Calimaa ja kalaa

Tila

Saharasta on saatu taas tuulten mukana calimaa. Lämpömittari näyttää hivenen alle 30 astetta ja vuoret piirtyvät utuisina. Tänään tiistaina caliman ennustetaan olevan voimakkaimmillaan ja huomiseksi sen pitäisi heikentyä, mutta perjantain calimaa voi tulla lisää, sanovat meteorologit.

Kävimme lounasaikaan Pipossa kalasatamassa. Ruoka oli hyvää kuten ennenkin. Mikähän siinä on, että kuvan otto usein unohtuu silloin kun pääruoka tulee pöytään! No, vähän syöty kala ehti kuvaan kuitenkin. Kala oli doradaa. Papas arrugadas ja mojot olivat lisäkkeenä, alkuruokana kalavarras, jossa oli myös katkarapuja.

Suolakurkkuja

Tila

sme

Kaupunkikuvia ja tuttua herkkua, jota saa nyt myös täältä Calle La Hoyalta: venäläistyyppisiä suolakurkkuja, smetanaa ja tietysti myös hunajaa.

Puertossa oli pääsiäisen aikaan paljon turisteja, enimmäkseen lomalaisia mantereelta. Saksalaisia ja skandinaaveja vielä näkyy katukuvassa, suomalaisista suurin osa on palannut kotimaahansa.

Saaren rengastie, Anillo Insular, on valmistuakseen vaatinut 239:n fincan/asuintalon lunastamisen, kerrottiin uutisissa.

Kesäisen lämmintä ja calimaa meillä on edelleen. Vuoret näkyvät kuin vaalean verhon takaa. Samanlainen sää jatkuu.

Kanarian uutisissa kerrottiin tänä aamuna myös siitä, että Suomi on alkanut rakentaa aitaa Venäjän rajalle. Yhteistä rajaa sanottiin olevan kaikkiaan 1300km. Tulevan aidan pituutta ei kerrottu.

Vaalit

Tila

calima

Meillä on ollut kuuma viikonloppu, 30˚C tuntumassa ja yli, vuoret ovat olleet calimaverhon takana. Toisessa kuvassa häämöttää Teide. Tulevalla viikolla ennustetaan viilenemistä, enää ”vain” 25˚C säätiedotteessa huomiselle.

Pääsiäisen juhlinta alkanee näinä päivinä, mutta minä olen nähnyt täkäläiset uskonnolliset hiippalakkikulkueet jo niin monena vuonna, etteivät ne enää kiinnosta.

Suomen vaalit kiinnostavat. Vaaleista kerrottiin myös Espanjan 24-uutiskanavalla. Espanjan tulevat vaalit ovat otsikoissa myös.

Tänään on katsottava Suomen tulokset. Toivottavasti ennusteet eivät päde: soisin nykyhallituksen jatkavan.

Calima y Carnaval

Tila

calcar

Calima tuli sittenkin myös tänne meidän saarelle, vaikka ennusteissa se jäi Lanzaroten ja Fuerteventuran tasolle. Kuva on San Telmolta: meri on calimaverhon takana, samoin vuoren rinteet.

Karnevaalitouhut kiihtyvät: Muellella tapahtuu jo ja ensi viikko on tapahtumia täynnä koko kaupungissa.

¡Feliz día de los enamorados! Hyvää rakastuneiden päivää!
Täällä meillä ystävänpäivää ei vietetä.

Caganer

Tila

cag

Meillä on edelleen calimaa, mutta sen mukana mukavan lämmintä, maksimissaan n 25 astetta.
Polttoaineen alennuksen loppuminen vuodenvaihteessa aiheuttaa jonoja huoltoasemille. Mekin kävimme tankkaamassa auton, kun 20c alennuksen litralta vielä saa.

El caganer, tai tässä tapauksessa la caganera, kakkaaja, on kolmannessa kuvassa sijoitettuna nukkekotiini. Hahmo on jouluseimirakennelmien tärkeä henkilö ja lasten (miksei aikuistenkin) ilo on etsiä seimistä tämä figuuri. Joulunaika on nukkekotiharrastajalle aarteen etsimistä: miniatyyritavaraa on myynnissä monessa kaupassa, vaikka suuri osa tavaroista onkin enemmän seimiin sopivaa. Onneksi löysin hakemani caganerin. Emme ole vielä tehneet Orotavan seimikierrosta, mutta ennen loppiaista vielä ehtii, etenkin kun huomenna saapuu rakkaita Suomesta.

