Punterossa

Tila

Kävimme hyvien kanarioystäviemme kanssa lounaalla Punterossa Santa Cruzissa. Tämä oli jo toinen kerta tämän talven aikana, mutta paikka on niin viihtyisä vanhanaikaisine miljöineen, että siellä käy mielellään. Puntero on kalaravintola, jossa ruoka on hyvää, tuoretta, palvelu ystävällistä eivätkä hinnaltaan päätä huimaa. Meitä oli kuusi henkilöä, ja tässä luettelen mitä söimme: alkusalaattia, garbanzoa, lubina a la plancha, sama a la planca, pulpo cocido, chocos a la plancha, papas arrugadas con mojo verde, jälkiruuaksi mousse de chocolate, gofio con amaretto y huevos. Ruokaa oli riittävästi. Minun valintani oli pulpo, olin oikein odottanut saavani sitä. Hyvää oli, maukasta, eikä yhtään sitkeää.

Juomana oli tietysti vino tinto sekä vesi. Tinto on tyypillinen ruokajuoma täällä aterioilla.
Kaikki tämä maksoi noin 22€/henkilö.

Ystävät kertoivat, että mitä enemmän ääntä, sitä hauskempaa on. Mikään hiljainen paikka Puntero ei tosiaankaan ole, kattilat ja pannut kolisevat – keittiö on samassa tilassa kuin ruokapöydät – asiakkaat keskustelevat, tarjoilijat kiirehtivät edestakaisin. Punteroon ei muuten voi varata pöytiä etukäteen. Jonotussysteemi on käytössä. Me pääsimme sisään, kun tulimme hyvissä ajoin paikalle, jo ennen paikan aukeamista. Jonottajia oli vielä kun lähdimme.

Coctel de cambas

Tila

peru

Kävimme illalla lähiravintolassa Peruanossa iltapalalla. Yleensä syömme siellä coctel de gambas -annoksen. Turistien saapumista tämäkin ravintola odottelee. Toivottavasti lähiaikoina Puertoon – ja koko saarelle – saapuisi lisää väkeä, talviasukkaita tai viikkoturisteja. On niin sääli, jos ravintolat ja muut liikkeet joutuvat sulkemaan ovensa koronavuoden takia!

Olen jostakin syystä (aamutelevision innoittamana) ryhtynyt tutkimaan espanjankielisiä sananlaskuja. Niitä löytää hakukoneilla paljon. Minua hämmästyttää se, että vaikka kielemme ja kulttuurimme eroavat toisistaan historiansa ja kielisukulaisuutensa puolesta, silti samoja sanontoja esiintyy molemmissa.

Esim.
”No hay dos sin tres.” = ”Ei kahta ilman kolmatta.”
”No es oro todo lo que reluce.” = ”Ei kaikki ole kultaa mikä kiiltää.”
”Perro ladrador, poco mordedor.” = ”Ei haukkuva koira pure.”

Liekitettyä maksaa

Tila

smi

Kävin pitkästä aikaa syömässä Suomi-paikassa, Smirren Cuatro Vientos -ravintolassa, jossa on nykyään ruokailuja muutamana viikonloppuna. Kehuja kuulleena menin kokeilemaan. Söin alkuruoaksi pikkelöityjä, paahdettuja kasviksia ja pääruoaksi liekitettyä maksaa pekonilla, puolukoilla ja perunamuusilla. Ruoka oli todella hyvää, eivät ole kehuneet Smirren ruokia turhaan! Maksa oli juuri sopivaa, hieman rosadoa sisältä. Ainoa pieni miinus oli se, että annos oli erittäin suuri: pienempikin riittäisi! Olisiko puoli annosta mahdollinen?

Ystävän kana-annos on yhdessä kuvassa: maukas ja riittävä sekin.

Lentouutisia loppukesällä: Norwegian on alkanut lentää Oslosta Gran Canarialle, alkuun viikottain ja myöhemmin tiheämmin. Naapurisaarelta pääsee helposti ja edullisesti residenttihinnalla Binterillä Teneriffalle. – Ja Suomesta Osloon päässee myös kätevästi.

