Lotería

Tila

Ja niinpä matkani kävi taas lämpimästä kylmään, Teneriffalta lumiseen Pohjois-Suomeen. En ole viettänyt joulua Suomessa koko Teneriffalla asumiseni aikana (14 vuotta).
Teneriffalla reilu kolme viikkoa kului nopeasti: terveydenhuoltoa (urgencia, Hospiten Tamaragua ja Bellevue, Centro Salud Casco Botanico), byrokratiaa (kaksi asianajajaa, inmobiliaria), pikkuisen aikaa jäi nauttia lämmöstä ja kahvilakulttuuristakin.

Tämän päivän kohokohta oli netin kautta katsottu perinteinen Espanjan jouluarvonta, lotería de navidad. Kuva on rtvc.es -kanavan lähetyksestä, jossa kerrottiin useita voittoja tulleen myös saarille. Ja taas TF-1:llä sijaitseva huoltoasema lähellä etelän kenttää sai voittoja, kuten joka vuosi. Jokohan ensi vuonna toteuttaisi aikeensa ja kävisi arvanostossa siellä?

Joulunajan jälkeen palaan Puerton kotiin. Sinne on jo ikävä, kun on tullut matkusteltua Suomeen viime aikoina enemmän kuin aiemmin.

Loteria de navidad

Tila

lot

Tänään on jännittävä päivä: Espanjan jouluarvonta, joka perinteisesti suoritetaan joulukuun 22. päivä. Tapahtuma lähetetään televisiossa suorana Madridista, Teatro Realista. Tämän arvonnan sanotaan olevan suurin lottoarvonta maailmassa. Kuten aiemminkin, lapset, tietyistä kouluista valitut, laulavat voittonumerot ja virallisia valvojia on paikalla lukuisia.

Lähetys alkoi aamuvarhain ja kestää useamman tunnin.

”Miiiil euros!” kaikuukin sitten korvamatona loppupäivän.

Minulla on ostettuna arvat lapsilleni ja lapsenlapselle, sekä tietysti itselleni. Hieman numerologiaa ja taikauskoa täytyy olla mukana, onnennumeroiden muodossa.

Espanjalaiset ja kanariot ostavat arpoja myös lahjoiksi ja sen lisäksi työ- tai harrasteryhmät hankkivat yhteisiä arpoja. Yksi arpa on décimo, kymmenesosa numeron voitosta.

Joulunalusviikko

Tila

na

Oman pihan joulutähdet ovat kasvaneet poissaollessani korkeiksi, yli puolitoistametrisiksi. Teidellä ei ole vielä lunta; vähän on kuulemma pohjoisreunalla lunta käväissyt, mutta se on sulanut pois. Ennusteissa on +24˚ odotettavissa tälle päivälle.

Joulunalusviikon asioita uutisissa ovat mm. kallistuneet elintarvikkeet. Hinnat ovat nousseet noin 15%. Täällä syödään jouluna kalaa ja äyriäisiä, ja nyt neuvotaan, että niitä saa halvemmalla pakastettuna kuin tuoreena. Pakastekauppoja täällä onkin useita Puerton ja Orotavan alueilla.

Maan hallitus miettii tukitoimia köyhimmille perheille hintojen nousun kattamiseksi.

Jouluarpojen osto (décimos) on kiihkeimmillään. Suuria voittoja on tullut tähän mennessä saarilla eniten paikkakunnille San Bartolome de Tirajana (GC), Telde (GC), Granadilla de Abona (Tfe), Puerto de la Cruz (Tfe).

Suuri arvonta alkaa torstaina 22.12. klo 7.30 ja se näytetään myös RTVC.es -kanavalla.

Jouluarvonta

Tila

lote

Juuri nyt on käynnissä Espanjan perinteinen jouluarvonta. Lähetys tulee Madridista, Teatro Realista, suorana Espanjan kanavalta 1. Lapset laulavat voittonumerot ja viralliset valvojat tarkistavat.
Minä jännitän omien arpojeni kanssa: arvat lapsilleni, lapsenlapselle ja itselleni. Arvonta on tapahtuma, jossa voitot ovat suuria. Kaikkiaan arvotaan 2,4 miljardia euroa.
Espanjalaiset, myös kanariot, ostavat arpoja sukulaisille joululahjoiksi. Yksi arpa on décimo, kymmenesosa, eli sillä saa kymmenesosan kyseisen voittonumeron summasta.
Minulle riittäisi pienempikin voitto. Kerran olen voittanut 100€.

Voittoja Teneriffalle

Tila

arb

Kuvissa joulupuumme. Appelsiinipuun hedelmät on jo lähes syöty.

