tulivat tililleni parissa viikossa.

Huomenna meillä on aamulento Rigan kautta Barcelonaan. Portilla 29 (muistaakseni) on postilaatikko, jonne kirjekuoren kuitteineen pudotan.

Toinenkin menettely on, ilman välikäsiä, mutta silloin palautus tulee hakea toisella reissulla Suomesta. Tätä tapaa en ole kokeillut.

Palautuksen saadakseen pitää siis asua Kanarialla ja residencia täytyy olla. Minulla on residencia permanente, mutta sitä ei varmaankaan vaadita, vihreä kortti riittää. (Eikä ne sitäkään välttämättä ymmärrä kaupassa).

– Sain myös Global Blue -kortin hakemuskaavakkeen. Venäjäksi; ei ollut muulla kielellä 🙂 . Täytyy yrittää muistella sitäkin kieltä, kirjoitinhan ylioppilaskirjoituksissa lyhyen venäjän yli 40 vuotta sitten!

Kotimatka täältä mutkan kautta kohti Teneriffaa alkaa siis huomenna. Helsingissä on vesikeli.

P.S. Täytin venäjänkielisen korttianomuksen tässä joutessani. Se hyväksyttiin. Vielä jotakin oli muistissa.

Laivaan

Tila

image

Kotimatka alkaa, vihdoinkin!
Tänään Helsingistä Tallinnaan, jatkosuunnitelmat tarkentuvat myöhemmin. 🙂

Korkeasaari

Tila

image

Eläinmuotokuvia: Vierailimme Korkeasaaressa tänään. Eläintarha täyttää elokuussa 125 vuotta. Oli helteinen päivä, kissaeläimet olivat hakeutuneet piiloon, mutta monia muita näimme. Älä herätä nukkuvaa karhua!

Helsingissä rautatieasemalla

Tila

Junan odotusta Helsingin rautatieasemalla Elielissä. Ohikulkumatkalla, taas. Kiire, ei ehdi pysähtyä, vaikka Kiasma houkuttelisi tuossa melkein vieressä.

– Käväisin tässä välillä Nummelassa katsomassa omenoiden kasvua ja tapaamassa vähän sukulaisiakin.

Matka Puertoon

Tila

Matkalla Puertoon: Helsingissä täytyi lähtöselvitys tehdä automaatilla, muutoin virkailijat eivät suostuneet millekään – neuvoivat tosin automaatin käytössä. Sen lisäksi epäilivät, että koneenvaihto ei Pariisissa onnistu, koska aikaa on vähän ja De Gaulle on tunnetusti vaikea kenttä. Sinivalkoiset siivet olivat jo lähdössä puoli tuntia myöhässä.

Pariisissa olikin juostava ja juuri ja juuri ehdimme viimeisellä kutsulla vihonviimeisten joukossa koneeseen, onneksi.

Madridista, jossa vaihto sujui mallikkaasti, Air Europa kuljetti kotisaarelle.

Siellä se jo näkyy, ihana Teide!

– Muuten kaikki hyvin, mutta nyt odotellaan Pariisiin jääneitä tavaroita…