Fiesta

Tila

ind

Lähes koko yön satoi ja sade jatkuu kuurottain edelleen. Teide ei vieläkään näytä huippuansa, joka jo lienee luminen. Vielä täytyy odottaa sitä kuvaa.

Tänään vietetään Espanjan perustuslain päivää ja Suomen itsenäisyyspäivää. Emme ole enää vuosiin osallistuneet suomalaisyhteisöjen järjestetämään juhlintaan, emme katso televisiosta kättelyseremonioita tai muitakaan itsenäisyysjuhlia. Asumme täällä ja elämämme on täällä. Minulle Suomessa tärkeitä ovat vain lähiomaiset.

Hieman provosointia: Suomi sattui syntymämaakseni, en ole sitä valinnut, minulla tai suvuillani ole siellä mitään maita eikä mantuja, en ole ”mistään kotoisin”. Koen olevani maailmankansalainen.

Espanjalaiset ovat viettäneet perustuslain päivää vuodesta 1978, jolloin uusi perustuslaki, diktatuuriin kaatumisen jälkeen, astui voimaan.

Itsenäisyys ja mamut

Tila

independencia

Vietimme suomalaista itsenäisyyspäivää ja espanjalaista perustuslain päivää kotosalla ystäväporukassa. Kuvan vuohilauma paimenineen laidunsi talomme nurkilla ja sai miettimään näiden miesten ammatinvalintaa: Ovatkohan kasvaneet maalaismiljöössä ja ”joutuneet” paimeniksi? Ovatko jollekin töissä? Miten tuota yksitoikkoiselta näyttävää työtä jaksaa tehdä? Ovatko käyneet kouluja?

Itsekseni sitten aamutuimaan mietin itsenäisyysasioita – siitä vähän illalla keskusteltiinkin. Kukaan meistä ei ole valinnut syntymämaataan tai -paikkaansa. Tässä elämän lotossa me olemme sattuneet syntymään suomalaisiksi. Eivätkä isämmekään sinne sotaan halunneet (vaikka osa menikin ”vapaaehtoisena”), pakko sinne oli mennä ja uhrata parhaita nuoruusvuosiaan. Edelleen soditaan. Veljiämme ja siskojamme ovat ne syyrialaiset, kurdit, palestiinalaiset ja kaikki muut – maailmankansalaisia me olemme.
Meissä jokaisessa asuu pieni mamu! Minun isäni juuret ovat Ylivieskassa, sieltä nälkävuosina paettiin Amerikkaan – ja myöhemmin Kemiin. (Minä olen niitä Kemiin muuttaneiden jälkeläisiä, vaikka ehkä mieluummin olisin mennyt meren taakse). Äitini on ollut sotalapsena Ruotsissa. – Entä ne karjalaisten jälkeläiset? Luulen, että vähemmistö ihmisistä on jäänyt juurilleen syntymäpaikalleen.
Olen tehnyt töitä pakolaisten keskuudessa ja käynyt solidaarisuus- ja ihmisoikeusprikaateissa mm. Nicaraguassa, Turkissa, Syyriassa. Nähnyt ihmisiä sodan jaloissa ja itsekin pelännyt siellä. Olen matkustellut maailmaa vähän joka puolella, mm. Venäjän läpi junalla Mongolian kautta Kiinaan, laivalla Teneriffalta Brasiliaan, lentäen USA:ssa, Eurooppaa pitkin ja poikin junareissuilla ja autolla, kävellen Pohjois-Espanjan läpi. Niinpä minusta on tullut maailmankansalainen ja pakolaisten puolustaja.

Ihmisissä on hyviä ja pahoja kansallisuudesta riippumatta. Tutustuminen kulttuureihin ja ihmisiin rikastuttaa. Kuinka moni pakolaisten vastustaja tuntee henkilökohtaisesti ”muunmaalaisia”?

Omaa mieltäni lämmitti suuresti, kun kanarioystävämme kirjoittivat minulle eilen: ”Sois nuestros mejores amigos”.
Minun teesini tänään: Opiskele kieliä, katsele maailmaa, tutustu kulttuureihin ja etenkin niihin ”muunmaalaisiin”!

Juhla

Tila

image

Tänään, Espanjan perustuslain päivänä, juhlitaan myös Suomen itsenäisyyspäivää, vaikka näin EU -aikana itsenäisyys taitaa olla enimmäkseen juhlapuheiden fraasi.

Itsenäisyyspäivä

Tila

Suomen itsenäisyyspäivää ja samalla Espanjan perustuslain päivää vietettiin perinteisesti 6.12. Suomalaisille juhla järjestettiin nyt kuudetta kertaa Playa Jardinilla.

– Teide on saanut lunta rinteilleen sillä aikaa, kun olimme matkalla.