Elecciones

Tila

Ennakkoäänestys Suomen presidentinvaaleissa alkoi eilen. Kävimme kerholla äänestämässä. Jonoksi asti oli väkeä heti aamusta. Kaikki sujui helposti ja tapahtuma oli hyvin järjestetty. Jonossa näytti olevan niin talviasukkaita kuin viikkoturistejakin. Muuten hyvät vaalit, mutta ehdokkaat eivät ainakaan minua miellyttäneet; yhtä hyvää – parasta – äänestin. Toisella kierroksella onkin sitten vaikeampi valita.

Vihjeenä tuleva tapahtuma: 20. päivä launtaina Santa Cruzissa on mielenosoitus palestiinalaisiin kohdistuvaa kansanmurhaa vastaan Plaza Weylerillä klo 12. Sinne siis!

P.S. Mielenosoituksen kellonajassa ja päivässä oli virhe. Nyt korjattu.

Free Palestine

Tila

Osallistuimme eilen Helsingissä mielenosoitukseen Palestiinan kansan puolesta ja Gazan pommituksia vastaan. Äänekkäässä kulkueessa oli noin kaksi tuhatta osallisujaa. Mielenosoitus kierteli Helsingin keskustaa ja päätyi eduskuntatalolle. Free Palestine! Vapaa Palestiina! Stop bombing Gaza! Kuka on terroristi? Israel! Stop killing people, stop killing babies! Free Palestine, from the river to the sea!

Suurimmasta kuvasta löytyvät boikotoitavat Israelia tukevat tuotemerkit. Siitä voi tarkistaa, mitä kannattaa vältää ostamasta, jotta ei välillisesti tukisi Israelia. – Jo 1970-luvulta minä olen boikotoinut mm. Jaffa-appelsiineja.

Tämä Lähi-idän konflikti on kestänyt vuosikymmeniä ja aiheuttanut tuskaa, kärsimystä ja kuolemaa tuhansille ja tuhansille ihmisille: se olisi syytä saada jo loppumaan! Eilen YK:ssa Suomi äänesti tyhjää tulitauko Gazaan -äänestyksessä, enemmistön äänestäessä tulitauon puolesta. Häpeällistä Suomelta!


Vapun aikaa

Tila

Sa

Eilinen aamupäivä meni Mercado Municipalin markkinoilla ja iltapäivällä vietettiin perinteistä ”jälkeenjääneiden” ruokailua Robin Hoodissa. Tarjolla oli monenlaisia tapastyyppisiä annoksia ja lopuksi simaa ja munkkeja. – Jos termi ei ole vielä tuttu, niin olimme koolla sillä porukalla, joka ei vielä ole palannut Suomeen tai ei ole palaamassakaan.

Tänään on vapaapäivä, sillä huomenna menen tietysti vappumarssille Santa Cruziin, kuten aina näinä Teneriffan vuosinani (koronavuodet poislukien).
Tiedoksi kaikille kiinnostuneille: Manifestación de 1˚ Mayo en Plaza de Weyler, Santa Cruz, a las 11.
Täällä vappumarssit ovat iloisia ja äänekkäitä!
Tule mukaan!

Ilmastomielenosoitus

Tila

poll

Helsingissä nuoriso on osoittanut mieltään ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja estämiseksi. Oulun toripolliisi osoittaa tukensa asialle tällä yhden miehen hiljaisella mielenosoituksella. Tämä Oulun tunnettu veistos on monikäyttöinen: jo parin kuukauden oleskeluni aikana täällä polliisilla on ollut maski (korona), punaiseksi värjätty keskisormi (Euroviisut) ja nyt tämä ilmastobanderolli.

Huomenna on se päivä, jolloin EU:n rokotustodistus tulee voimaan. Mallikappaleita siitä on jo julkaistu lehdissä. Toivottavasti sitä ei ryhdytä väärentämään tänä väärennösten kulta-aikana.
Kovasti nyt varoitellaan kaikista nettihuijauksista, olemattomista postipaketeista, huijaussoitoista ym.

