Paluu

Tila

Palasin Suomesta Barcelonan kautta Teneriffalle. Yövyin lentokenttähotellissa (BAH: Barcelona Airport Hotel), sinne oli ilmainen pikkubussikuljetus kentältä ja kentälle.

Barcelonan kentällä oli pitkät jonot ja aikaa meni check inissä ja turvatarkastuksessa jonotellessa kaikkiaan kaksi tuntia. En voi mantereen ja Teneriffan välillä koskaan tehdä check in:ä online, sillä certificado de viaje on näytettävä paperilla. Kun varaan matkaa netistä saan joka kerta vastauksen, että residenciastatusta ei pystytty tarkistamaan sähköisesti. Täytyy kysyä syytä, kun käyn kaupungintalolla.

Ikäviä metsäpalouutisia kuulin saavuttuani. Santa Ursulan ja Orotavan ylärinteillä palaa taas. Titsan ikkunasta näin sammitushelikoptereita vesipusseineen. La Floridassa, Aguamansassa sekä Corujerassa palaa. Asukkaita on taas varalta evakuoitu n. 3000 henkilöä.

Kolmenkymmenen asteen helteet ja tuuli ylläpitävät paloja.

Hierrolle on saapunut useita täysiä pakolaisveneitä Afrikasta, n. 700 henkilöä.

Vielä palosta

Tila

Palo oletetaan saatavan hallintaan näinä päivinä. Silti vielä viikkoja voi näkyä savuja kuumista pisteistä. Tämä on tavallinen ilmiö palon jälkeen, kerrottiin uutisissa.

Lohdullista on, että vuorten rinteet eivät ole menetetyt, vaan uutta kasvillisuutta voi joillekin alueille ilmestyä jo muutaman kuukauden kuluessa. Ja kanarianmännyn nopea uusiutuminenhan on jo tiedossa meillä kaikilla, eikö?Incendio continua

Tila

Palo jatkuu, ikävä kyllä. Eilen tuli aktivoitui Puertoonkin näkyvillä rinteillä. Kuvat eilisillalta.
Kuumuus jatkuu meillä, tänään on luvassa yli 30 astetta.

Evakuoituja oli enimmillään 8200, suurin osa on jo saanut palata koteihinsa. Vielä 3000 henkilöä on majoitettuna muualle paloalueen läheltä. Lähes 15 000 ha on palanut. Vesikanava Aguamansassa on vaurioitunut, ja taloja on ollut jo pari päivää ilman vettä.

Savuhaittoja on mm. Santa Ursulan alueella, maskeja suositellaan.

Viikko paloa

Tila


Maastopalo on kestänyt nyt viikon. Pientä helpotusta on näkyvissä, vaikka jo 15 000 ha on palanut. Tulirintama vaeltaa etelän suuntaan. Pohjoiset paloalueen ovat jo lähes sammutettu, mutta vielä on kuumia pisteitä, puntos calientes, joista tuli voi aktivoitua. Savu- ja tuhkahaittoja on vielä.
Meillä Puertossa on jo kirkas sää. Kuumaa on edelleen.

Kävin Casco Botanicossa verikokeissa. Hain samalla terveyskeskuksesta alkukoodin, jolla pääsen netissä, salasanaa vaihtamalla, terveystietoihini. Tämä vihjeeksi niille, jotka ovat residenttejä ja terveydenhuollossa täällä. Applikaatioita ovat mm. miHistoria (terveystiedot) ja miCita previa (ajanvaraus). Ajan vastaanotolle on pystynyt kyllä varaamaan netistä täkäläisen Tarjeta Sanitarian tiedoilla, mutta miHistoriaan tarvitsee salasanan.

Vieläkin palaa

Tila

Eilen Teiden profiili jo näkyi hämärästi talojen välistä. Savu on hieman vähentynyt. Palo on kulkemassa etelään päin. Yön pienet sateet ovat olleet avuksi. Palon alkupäässä olleet Arafo, Esperanza ja Candelaria ovat paikkoja, joista evakuoituja on voitu jo kotiuttaa.

