Hace calor

Tila

Kuvat ovat San Telmolta. Helteiset, lähes +30º lämpötilat jatkuvat. Uimapaikoilla on tungosta. San Telmon jyrkästä kalliolta nuoret hyppivät mereen. Se näyttää vaaralliselta, mutta jospa tietävät, minkälainen kivikko meren pohjassa on.

Eilen kävi Movistarin teknikko kytkemässä uuden routerin. Hän toi myös puuttuvan kaapelin. Nyt on yöpöydällä uusi laite, josta se säteilee potentiaalisesti vaarallista säteilyä; luin varmuuden vuoksi netistä laitteiden säteilystä. En silti sammuta laitteitani yöksi, vaikka näin Säteilyturvakeskus suosittelee. Kuuntelen yöt langattomilla kuulokkeilla (jotka myös säteilevät) radiota tinnitusta peittääkseni. – Taitaa olla niin, ettei tässä maailmassa enää voi suojatua kaikilta niiltä vaaroilta, jotka meitä uhkaavat.

Haavoittuvainenkin on tämä nykymaailma. Gomeralla korjataan edelleen sähkövaurioita. La Graciosalla taas on kärsitty internetongelmista.

Iltakävelyllä

Tila


Eilen oli lämmin, mutta pilvinen päivä. Kaupungilla on paljon ihmisiä, kuvassa San Telmon sillan ihmispaljoutta. Charcolla oli meneillään vauhdikas jumppa.

La Palman maastopalo on saatu stabilisoitua, mutta sammutustoimet ja valvonta jatkuvat yhä. 2900 hehtaaria on palanut, 60 rakennusta on vaurioitunut tai palanut. Viininviljelyksiä, avokadopuita ja hedelmäpuita on jäänyt tulen alle.

Vaalit lähestyvät. Eilisessä televisiohaastattelussa esiintyivät PSOE, Sumar ja VOX. Partido Popularin edustaja ei saapunut paikalle.

Oikeistoaalto pyyhkinee nyt täälläkin, äärioikeiston VOXille on ennustettu menestystä ja se PP:n kanssa on vahvoilla. Se ei tiedä hyvää kansalaisille.

Sumar, feministipuolue, on ”syönyt” Podemoksen. Vasemmiston äänestäjillä on nyt kaksi mahdollisuutta: äänestää strategisesti PSOE:ta – vastalauseena oikeistolle – tai Sumaria ja toivoa parempaa.

Oikeastaan hyvä, ettei minulla ole näissä vaaleissa äänioikeutta täällä. Oma puoluettani IU-Podemos kaipaisin.

Energiansäästö

Tila

sant

Tässä ne ”pakolliset” kuvat San Telmolta, kuvat joita on otettu miljoonia. Nämä ovat kuitenkin tältä aamulta ja siis tuoreita. Oli mukava aamukävellä, kun lämpömittari näytti vielä 19-22 astetta. Päivällä kuumuu. Gran Canarialla on voimassa varoitus helteestä.

Uutisissa on puhuttanut edelleen energiansäästö. Espanjassa on päätetty rajoittaa liikehuoneistojen ja julkisten tilojen lämpötiloja niin, että kesällä ilmastointia ja siis jäähdytystä saa käyttää vain, mikäli lämpötila sisällä nousee yli 27 asteen. Talvella huoneistojen lämpötila saa olla maksimissaan 19 astetta. Koteja tämä päätös ei velvoita, mutta se on suositus.

Espanjan pääministerin esimerkki energiansäästössä oli, että hän luopui kravatin käytöstä. Näin, kuulemma, on viileämpää, ja ilmastointia voi säätää pienemmälle. Ja pikkutakinkin voi jättää pois. ?

Aikamoinen miesnäkökulma! Feministi minussa on närkästynyt moisesta.

Koronasta ei täällä enää juuri puhuta, vaikka sitä vielä esiintyy kuten Suomessakin. Rajoituksista on jo luovuttu muuten mutta apteekeissa ja terveydenhuollossa täytyy käyttää maskia.
Apinarokosta puhutaan enemmän. Espanjassa tätä viruela de monoa onkin todettu joitakin tapauksia.

