Nieve en las montañas

Tila

nieve

Lunta ei ole vain Teidellä vaan myös muilla ylärinteillä. Aurinko lämmittää kuitenkin niin, että kevyttoppis on päivällä liikaa. Mutta turistit tarkenevat shortseissakin!

Sateiselta näyttää tämä päivä. Nyt aamusta sataa rankasti ja sade näyttää ennusteen mukaan jatkuvan lauantaihin asti.

Santa Cruzissa karnevaalit jatkuvat. Paitsi sade, myös Tranvían osittainen lakko hidastaa juhlintaa.
La Palmalla vietetään tänään Los Indianos -karnevaaleja valkoisiin pukeutuneena ja talkkia levitellen. Tämän fiestan perinne pohjautuu aikoinaan meren taakse emigroituneiden palaamisen takaisin saarille. Olen kerran osallistunut Los Indianos -karnevaaliin. Hauskaa oli – kuvia löytyy blogistani vuoden 2017 helmikuun päivityksistä.

Lunta ja kylmää

Tila

fr

Vuorille on satanut lisää lunta. Kaikki tiet Teidelle ovat suljetut. Lumirajan sanotaan olevan nyt 1700 metrissä ja päivälämpötila saarella on 14-19 astetta.
Kuvat ovat tänä aamuna otettuja: ruusut onneksi kukkivat täällä merenpinnan tason tuntumassa Puertossa.

Myös naapurisaarelle Gran Canarialle on saatu lunta vuorille, aamutv näytti kuvaa.

Kanarian aamutelevision pilakuvassa keskustelee kaksi vuohta:

Vuohi1: ”Petoksia, palkkioita, kiristystä ja huijausta … eräs poliitikko, yksi johtaja, yrittäjä, eräs eläköitynyt Guardia Civilin poliisi ja pari muuta typerystä.”

Vuohi2: ”Missä? Netflixissä?”

Vuohi1: ” Ei… vaan täällä Kanarialla!”

Niinpä, täälläkin. Ja kevään vaalit näkyvät ja kuuluvat (kunhan ensin on karnevaalimeteli hiljentynyt).

Teiden lumi

Tila

tim

Viikonlopun sateissa Teide sai lisää lumipeitettä. Saharasta on tulossa calimaa, mutta ennusteiden mukaan se ei ulotu Teneriffalle asti vaan jää Lanzaroten ja Fuerteventuran tienoille itäisille saarille (islas orientales).

Pitkästä aikaa – vuosia väliä – kävin teatro Timanfayassa, jossa esitettiin Tina Turner -tribuutti. Sali oli täynnä väkeä, suomalaisia vähän. Esitys oli hieno!

Karnevaalien lähestyminen näkyy jo Puertossakin, esiintymislava on rakennettu Muellen parkkipaikalle, jossa jo eilen illalla oli toimintaa. Ilotulituskin paukahteli illalla.

Mantereella Madridissa ja Santiago de Compostelassa on järjestetty suuria mielenosoituksia julkisen terveydenhuollon parantamiseksi ja resurssien lisäämiseksi.

Meillä saarilla otetaan maaliskuun alussa käyttöön uusi malli julkisen terveydenhuollon tehostamiseksi.

Talvimyrsky ja lunta Teidellä

Tila

nieve

Niin tuli lumi Teidelle sateiden mukana, vasta 26.12. Nyt kaikki tiet Teidelle on lumen ja huonon sään vuoksi suljetut.

Yön meillä on myrskynnyt, voimakkaat tuulenpuuskat ovat viuhuneet läpi yön ja tuulet jatkuvat edelleen.
Teneriffalla Izañan observatoriolla on mitattu tuulenpuuskien nopeudeksi 114 km tunnissa.
Kivivyöryjä, puista irronneita oksia ja lehtiä, paikoin sähköongelmia, calimaa. Kaikkia näitä on ilmoitettu yöllä hätäkeskukseen. Saarista eniten myrsky on raivonnut Teneriffalla. Huono sää jatkunee loppuviikkoon.

Meillä onneksi palmut siivottiin noin vuosi sitten, joten nyt vain yksittäisiä lehviä on pudonnut. Ulos ei kannata tänään mennä, sen verran voimakkaita tuulenpuuskat ovat.

Nieve

Tila

nie

Meillä satoi rankasti koko yön. Ropisi niin voimalla, että heräsin siihen. Onneksi ollaan täällä noin 250 m korkeudella merenpinnasta, niin ei tarvi pelätä tulvimista. Puertossa, etenkin Charcon puiston seutuvilla on usein kovilla sateilla tulvinut alimmaisiin kerroksiin.
Aamulla jyrähteli myös ukkonen.

Tänään on tavallinen arkipäivä täällä. Osa liikkeistä oli kuitenkin kiinni, suuret kaupat auki. Alcampossa kävin kuvaamassa banaanikuusen, kuten aiempinakin vuosina.

Nyt on meneillään El Niño -loppiaisarvan osto. Veikkauspisteissä suhtautuvat yleensä vakavasti arpojen numeropyyntöihin ja etsivät koko varastonsa. Nyt löytyi yksi arpa: minun onnennumeroitani ovat läheisteni syntymävuodet. Jotain taikauskoa täytyy olla.