Aamun uutisissa kerrotaan, että saarille tulee paljon uudenvuoden viettäjiä sekä mantereelta että ulkomailta. Kentillä on tungosta. Espanjalaiset ottavat yleensä hotellin täysihoidolla.

Kanariansaarilla suunnitellaan nyt bonoguagua-korttia, jolla voisi matkustaa kaikilla saarilla. Ilmaisiin matkoihin oikeuttavaan korttiin ovat oikeutetut ne residentit, jotka matkustavat säännöllisesti, vähintään 15 matkaa kuukaudessa.

Calimaa

Tila

cal

Myrskyt ovat nyt ainakin toistaiseksi ohi, mutta calimaa on runsaasti, vuoret näkyvät himmeästi pölyverhon takana.
Orotavassa väki on näinä päivinä lahjaostoksilla, sillä tärkein päivä joulun aikaan täällä on se, kun tietäjät tuovat lahjat loppiaisaattona.

Orotavan Plaza de Constituciónilla oli avoinna käsityöläisten joulutori.

Tiet Teidelle on taas avattu ja niinpä kanarioiden yksi suosittu talviperinne on ajella koko perheen kanssa vuorille leikkimään lumella. Minua moinen ei jostakin syystä innosta. Ehkäpä siksi, että Suomessa sai vuosikymmenet ”leikkiä” lumella.

Espanjan ja Kanarian hallitus harkitsevat tukitoimia perheille, jotka ovat joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin hintojen nousun takia. Tietyin kriteerein voi saada 200€ avustuksen elintarvikkeiden ostoon. Mantereella igic (~arvonlisävero) ollaan tilapäisesti elintarvikkeista poistamassa, mutta meillä saarilla käytössä olevaan IVA-veroon ei tule alennuksia.

Saarilla julkinen liikenne (meillä guaguat ja tranvía) tulee maksuttomaksi mm. niille, jotka kulkevat säännöllisesti esim töissä tai opinnoissa.

Kemistä Ouluun

Tila

keas

Palasin Kemistä Ouluun. Tunnin junamatka, tällä kertaa ekstra-luokassa oli mukava kokemus: juna oli siisti, aikataulut pitivät, oma yksittäinen istumapaikka yläkerrassa oli rauhallinen.

Kemin asemalta on sieltäkin paljon muistoja. Muistatteko te sitä aikaa, kun asemarakennuksen pohjoispuolella oli vuosia – vuosikymmeniä – kioski? Se oli lapsuudessani mielenkiintoinen houkuttavine näyteikkunoineen.
Minulla on edelleen, nyt Teneriffalla, nalle, jonka isäni osti minulle tuosta kioskista, vuosikymmeniä sitten.

Ja niin monet kerrat olen matkustanut Kemin asemalta paitsi pohjoiseen ja etelään myös Tornioon kiskoautolla. Lasteni kanssa matkustimme tuolla kiskoautolla isovanhempien luokse. Tuolloin juna pysähtyi myös välipysäkeillä eli seisakkeilla. Toivottavasti yhteys Tornioon saadaan uudestaan toimimaan, kuten on suunniteltu.

Kanariansaaria pyyhkii taas calima-aalto Saharasta. Teneriffallakin näkyvyys on huono tänään ja siivottavaa riittää terasseilla.

Lluvia y calima

Tila

lluv

Eilisen päivän satoi. Aamupäivällä saapui myös calima, näkyvyys vuorille ja merelle katosi. Kuurotteli lähes koko päivä ja yölläkin on satanut. Tänään on voimassa keltainen sadevaroitus, vaikka tätä kirjoittaessa ei sada. Mittari näyttää nyt 26˚ ja ilman kosteus on 84%. Hiostavaa.

