Arkipäivä

Tila

seg

Puertossa puutarhatyöntekijät puhdistivat palmuja. Tosi korkea nosturiauto oli työssä, yksi mies korissa katkomassa lehviä ja muutama alhaalla seuraamassa tilannetta.

Kävin Seguridad Socialissa Orotavassa. Kello 9 ovi oli juuri avautumassa. Se on paikka, johon tämän maan terveydenhoitosysteemiin kirjautuessa täytyy käydä viemässä Suomen Kelan paperit. Myös Puertossa asuville paikka on sama. Aika täytyy varata netissä tai puhelimitse, joten kuvassa myös yhteystiedot, mikäli joku niitä tarvitsee jatkossa.

Seguridad Social

Tila

image

Tänään on ollut pilvinen, joskin lämmin päivä. Jo aamusta Teide oli pilvien takana.
Kävin Orotavan Seguridad Socialissa erään tuttavan tulkkina. Asiana oli omaan terveyskeskukseen kirjautuminen, silloin, kun on jo NIE ja residencia ja Suomen Kelan E 121 tai vastaava lomake.
Aika varataan Segurdad Socialiin nykyään kuvassa olevaan numeroon soittamalla, tai nettiosoitteesta, joka sekin on kuvassa. – Tai paikalla olevalla puhelimella.
Minä varasin ajan netistä, koska se on mielestäni helpointa. Sitten toimistoon saavuttuamme dispensadoriin, numerolappukoneeseen, syötetään NIE-numero. Kone sylkäisee vuoronumeron, jolla sitten pääsee toimihenkilön puheille. Tänään kaikki sujui ongelmitta.

Seguridad Social

Tila

seguridadsocial

Puerto de la Cruzin ja La Orotavan yhteinen Seguridad Social (suomalaisittain ”Kela”) sijaitsee Orotavan Mayorazgossa. Olen anomassa pysyvää oleskelulupaa (residencia permanente), koska olen asunut maassa jo yli viisi vuotta. Aiempi residencia pätee, mutta haluan nyt kaikki paperit kuntoon, kun olen tänne pysyvästi asettunut.
Seguridad socialista tarvitsin dokumentin oikeudesta terveydenhoitoon täällä.

Varasin ajan netistä. Sen saa osoitteesta tu.seg-social.gob.es, eikä ollut vaikeaa. Varatun ajan kanssa (printtasin varmuudeksi) menin Seguridad Socialiin, sain vuoronumerolapun ja melko pian pääsin virkailijan puheille. Dokumentti printattiin hetkessä ja palvelu oli ystävällistä.

Saman dokumentin saa silloin, kun ensimmäistä kertaa ilmoittautuu tänne terveydenhuoltojärjestelmään.

Seuraavaksi sitten pitää varata aika netistä Policia Nacionaliin ja mennä sinne kaikkien vaadittavien papereiden kanssa, mutta siitä kerron myöhemmin.

Seguridad social

Tila

Orotavan Seguridad Socialin käytäntö on muuttunut aiemmasta: asioiden hoitamiseksi vaaditaan ajanvaraus, kun aiemmin asioimaan pääsi pelkällä jonotusnumerolla. Asiakkaat ovat talouden kriisin myötä lisääntyneet.

Olen tavannut viime päivinä teneriffalaisia ystäviä, jotka ovat kertoneet, että näin huonoja aikoja ei ole koettu aiemmin: massiivinen työttömyys, palkkojen leikkaus ja viivästyminen, talouden leikkaukset (mm. koulutus ja terveydenhuolto) sekä hintojen nousu ajavat ihmisiä yhä ahtaammalle. Pankit irtisanovat lainoja asiakkaiden maksuvaikeuksien takia, ihmisiä häädetään kodeistaan…