Barcelona

Tila

huel

Olen matkalla Barcelonan kautta Nizzaan ja sieltä Claviersin kurssille. Vaikka tietysti hyväksyn lakot työntekijöiden oikeuksien puolustajina, niin tällä matkalla lakot ovat haitanneet minun matkantekoani. Aluksi olin varannut liput Air Francelta, mutta siellä tuli lakko ja lennot peruttiin. Vaihdoin lentoyhtiötä ja nyt odottelen yli kuusi tuntia täällä El-Pratissa.

Tuli nälkä. Silloin huomasin, että noin puolet baareista ja ravintoloista ovat täällä lakossa.

Löysin kuitenkin jotakin syötävää, toivottavasti ei ollut rikkuripaikka!

Jospa iltamyöhällä pääsisin perille kurssipaikalle, toivotaan.

Barcelona 4

Tila

image

Tänään oli nykytaiteen päivä, Museu d’Art Conteporani (MACBA) käyntikohteena. Aiemminkin olen huomannut, että nykytaiteen museot ovat kuin samalla kaavalla tehdyt, kun verrataan esim. Helsingin Kiasmaan tai Tallinnan Kumuun: suuria vaaleita pintoja, kaaria, kalteva kulkutasoja. Tarjonta oli tällä kertaa videoita, papertaittelua, tiloja ja esinepinoja. Mutta tarkoituksensa museo taas mielestäni saavutti, herätti kysymään, mitä taide on? Mikä on taidetta ja mikä ei? Voidaanko jotakin installaatiota nimittää taiteeksi, kun se tuodaan museoon ja kenellä on oikeutus se sinne tuoda? Sillä, joka on saanut meriittejä taiteen kentällä. Joku ”roskakasa” jäteastiaan vieressä ei ole taidetta, mutta jos se, joka on päässyt ”piireihin” taiteen kentällä tuo samat tavarat museoon, sitä nimitetään nykytaiteeksi. Mielenkiintoista, eikö? Tässä lähestytään nyt graduni teoreetikon Pierre Bourdieun pohdintoja. Minua nykytaide kiinnostaa, nimenomaan tämän ”mikä on taidetta?” -kysymyksen tiimoilta.

Barcelona 2

Tila

image

Tämän päivän vietimme Barcelona Zoo:ssa, eläintarhassa. Nähtävää oli paljon, vaikka osa paikoista olikin korjauksen alaisena. Vaikka näimme monenlaisia eläimiä eri puolilta maailmaa, niin apinat aina herättävät voimakkaita tunteita ihmisessä. Tosin sarvikuonon surullinen olemus kosketti sekin.
Nykynuoret – tämä eläintensuojelijasukupolvi – eivät hyväksy eläintarhoja, vaan pitävät niitä vankilona ja ovat osittain oikeassa. Eläintarhoissa tehdään kuitenkin paljon myös tutkimustyötä ja toimitaan eläinten ja maailman suojelemiseksi ja pelastamiseksi.
– Mistä tämä tuli mieleeni? Niistä kriittisistä seinäkirjoituksista, jotka ympäröivät eläintarhan aitaa ulkopuolelta. Jäivät kuitenkin kuvaamatta.

Barcelona 1

Tila

image

Virtuaalinen cavapullo ja kiitokset kaikille blogiystäville, yli 200 000 käyntikertaa täynnä!

 

image

Aloitimme tänään Barcelonaan tutustumisen vanhasta kaupungista, jonka kapeita katuja ja pikkupuoteja tutkaillen päädyimme Ramblalle ja iki-ihanaan St Josep La Boqueria- kauppahalliin. Hotellimme sijaitsee rantakadulla Av. Del Marques de L’Argenteralla, noin kilometrin päässä Ramblalta ja Estaçió de Francaa vastapäätä. Hyvä sijainti siis myös lentoasemalle kulun suhteen. Hostal Nuevo Colon on yhden tähden majapaikka, mutta meille aivan sopiva, kaikki tarpeellinen on ja luksus ei ole ollut koskaan minun juttuni.
Huomenna kaupunkiin tutustuminen jatkuu, toivottavasti sää suosii edelleen. Tänään oli aurinkoista ja toppatakki melkein liikaa. Mukava kävelylenkki ja paljon nähtävää!

 

Vino

Tila

vino

Vielä pari asiaa Barcelonasta:

Hotellimme läheisessä Spar -kaupassa ( ja myös monessa muussa kaupassa) myytiin viiniä tynnyreistä. Muovikanisterin sai ostaa kuljetusastiaksi. Tämmöistä viininmyyntiä ei meillä Teneriffalla näe.

independencia

Katalonian itsenäisyyshanke näkyi katukuvassa. Useilla parvekkeilla liehuivat Katalonian liput ja toreilla oli informaatiokioskeja asiasta. Ensi vuoden marraskuussa järjestettävää kansanäänestystä valmistellaan jo nyt. On mielenkiintoista nähdä, miten äänestyksessä käy – ja mitä muut autonomiat sitten tuumaavat.

Macba

Tila

macba

 

Lisää käyntivihjeitä Barcelonassa:

Nykytaiteen museo MACBA sekä lähistön kapeat kujat Ramblan molemmin puolin. Putiikeista voi tehdä mielenkiintoisia löytöjä, joista yksi alakuvassa: näpyttelyhanskat, joissa on erityiskärki etusormessa. 

Tapakset

Tila

Tapas

Barcelonassa ihastuimme tapaksiin. Tapas -annoksia oli tarjolla lähes joka paikassa ja ne olivat herkullisia. Tarjottu viini oli Riojan alueelta, kaikki viinit olivat hyviä nekin, yhtään ei palautettu huonon maun takia.

Hotellimme oli Collblancissa ja lähistöllä olevassa El Cargolet Picantissa söimme tapaksia useampana iltana. Uusi tuttavuus oli paahdettu latva-artisokka, sitä täytyy kokeilla kotonakin.

T-10

Tila

Barcelonassa koettua:

image

Ensimmäisenä Barcelonaan saavuttaessa kannattaa ostaa T-10 lippu, joka nyt maksoi 10,70 €. Lipun saa junan tai metron asemilta joko automaatista tai lippuluukulta. Lippu sisältää kymmenen juna-, metro- tai bussimatkaa kaupungin alueella. El Prat (päälentoasema) terminaali 2:sta lähtee juna, Renfe, kaupungin keskustaan. Pois kannattaa jäädä Sants Barcelona -pysäkillä, joka on kolmas lentoasemalta. Jatkoyhteydet toimivat joka suuntaan. Ja metro on helppo, tehokas ja miellyttävä, kuten jo aiemmin kerroin.

image

Jonakin lämpinä päivänä kannattaa ajella bussilla T24 Parc Güelliin, 19 pysäkkiä Plaza Catalynialta, Las Ramblasin päästä. Me kävimme siellä aivan liian kylmänä päivänä ja juoksimme puiston läpi. Jotakin kuitenkin Gaudin omaperäisestä arkkitehtuurista näimme.

Gaudi

Tila

image

Gaudin arkkitehtuuria etsimässä: tässä yksi talo. Valitettavasti yksi kuuluisista rakennuksista, Pedrera, oli remontissa ja peitettynä. Pääsimme kurkistamaan vain rautaportista sisään.