Tänään ovat astuneet voimaan julkisen liikenteen alennukset sekä saarilla että mantereella. Sen sijaan sähkön hinta ja pankkilainojen korot ovat nousseet merkittävästi.

Turisteja on saarilla ollut kesäkaudella hyvin ja majoituspaikat ovat olleet lähes täynnä. Syksystä ja talvituristien saapumisesta ollaan huolissaan, sillä matkojen ja vuokrien hinnat ovat nousseet ja pelätään, että turistit etsivät edullisempia kohteita. Uutisissa mainittiin tässä yhteydessä saksalaiset, britit ja (yllättävää kyllä) norjalaiset. Suomalaisista ei mainittu mitään, mutta se johtunee siitä, että olemme pieni ulkomaalaisryhmä saksalaisiin ja britteihin verrattuna. Norjalaisia lienee yleensä enemmän Gran Canarialla, onkohan suomalaisiakin?

Calimaa ja tuulenpuuskia

Tila

calim

Calimaa ja tuulenpuuskia saamme tänäänkin. Horisontti meren ja taivaan välillä on kadonnut.

Pääuutinen aamulla oli se, että hallitus päättää tänään maskipakosta luopumisesta. Huomisesta lähtien saamme kulkea sekä sisätiloissa että ulkona ilman maskeja. Muutamia poikkeuksia jää: terveydenhuollon laitoksissa ja julkisessa liikenteessä maskeja edellytetään pidettävän. Tarkemmat ohjeet ilmestyvät huomisessa BOE:ssa, virallisessa tiedotteessa. Helpottavaa kahden vuoden jälkeen!

Hyviä uutisia ovat paitsi turismin elpyminen pääsiäisen aikana, myös se, että vuonna 2021 on tehty ennätys elokuvien/lyhytfilmien/dokumenttien kuvaamisesta saarilla. 155 eri projektia on valmistunut. Saarilla on verotuksellisesti edullisempaa tehdä elokuvia ja monenlaisia maisemiakin löytyy.

Huonoja uutisia ovat hintojen nousu. Polttoaineiden hinnat hiipivät pikkuhiljaa ylöspäin huolimatta hallituksen myöntämästä 20c tuesta litralta. Sähkö on ennätyshinnoissa ja myös elintarvikkeiden hinnat nousussa. (Ranskassa, Italiassa ja Saksassa sähkö on kalliimpaa kuin Espanjassa, kertoivat uutiset!)

Huonoin uutinen on tietysti raaka sota, joka jatkuu Ukrainassa.

Aamun pilakuvakevennys koski maskien käyttöpakosta luopumista.
Kuvassa keskusteli pariskunta, mies kaljupäinen.
Vaimo sanoo: – Koronan maskipakko poistuu. Mutta nyt on käytettävä maskia caliman takia.
Mies: – Entä jos sataa?
Vaimo: – Sitten peität mascarillalla kaljusi.
Mies: – Tupendo!
(Tämä on sanaleikki: estupendo = hyvä, erinomaista, tupé = irtolisäke hiuksiin).

Santa Úrsula

Tila

urs

Meillä on ollut lämmin viikonloppu. Kävimme perjantaina naapuripaikkakunnalla Santa Ursulassa. Siellä on hyvä kävellä, sillä pääkatu on rinteellä vaakasuoraan, tasaisella. Hinnat baareissa ovat paikallista tasoa, ei turistihintoja. Aurinko paistoi kauniisti, oli kesäistä.

Eilisen kuluessa calima Saharasta saapui taas peittäen näkyvyyden lähes kokonaan. Samalla saapui lämpö, tälle päivälle on luvattu lähes 30 astetta. Tuulee puuskittain, mutta lämpimästi. Merenkäynti on voimakasta.

Tajinasten kukinta on alkanut. Saa nähdä ehdimmekö tänä keväänä niitä Teidelle katsomaan!

Pääsiäisen paluuliikenne, joka on alkanut jo eilen, on meneillään. Lennot ja laivat saarilta ovat lähes täyteen varattuja. Meillä on tänään arkipäivä.

Parin päivän kuluttua maskipakko sisätiloissa loppuu, sitä odotamme. Tarkemmat ohjeet, mm. poikkeukset, julkistetaan keskiviikkona.