Orotavan laaksossa on haittaava määrä savua ilmassa. Myös täällä Puertossa haiskahtaa savu. Ilman huonosta laadusta ilmoitettiin uutisissa: maskeja suositellaan käytettävän savuisilla alueilla.

Palo ei ole vieläkään hallinnassa. Noin 13000 ha on palanut, alueen ympärysmitta on 90km. Sammutustoimet jatkuvat.

Ceniza

Tila


Eilen Puertossakin satoi tuhkaa. Taivas oli harmaana savusta. Terasseilla ja uima-altaissa oli paljon mustia hiiltyneitä hiukkasia. Yläkylissä tietysti enemmän.

Palo ei ole vieläkään kontrollissa. Tämän aamun uutisissa on kerrottu, että 8400 hehtaaria on palanut ja noin 13 000 ihmistä on varalta evakuoitu tulen uhkaamalta alueelta tai tuhkasateiden ja savun alta urheiluhalleihin ja painisaleille.

Paloalueen ympärysmitta on 70km nyt (= perimetro) aiemmin olen kirjoittanut väärin, se ei ole paloalueen pituus siis.

Yläkylissä asukkaiden täytyy varautua matkalaukut pakattuna evakuointeihin. Tähän mennessä taloja ei ole palanut, eikä palo ole onneksi vaatinut ihmisuhreja.

Meillä on edelleen kuumaa. Sateita voi pienessä määrin tulla itäisille saarille, islas orientales, mutta meille ei niitäkään ole luvassa.

Palaa

Tila

Pohjois-Teneriffalla palaa edelleen. Tuulet ovat hieman kääntyneet ja täällä Puertossakin tuoksahtaa nyt savu. Lisäksi parvekkeen kaiteelle on satanut vähän tuhkahippusia.

Sammutustöitä jatketaan. Maasto on vaikeaa, jyrkkiä rinteitä, jossa ainoastaan yläpuolelta voidaan tuoda vettä. Nyt n. 7000 henkilöä on evakuoitu, eläimiä on pelastettu alueelta, koiria (yksi koiratarha etsii sijoituspaikkoja koirille), vuohia, hevosia, aaseja, kaneja.
Paloalueen läpimitta pitkittäissuunnassa (vuorten suunnassa) on 50km ja pinta-ala 5000 hehtaaria.

Palo jatkuu

Tila

Kuvat ovat eilen Puertosta päin otettuja.

Palo jatkuu, kontrolloimattomana sammutustoimenpiteistä huolimatta. Palo on vaikein neljäänkymmeneen vuoteen. Alue, joka palaa, on jo 4000 hehtaarin suuruinen. Paloalue on pituudeltaan 40km ja se ulottuu näihin kuntiin: El Rosario, La Matanza, El Sauzal, La Victoria, Santa Ursula, La Orotava, Arafo, Candelaria. Ihmisiä on evakuoitu lisää yläkylistä, jo 8000 henkilöä on joutunut tilapäisesti kotoaan muualle, tavallisimmin sukulaisten luo. Tähän lukuuun kuuluu osa myös niitä, jotka ovat määrätty kotiinsa sisätiloihin (confinamiento).

Kuumuus ei vieläkään helpota, Teneriffalle ennustetaan päivällä 31 astetta. Tuulen suunnan kerrottiin muuttuvan. Mitähän se vaikuttaa tulen etenemisen ja sammuttamistoimenpiteisiin?

Descontrolado

Tila


Paloa on sammutettu koko yö, mutta sitä ei ole saatu hallintaan. Nyt paloalue on jo 1600 hehtaarin suuruinen. Sammutustöitä on tehty helikoptereilla, lentokoneilla ja droneilla. Maasto on vaikeaa, jyrkkiä rinteitä ja barrancoja. Tähän mennessä 150 henkilöä on evakuoitu, mutta nyt suunnitellaan lisäevakuointeja.

Paloalue on nyt 22 km pitkä. Tiet vuorille ovat suljetut. Kylistä Rosario on eniten vaarassa, mutta mm Candelariassa, Victoriassa ja Santa Ursulassa on vaara, että palo leviää.

Säätieto ei lupaa muutoksia kuumuuteen.