Matanzassa

Tila

mat

Kävimme ystävien kanssa viikonloppuna ruokailemassa Matanzassa tutussa bodegonissa. Ruoka oli hyvää: croquetas, solomillo escondido, bacalao. Tällä kertaa viini oli ”lirua”, läpikuultavaa ja lähes mautonta – olikohan sitä jatkettu vedellä? Eipä kehdattu kysyä eikä valittaa (suomalainen tapa!). Isäntä sanoi sen olevan vanhaa viiniä, siis viimevuotista. Saimme maistiaiseksi uutta viiniä. Se oli voimakkaan väristä ja hyvää.

Mantereella on kylmää. Yhdeksässä comunidadissa Espanjassa on voimassa varoitus alhaisista lämpötiloista, lumesta, voimakkaasta merenkäynnistä. Ei ole helppoa Manner-Espanjassakaan: kesällä hyvin kuumaa ja metsäpalot uhkaamassa, talvella kylmää, sadetta ja lunta varsinkin pohjoisessa.
Meillä täällä saarilla on parasta! Pikku sateet ja hieman viileät yöt eivät haittaa ainakaan meitä vakioasukkaita.

Kanarian uutisissa sanottiin, että viikottain saarille saapuu lähes 2000 lentoa 28:sta maasta.

Platano

Tila

pla

Banaaninkukka alkaa avata terälehtiään. Pikkuhiljaa kukan sisältä paljastuvat pienet hedelmänalut.
Alakuva on La Matanzan kohdalta moottoritien alapuolelta. Kävimme asioilla Lagunassa ja paluumatkalla pysähdyimme Matanzassa.

Kanarian hallitus miettii nyt, voitaisiinko estado de alarman loppumista aikaistaa, eli se ei kestäisi koko kahta viikkoa. Mahdollista on, että ”uusi normaali” alkaisi jo viikon kuluttua.

Nyt saa siis – kuten olen jo kirjoittanut – matkustaa vapaasti saarten välillä. Laivat ja Binterin koneet ovat lisänneet reittejään lähes normaaliaikataulujen mukaisiksi. Matkustajilta mitataan lämpö. Mascarillapakko jatkuu. Niillä matkustajilla, jotka saapuvat mantereelta saarille, täytyy edelleen olla hyväksytty syy matkustaa, esim. työ- tai perheasiat.

La Orotavassa ja Los Realejosissa on aloitettu kampanjoita paikallisten yritysten tukemiseksi. Asukkaat näissä paikoissa ovat pääosin kanarioita tai vakituisesti täällä asuvia ulkomaalaisia. Kauppoja ja liikkeitä onkin jo paljon avoinna, kun taas Puerto de la Cruz on hiljaisempi, liikkeitä kiinni, sillä asiakkaat, eli turistit, puuttuvat. Tilanne Puertossa on siis vaikeampi. ”Kuin autiomaassa” kirjoittaa Diario de Avisos -lehti. No, ehkä se vähän liioittelee. Kyllä Puertossakin on liikkeitä ja ravintoloita auki, mutta tavallista vähemmän.

Matanza

Tila

Matanza

Kävimme eilen tutustumassa Matanza de Acentejon Feria de Castañaan, jota vietettiin Mercadillo de agricultorilla. Onneksi löytyi parkkipaikka; sehän on täällä monesti kynnyskysymys. Olemme ajaneet muutaman kerran viikonloppuisin Mercadillo de agricultorin ohi, mutta yhtään vapaata parkkipaikkaa ei ole lähietäisyydeltä löytynyt. Nyt onnisti.
Näimme hallin täydeltä tarjontaa: kastanjoita ja viiniä, jotka tietysti olivat pääosassa feriassa, mutta myös tosi maukkaita ja monenlaisia tapaksia maistoimme. Opin, että kastanjoita kasvaa täällä monta erilaista lajia. Väkeä oli tapahtumassa paljon. Myytävänä oli myös leivonnaisia ja vihanneksia ja monenlaisia käsityötuotteita.

Matanzassa päin

Tila

Matanzassa vietetään fiestaa näinä päivinä yhtä aikaa La Floridan fiestan kanssa. Ajelimme katselemassa, miltä siellä eilen sunnuntaipäivänä näytti.

Matanzan Acentejossa, Plaza de San Antoniolla oli myynitikojuja ja koristeluja ja kyläläisiä liikkeellä. Maistoimme carne de fiestaa ja paikallista tintoa.

Tämä näkymä väreineen miellytti silmää.