Finnair lentää (melko kalliilla hinnoilla) Helsingistä Málagaan, josta pääsee residenttihinnoilla Teneriffalle useammankin lentoyhtiön koneella.

Los Angeles

Tila

losa

Ravintolasuositus muutaman päivän takaa: Los Angeles El Sauzalissa. Olemme käyneet tässä paikassa muutamia kertoja näiden vuosien aikana. Olemme syöneet aina paikan erikoisuutta, umpisuolassa paistettua lubinaa – ja hyvää on ollut.

Tarjoilija kuorii kypsän kalan suolakerroksen alta ja poistaa kaikki nahat ja ruodot ja antaa pöytään kulhon helposti syötävää ja maukasta lubinaa. Otimme lisäkkeeksi salaattia. Tässä viihtyisässä ravintolassa vietimme ystävien kanssa nautinnollisen ruokailutuokion.

Peruano

Tila

per

Vaikka olen juuri edellisessä päivityksessä moittinut Puerton ravintoloita, eilen tuli käytyä yhdessä niistä, Peruanossa. Menimme sinne ystäväni kanssa siksi, että Perussa äitienpäivä on samaan aikaan kuin Suomessa, se siis oli eilen. Espanjassa äitejä juhlittiin jo viikko sitten.

Äitienpäivälounaalla söimme lammasta, se oli mureaa ja maukasta, jälkiruokana oli raikasta hedelmäsalaattia. Lopuksi me äidit saimme kauniit ruusut.

Salaattia

Tila

patio

Kävimme testaamassa El Patio -ravintolan, joka on Calle Mequinezin ja Calle Péres Galdósin kulmassa. Turistipaikka, tietysti, siksi vähän empien sinne menimme. Ruoka oli positiivinen yllätys. Ensalada de pollo, jonka söin, oli todella maukasta. Rapeita kananpalasia salaattipedillä, jossa oli lisänä curryllä maustettuja omenaviipaleita: voisi kokeilla kotonakin. Katkarapusalaatissa ei siinäkään ollut moittimista. Matanzan viini oli täyteläistä ja hyvää.

Tänään aurinko putosi mereen:sol2

La Clave

Tila

image

Nyt löytyi hyvä ruokapaikka Puertosta: La Clave Puerto Viejon varrella. Erittäin maukasta ruokaa! Söimme cochinoa ja solomilloa talon tapaan. Palvelu oli ystävällistä ja hyvän kuvan ainakin minulle antaa se, että ravintolan sisäänheittäjä on hillitty ja asiallinen, eikä päällekäyvä, kuten joissakin muissa paikoissa. Naapurikuppilasta löytyi nuorta tilaviiniä viime syksyn sadosta, Orotavasta. Pehmeää ja hyvää oli sekin.

Los Angeles

Tila

angeles

El Sauzalissa, viitisentoista kilometriä Puertosta, sijaitsee ravintola Los Angeles, joka tarjoaa talon erikoisuutena karkean suolan sisällä paistettua lubinaa. Ravintolan interiööri on mielenkiintoinen ja ruoka hyvää, kannattaa kokeilla!

Gemelos

Tila

Gemelos

Ravintola Gemeloksessa, joka tunnetaan hyvänä pihvipaikkana, oli myös maukasta kalaruokaa: keitettyä mustekalaa (pulpo), paistettua meriahventa (cherne), grillattuja katkarapuja (gambas).

Peruano

Tila

Peruano

Eilen, 28.7., vietettiin Perun kansallispäivää. Sen kunniaksi ravintola Peruanossa esiintyi perulainen huilisti ja sali oli koristeltu maan lipun värein. Ruoka on jäänyt vielä testaamatta, mutta naapurit ovat kyllä paikkaa suositelleet. Tämä uuden asuntoni lähiravintola sijaitsee Calle Pozolla.