Emme voittaneet jouluarvonnassa. Päävoittonumero kuitenkin onneksi osui Teneriffalle ja Lanzarotelle. Jokainen arpa on jaettu kymmeneen osaan, decimos. Teneriffalle ja Lanzarotelle tuli kolme päävoiton decimoa, rahana yhteensä 1,4 miljoonaa euroa.

Granadilla de Abonassa, Teneriffan etelässä, Reina Sofian lentokentän lähistöllä toisella puolella moottoritietä sijaitsee huoltoasema, josta voittoarpa oli myyty. Eikä vain yksi, vaan muitakin voittoja löytyi juuri tämän huoltoaseman myymistä arvoista. Nyt siellä jonotetaan El Niño -arpoja, jotka arvotaan loppiaisen seudussa. Minullakin on vielä El Niño hankkimatta, mutta taidan käydä sen perinteisesti Plaza del Charcolta Doña Conchitan kioskista.

Aamun refrán meni ohi, sillä soitin onnittelupuhelua pojalleni hänen syntymäpäivänään. Ja kukas veikään kaiken huomioni? Lapsenlapsi, kohta kaksivuotias, touhukas ja jutteleva, mummon sydänkäpynen.❤️

Lotería de navidad

Tila

lot

Tänään unohdetaan hetkeksi virukset ja muut murheet, sillä tänään on tärkeä päivä: Nyt suoritetaan El Gordo de Navidadin jouluarvonta suorana lähetyksenä televisiossa. Arvonta on muodostunut tärkeäksi jouluperinteeksi jo minullekin. Kanarioille kuten myös kaikille espanjalaiselle arvonta on ollut perinne jo kauan. Tapana on ostaa arpoja lahjaksi suvulle ja perheelle.

Kuten aiemminkin, koululaiset, tietyistä kouluista valitut, laulavat numerot. Viralliset valvojat käyttävät tänä vuonna maskeja.

Nyt jännitetään, tuleeko voittoja. Olen ostanut arvat kolmelle lapselleni, lapsenlapselleni ja itselleni.

Loteria de navidad

Tila

lot

Tänään Espanja jännittää jouluarvontaa: televisiokanavat näyttävät aamupäivän arvontaa suorana lähetyksenä. Perinteisesti lapset laulavat voittonumerot. Minullakin on arvat vetämässä paitsi itselleni, myös lapsilleni ja lapsenlapselleni. Päävoitto ainakin meni jo muualle, mutta pikkuvoittoja arvotaan vielä.

Tänään täällä on alkanut virallisesti talvi, klo 4.48 aamulla, on talvipäivänseisaus. Kevät alkaa 20.3.

Loteria de navidad

Tila

gor

Tänään on suuri espanjalainen jouluarvontapäivä, Loteria de Navidad: lapset laulavat numeroita ja viralliset valvojat tarkkailevat. Toivotaan voittoja!
(Kuvat kaapattu Espanjan television kanavalta 1.)

Loteria

Tila

mang

Jouluarpahulluus on iskenyt minuunkin. Yleensä olen ostanut yhden, mutta nyt ajattelin olla kuin paikalliset ja hankkia monta, ainakin kaikille kolmelle lapselleni yhden. Doña Conchitan kioskilta olen arvat aina ostanut – voittoa ei ole vielä kylläkään tullut!

Mangat (siis ei mangot, ne ovat toinen hedelmä) alkavat olla kypsiä. Puerto Viejon pienestä hedelmäkaupasta löysin ison ja ihanan mehukkaan mangan. Edelleen se on mielestäni paras näistä trooppisista hedelmistä.

Loteria de navidad

Tila

img_1629

Eilinen sateenkaari mahtui kuvaan lähes kokonaan; sadekuuroja ja tihkusateita on viime päivinä saatu usein.

Tänään on se kaikille espanjalaiselle tärkeä päivä, jolloin suoritetaan jouluarvan, lotería de navidad, arvonta. Kuva on kaapattu Espanjan television ykköskanavalta. Lapset laulavat arpanumerot ja voittosummat kun samalla viralliset valvojat tarkistavat, että kaikki menee oikein. Arvonta kestää useita tunteja ja arvelen, että televisio on useassa kodissa auki nämä tunnit. Minäkin olen oppinut pitämään tätä – vaikkakin aika yksitoikkoista ohjelmaa – merkkinä siitä, että pian on joulu. Ja tietysti oma arpa on pöydällä, sitä tulee toiveikkaana vilkuiltua välillä.

– Eipä tullut voittoa.