Pizzaa pihauunissa

Tila

Pizzan valmistusta pihauunissa:

Ensin on tietysti täytynyt rakentaa uuni. Aikaa on mennyt sekä uunin rakentamiseen että pizzan valmistuksen saloihin perehtymisessä, kertoo ystävä. Uuni on rakennettava kupolin muotoon, jotta lämpö leviää tasaisesti ja savu kulkee piippuun, joka sijaitsee uunin etuosassa.

Eilen oli hyvä päivä pizzauunin käyttöön. Aamupäivällä satoi, mutta iltapäivällä oli aurinkoisen lämmintä. Uunia lämmitettiin noin puolitoista tuntia, mieluummin ainakin lopuksi lehtipuilla, ettei pihka kipinöi ja pauku. Sillä aikaa ehtii tehdä taikinan ja valmistella täytteet ottaen huomioon syömään tulijoiden mieltymykset.


Uuni lämpenee yli 400 ˚C, mutta mittarin skaala loppui 375 ˚C:een. Hehkuva hiillos siirrettiin sitten uunin toiseen laitaan. Pizzakivet kuumuivat uunissa sillä aikaa kun pizzoja täytettiin.

Paistoaikaa on lyhyt, vain pari minuuttia. Ja tarkkana saa olla, etteivät reunat pala. Pizzaa on myös käännettävä paistamisen puolessa välissä, koska hiillos kuumentaa enemmän uunin toista puolta.

Koko prosessi oli mielenkiintoista seurattavaa ja pizzoista tuli maukkaita!

Talvi tuli takaisin

Tila

Olipa ankeaa aamulla herätä ja huomata, että talvi on palannut takaisin. Takatalvi. Onneksi pian pääsen Teneriffalle, jossa on asioita hoidettavana.

Uutisissa täällä on nyt vain kouluammuskelua – ikävä ja surullinen asia sinänsä. Mikä siihen on johtanut? Miksi lapsillakin on paha olla?

Hyvää ruokaa saa täälläkin, jos itse tekee. Kuvissa eiliset pizzat ja tämän päivän gambas al ajillo. Hyvän viinin, patongin ja jälkiruokajuustojen kanssa kestää lumisen maisemankin.

Pian palaan Puertoon.

Pizza ja tax free

Tila

Kävin vanhoja muistelemassa yhdessä Oulun vanhoista pizzerioista, jossa tuli käytyä silloin tällöin opiskeluaikoina. Pizzeria on toiminut 40 vuotta ja kaukana ovat jo opiskeluvuodetkin.

Mikäs tuo musta teipattu muovipussi sitten on? No, ostin uuden iPadin, kun tämä entinen alkaa olla jo vanha, täynnä kaikkea, mitä en henno poistaa ja pieniä vikojakin vanhassa koneessa jo on.

Olen ostanut Suomesta kaksi edellistä iPadia, sillä meillä saarelaisilla (residenteillä) on se etu, että saamme ostaa tuotteita verottomana. Kanariansaaret kuuluvat EU:hun isäntämaa Espanjan tapaan, mutta saaret eivät kuulu EU:n veroalueeseen.

Käytännössä toimitaan näin: Tuote ostetaan Suomesta ja maksetaan tavalliseen tapaan. Kaupassa tuote sinetöidään = teipataan tax free-teipeillä ja mukaan annetaan ostokuitit ja dokumentti veron palauttamiseksi. Helsinki-Vantaalla sitten sinetöity paketti näytetään ja paperit viedään tax free -tiskille. Ainakin kaksi eri firmaa, jotka ottavat pienen provision, hoitavat asiaa. Aiemmin olen käyttänyt Global Blue:ta, mutta nyt liike, josta ostin iPadin käyttää Planet:ia. Katsotaan, miten toimii.

***********************

Juhannus lähestyy. Puerton juhannusjuhlat ovat aattona muuten perinteiset, mutta Playa Jardinille ei tänä vuonna rakenneta lavaa musiikkiesityksille. Aiempi äänekäs musisointi tänä vuonna kielletty. Nuotioita kyllä poltetaan ja väki kerääntyy rannalle omien nuotioiden ympärille.

¡Mascarillas fuera! Maskien käyttöpakko pandemian takia sairaaloissa ja apteekeissa päättyy perjantaina Kanariansaarilla.

Oulun pizzat

Tila

image

Tässä nyt sitten ovat ne paljon mainostamani Oulun pizzat alkusalaatteineen ja valkosipulikuppeineen. Euroopan parhaat, mielestäni, sillä koko reissulla (eikä Teneriffallakaan) ole näiden veroisia. Oululaiset tuttavat ovat varmaan kanssani yhtä mieltä.
– Ja tämä pizzeria ei ilmeisesti ja toivottavasti kuulu siihen paikalliseen mafiaan, josta on lehdissä kirjoitettu.

Pizzaa

Tila

laranilla

Muutama päivä sitten käveleskelimme vanhassa kaupungissa. Mequinez -kadun varrelle on ilmestynyt mukavia uusia maalauksia. Kävimme myös testaamassa Don Camilon pizzat saman kadun varrella. Olivat melko hyviä ja valkosipuliakin sai reilusti päälle.

risco

Asunnonmyynti- ja ostoasiasta vastaan tässä yhdelle kommentoijalle:

Lämmitys: Meillä Puertossa ei ole tarvinnut lämmitystä, vaan päivälämpötila on talvisin pysytellyt sisällä +21 asteessa. Jos finca löytyy, kuten toivomme, jostakin Orotavan kaupungin yläpuolelta, siellä tarvitsee kylmimpinä kuukausina lämmittää. Fincoilla näyttää olevan tulisijoja, joko puu- tai pellettilämmitteisiä.

Hinta: Fincojen/asuntojen hinta vaihtelee suuresti, eikä niillä ole välttämättä yhteyttä siihen, missä kunnossa paikka on. Se onkin vaikea asia. Mutta pyytäähän saa, maksaja voi jättää oman tarjouksensa.

Paperisota: Aiemmat asunnonostoni paperiasiat on hoitanut luotettavasti suomalais-kanarialainen juristi. Hänen uskon auttavan asioissa tälläkin kertaa sitten, kun kaupat syntyvät.

Karppipizza

Tila

image

Tänään tein karppipizzaa ja tuli todella maukasta, sain kehuja :).
Pohjaan ei karppimeiningillä tule yhtään jauhoja, vaan se tehdään näin:
Yksi iso kukkakaali keitetään ja soseutetaan tilkassa lientään. Lisätään n. 250g juustoraastetta ja kaksi kananmunaa. Levitetään uunipellille ja esipaistetaan +200 asteessa 1/2 tuntia. Täytetään tavanomaiseen tapaan ja paistetaan vielä parikymmentä minuuttia. Sitten syömään!

La Tasquita

Tila

pizza

Vaihteeksi ruokakuva 🙂 .Turistipaikka (vaikka niitä yritän välttää) yllätti positiivisesti: pizza oli maukas. La Tasquita Charcon puiston laidalla Calle Marinalla.