Joulunalusviikko

Tila

na

Oman pihan joulutähdet ovat kasvaneet poissaollessani korkeiksi, yli puolitoistametrisiksi. Teidellä ei ole vielä lunta; vähän on kuulemma pohjoisreunalla lunta käväissyt, mutta se on sulanut pois. Ennusteissa on +24˚ odotettavissa tälle päivälle.

Joulunalusviikon asioita uutisissa ovat mm. kallistuneet elintarvikkeet. Hinnat ovat nousseet noin 15%. Täällä syödään jouluna kalaa ja äyriäisiä, ja nyt neuvotaan, että niitä saa halvemmalla pakastettuna kuin tuoreena. Pakastekauppoja täällä onkin useita Puerton ja Orotavan alueilla.

Maan hallitus miettii tukitoimia köyhimmille perheille hintojen nousun kattamiseksi.

Jouluarpojen osto (décimos) on kiihkeimmillään. Suuria voittoja on tullut tähän mennessä saarilla eniten paikkakunnille San Bartolome de Tirajana (GC), Telde (GC), Granadilla de Abona (Tfe), Puerto de la Cruz (Tfe).

Suuri arvonta alkaa torstaina 22.12. klo 7.30 ja se näytetään myös RTVC.es -kanavalla.

Vitsauksia ja alennuksia

Tila

rat

Täällä paratiisissamme on myös vitsauksia! Rotta! Pitkiin aikoihin näitä tuholaisia ei ole näkynyt, mutta eilen huomasin aamuvarhain yhden siimahännän vilahtavan. Kävimme rautakaupasta myrkkyä ja kumppani viritti loukun pihalle yöksi. Aamulla rotta oli loukussa ja kumppani hoiti operaation loppuun. (Onneksi minun ei tarvitse osallistua.) Loukut on viritettävä taas yöksi.

Rotista olemme oppineet, että ne voivat pesiä palmuissa, joista yöaikaan laskeutuvat maahan etsimään syötävää. Siksi palmut on säännöllisesti siivottava – paikalliset osaavat sen. Meillä on vieläkin hankkimatta palmuihimme metallirenkaat, jotka estävät rottien kiipeämisen.

**********

Parempi uutinen:
Yolanda Diaz, Espanjan varapääministeri (Podemos) on esittänyt, että taloudellisen tilanteen vaikeutuessa ja hintojen noustua tulee peruselintarvikkeiden hintoja laskea (mm. leipä, maito, kananmunat, hedelmät) ja aloittaa kampanja ”30 productos basicos por 30€” – 30 tuotetta peruselintarvikkeita 30€:lla. Yksi ruokakauppaketju (Carrefour) on jo liittynyt kampanjaan, joka k.o. kaupassa alkaa 12.9.

Pyykkipäivä

Tila

lav

Eilen, sunnuntaina, meillä oli pyykkipäivä. Puertossa on kaupungin keskustassa kolme itsepalvelupesulaa, jossa on helppoa pestä isoja tekstiilejä, kuten päiväpeitteitä tai patjansuojuksia, jotka eivät omaan koneeseen mahdu. Koneet toimivat euron kolikoilla. Koneellinen maksaa 5€-7€ riippuen koneen koosta. Pesuainetta ei tarvi olla omasta takaa, se on valmiina ja kone annostelee sen automaattisesti.

Uutisten pääasia tänäänkin oli sähkön hinnan nousu. Asukkaiden laskut ovat jopa kaksin- tai kolminkertaistuneet. Moni perhe joutuu vaikeuksiin hinnannousujen takia; myös ruoka on kallistunut.
Yrityksistä mm. leipomoilla, jotka käyttävät paljon sähköä uuneissaan, sähkölaskut ovat nousseet huomattavasti – ja siis leivän hinta nousee.

Teneriffan kaakkoisrannikolla on todettu ”microalgas”, leväkasvua, ja patogeeneja bakteereja uimarannoilla. Granadilla de Abonan seudulle on asetettu uintikieltoja.

Ja pakolaisia on taas saapunut yöllä veneillä sekä Lanzarotelle että Fuerteventuralle Afrikasta.

Nubes bajas

Tila

nubes

Kuvat ovat puolimatkasta Orotavasta Puertoon, toinen vuorille, toinen merelle päin. Meillä on pilvistä eikä enää aivan tukalan kuumaa.

Jos edellisessä päivityksessä kritisoin Suomen postipalveluja ja aiemmin jo pankkipalveluja, niin täytyy todeta, että täälläkin pankkipalvelut ovat vähentyneet. Konttoreita on suljettu ja asiointiaikoja on lyhennetty. Käyttämämme pankin konttori La Pazissa suljettiin tavallisilta asiakkailta ja kaikki asiat ohjataan hoitamaan automaatilla tai netissä. Mutta tämä taitaa olla yleiseurooppalainen ilmiö.

Käteistä tulee täällä käytettyä pikkuostoksissa. Suomessa käteistä ei enää tarvinnut missään, kortti kävi kaikkialla (ja visa vinkui, kalliit hinnat!).

Polttoaineen hintojen sanotaan laskevan samalle tasolle missä ne olivat maaliskuussa. Asuntojen myyntihinnat ja vuokrat ovat sensijaan Kanariansaarilla nousussa.