Autoilijoiden kannattaa tankata ajoneuvonsa ennen vuoden loppua, sillä hallituksen tuki, bonificación, 20c/litra loppuu joulukuun viimeisenä päivänä.

Lunta on tullut vuorille! Teidelläkin sitä varmaankin jo on, mutta pilvet estävät vielä näkyvyyden sinne. Tarkkailen tilannetta ja kuvaan heti, kun kirkastuu.

Kemissä

Tila

kem

Kemissä kolme yötä. Se riittää täällä. Lunta, kylmää, hämärää. Horisontissa näkyi yhtenä päivänä hienoinen aavistus auringon kajosta, lentokone jätti taivaalle valojuovan.

En ole talvi-ihminen! Onneksi ei tarvitse asua täällä!

Lapsuusmuisto: Meillä tehtiin piparkakut ruotsalaisen Stora Kokbokenin (1951) reseptin mukaan. Taikina valmistettiin suuressa emalikattilassa. Mausteiden tuoksut (inkivääri, kaneli, neilikka) palaavat mieleen kirjaa selatessa.

Tänään Ouluun.

Suomeen

Tila

nie

Lensin Berlin Brandenburgista Finnairilla Helsinkiin. Luksusta, sattumalta: sain koko penkkirivin käyttööni, koska kaksi paikkaa vieressä oli tyhjänä. Siispä jalat penkille, kaulatyyny niskan taakse, nojailua koneen seinään, kuuntelukirja korvakuulokkeeseen ja siesta. Hyvin meni siis tämä osuus matkasta, mutta Helsingissä oli lumipyry. Talvi. ¡A mí no me gusta!

Yövyin lentokenttähotellissa, sillä jatkoyhteydet pohjoiseen harvoin sattuvat sopivasti. Tänään jatkan taas matkaa.

Lunta Teidellä

Tila

nie

Tänään auringonnousun aikaan Teide näyttäytyi lumivaipassaan: kahden päivän sateet ovat lisänneet lunta vuorille. Tiet Teidelle ovat olleet suljetut. Sateita luvataan lisää tuleville päiville. Tummia pilviä näkyy taivaalla.

Viime päivien voimakkaan tuulen jälkiä korjaillaan vielä mm. Santa Cruzissa, jossa hiekka ja rantatuolit ovat lennelleet Playa Teresitasissa, aitoja on kaatunut ja roskapönttöjä lennellyt paikoiltaan.

Mantereella sen sijaan ihmetellään ”historiallisen” voimakasta calimaa, joka on nyt Saharasta kiertänyt tuulten mukana sinne. Kanarian tv:n aamukevennyksessä irvaillaan tälle historiallisuudelle ja ihmetellään sitä, että peninsulassa ovat unohtaneet, että Kanariansaarilla koetaan usein calimaa, monesti voimakkaana.

Lunta

Tila

man

Kuvissa on illan ja aamun pilvimuodostelmia: aamulla hetken ennen auringon nousua taivaalla on kauniita vaaleanpunaisia sävyjä.

Sateita luvataan edelleen, mikä tarkoittaa lunta Teiden korkeuksille. Nyt on taas se aika vuodesta, kun paikalliset ajavat ylös lumileikkeihin tekemään lumiukkoja ja lumipalloja. Eilen illalla tiet Teidelle avattiin, ne olivat välillä suljettuna jäätymisen takia.

Espanjassa on meneillään Valenciasta alkanut nimenkeräyskampanja pankkien henkilökohtaisen palvelun palauttamiseksi ikäihmisten tarpeisiin: ”Soy viejo, no idiota”
– olen vanha, mutta en idiootti. Ikääntyville pelkän automaatin varassa toimiminen ei riitä pankkipalveluksi. Luulen, että tämän kokemuksen jakaa moni.

Työttömyysluvut ovat paranemassa koronan väistyessä. Pandemian takia Kanariansaarilla menetettiin 10 000 työpaikkaa kun saarille välttämättömät turistit olivat poissa. Nyt tilanne paranee, onneksi.

Lunta ja jäätä

Tila

cong

Tenerife se congela” kirjoittavat tämän päivän lehtiotsikot, ”Teneriffa jäätyy”. Suomalaisena en oikein ole samaa mieltä, jos yölämpötila täällä meillä on 14-15 astetta ja päivälämpötila 20. Lumi on nyt 1800 metrin korkeudessa, Teidellä on lumivaippa ja jokunen aste pakkasta.

Kuvat ovat oman pihan yläterassilta: lunta on lähivuorillakin ylärinteillä.

Espanjan hallituksen käsittelyssä – ja hyväksyttävänä – on nyt Podemoksen Yolanda Diazin, varapääministerin ja Pablo Iglesiaksen seuraajan johdolla neuvoteltu työreformi, reforma laboral, jossa palkkasopimuksia palautettaisiin ammattiliitoille, pätkätöitä muutettaisiin pitkäaikaisiksi sekä työttömyysturvaa ja minimipalkkaa parannettaisiin. Tämä kaikki on sisällytetty osaksi EU:n elvytyspakettia Espanjassa. Toivottavasti uudistukset saavat hyväksynnän.

Koronauutiset ovat samankaltaisia täällä saarilla kuin muuallakin: Omicron sairastuttaa, mutta sairaaloiden kuormitus vähenee pikkuhiljaa, moni selviytyy kotihoidolla tästä hieman lievemmästä infektiosta.