Espanja on luokitellut Suomen turvalliseksi maaksi, joten maahanpääsyyn pitäisi riittää tuo EU:n rokotustodistus ja SpTH (Spain Travel Health)-dokumentti täytettynä QR-koodeineen, löytyy Espanjan terveysministeriön sivuilta spth.gob.es.

Vappu

Tila

vapp 

Vappukulkue lähti entiseen tapaan Plaza Weyleriltä. Tänä vuonna marssijoita oli paljon. Minua ilahdutti taas nuorison innokkuus ja voima. Iskulauseet kaikuivat ja tunnelma oli korkealla. Marssin Izquierda Unidan lippujen alla, mutta mukana oli taas paljon ammattiyhdistysväkeä, eläkeläisiä suuri ryhmä keltaisissa paidoissaan, sekä monia muita, esim. tasavaltalaisia, feministejä, anarkisteja.
– Tämän vuoden vappumielenosoitus oli nimetty myös kunnianosoitukseksi Javier Fernandez Quesadalle, nuorelle opiskelijalle, jonka Francon joukot tappoivat mielenosoituksessa 1970-luvulla.

Vappu

Tila

may

Vappumarssilla Santa Cruzissa. Taas kerran oli eläväinen marssi, iskulauseita ja rummutusta, nuoruuden intoa ja ikääntyneempien kokemusta.
Hieno tunnelma ja yhteenkuuluvaisuutta.

”El pueblo unido jamas será vencido!”
”De norte a sur, de este a oeste la lucha sigue, cueste lo que cueste!”
”No es no! El machismo sí es terrorismo!”
”Capitalismo sí es terrorismo”

may

Mietin, monesko vappumarssi tämä minulle on? Vuosikymmeniä jo: olen pienestä tytöstä saakka käynyt vappumarssilla ja se on perinne, josta en luovu. Seitsemän vuotta sitten tutustuin, vappumarssilla tietenkin, kanarioystävättäreeni, jonka kanssa vietimme taas tänään mukavan päivän pohtien tietysti maailmantilannetta ja sitten myös naiseutta ja äitiyttä, meillä kun molemmilla on jo aikuisia lapsia. Vaikka meillä on erilaiset kulttuuritaustat ja eri kieli, monet kokemukset ovat universaaleja ja monista asioista ajattelemme samalla tavalla. Ja on hienoa, kun tulee ymmärretyksi tällä minulle rakkaalla espanjan kielellä.

Manifestación

Tila

manifestación

Tänään kävin, tietysti, perinteisesti, Santa Cruzissa vappumarssilla. Paljon oli väkeä ja erityisesti nuorison aktiivisuus ilahdutti!

1 Mayo

Tila

1mayo

Santa Cruzissa järjestettiin tänään perinteinen vappumielenosoitus, johon minäkin jo neljättä kertaa osallistuin.

1mayo2

Kuljin samassa ryhmässä kuin viime vuonna ja olin iloinen siitä, että he muistivat minut ja ystävällisesti ottivat joukkoonsa. Täällä mielenosoitus on paljon äänekkäämpi kuin Suomessa, huudattajia ja kovaäänisiä on paljon. Tänä vuonna osallistujiakin oli aiempaa enemmän. Muun muassa näitä huusimme:

i No queremos, no nos da la gana, ser una provincia de la banca alemana! -Primero Grecia, luego Portugal…Ahora España. i No pasarán! –  i No es rescate, es saqueo, no es rescate, es intervención! – i Nosotros sí tenemos otro plan, al jefe de la banca rebaja salarial!  

Manifestación

Tila

Olin mukana Puerton yleislakkopäivän mielenosoituksessa. Paljon väkeä oli paikalla ja ääntä heistä lähti, kuului iskulauseita ja huutoja. Suomen mielenosoituksista poiketen täällä vihelletään rytmikkäästi pilleillä huutojen tahdissa. Liikkeitä suljettiin kulkueen reitiltä ja mielenosoittajat pysähtyivät avoinna olleiden liikkeiden eteen vaatien äänekkäästi niiden sulkemista. Kaikki sujui kuitenkin rauhallisesti täällä. Madridissa voi olla illalla toisin.