San Telmo

Tila

telmo

Kuvat ovat San Telmon rannasta. Heinäpaaleista rannan tasanteelle rakennettujen hahmojen tarkoitus on minulle epäselvä. Johonkin tulevaan tapahtumaan liittynevät, vaikka suuri osa tapahtumista on nyt kyllä rajoitettu osallistujamäärältään tai kokonaan peruttu.
Toisessa kuvassa nuoret pojat olivat uimassa suurissa aalloissa, kiipeilivät ketterästi jyrkkää kalliota ylös ja sukelsivat pää edellä takiaisin. Vaarallisen näköistä! Kaipa tunsivat paikan ja pohjan.

Uutisista: Teneriffalla on ikävä ennätys koronainfektioissa: 261 uutta tapausta viimeisen vuorokauden aikana. Hienoisesti lisääntynyt turismi kärsii nyt siitä, että Saksassa on alkanut lockdown, vain ruokakaupat ja apteekit sekä muu aivan välttämätön toimii. Ulkonaliikkuminen on rajoitettua. Brittituristit taas ovat peruneet matkojaan siksi, että heille on määrätty lomalta palatessa kahden viikon karanteeni.
Huonolta näyttää. Kun pandemia ei taltu, se uuvuttaa ihmiset.

Päivän refrán: ”A la tercera va a la vencida”, “Kolmas kerta toden sanoo”.

P.S. Joulutivoli Puertossa on suljettu toistaiseksi.

Tila

are

Teidellä oli eilen suuri hattu. Ennakoisikohan se lisää sateita viikonloppuna?

San Telmon ranta on jo käytössä sen jälkeen kun se oli suljettuna bakteerilöydösten takia muutaman päivän. Nyt siellä oli uimareita ja auringonottajia sekä kadullakin kulkijoita. Joku väitti fb:ssa, että kaupungissa on tyhjää. Se ei ole totta. Tyhjää ei ole, mutta ulkomaalaisia turisteja on vähemmän.

Kävimme arepaksilla Vene Canariassa. Talon nimikkoarepassa on paljon täytteitä: revittyä lihaa, kinkkua, juustoa, pekonia, kananmunaa, avokadoa. Ja tietysti kahta erilaista salsaa.

Tähän sopii hyvin päivän refrán: ”Barriguita llena, corazón contento” (Täysi maha, tyytyväinen sydän), eli ”Hyvä ruoka, parempi mieli.”

San Telmo

Tila

telmo

Kävelin San Telmon rannassa. On pilvinen päivä, meri tummana ja sateen uhka ilmassa. Punainen lippu, uimarit ovat poissa, mutta uinninvalvoja saapui paikalle.

Taas San Telmon kaiteet ovat kunnostettavana. Ne muurit, ne muurit! Ne olisivat olleet ikuisia. Ja paljon kauniimpia kuin nämä kaiteet. Harvoin edes käyn Telmon rannassa, koska en vieläkään näitä kaiteita hyväksy, enkä korruptiota, joka projektiin liittyi.

Olas grandes

Tila

olas

 

Merellä – ja rannalla – tuulee ja varoitus voimakkaista aalloista on edelleen voimassa. Kävelin rantakierroksen ja tuulen voima kyllä tuntui.

San Telmon ”uusimisprojekti” – mielestäni pilaamisprojeti – on edelleen kesken. Saksalaiselle ravintolalle rakennetaan terassia, aika kaoottiselta näyttää. Olen lukenut, että projektin ainoaa ymmärrettävää kohtaa: pyörätuoleille, lastenrattaille ym. esteettömän kulun mahdollistavan rampin rakentamista ei toteutetakaan töiden viivästymisen takia. Että semmoista politiikkaa…

San Telmo

Tila

santelmo

Señor El Teide katsoo huolestuneena murhepilviä otsallaan, miten San Telmoa murskataan. Jostakin syystä entisen uimarannan tasanteen kohdalle muurin alle kaivetaan syvää koloa. Siihenköhän saksalaisravintola haluaa lasiterassinsa?

San Telmo 3

Tila

santelmo

Tänään San Telmon mielenosoitus oli peruttu siksi, että lupaa ei oltu saatu tarpeeksi ajoissa. Ensi sunnuntaina uusi yritys.

islas

Joko olet käynyt kaikilla saarilla? Minulta puuttuu vielä Lanzarote ja Fuerteventura.

San Telmo

Tila

santelmo2

Eilen oli Salvemos San Telmo -sunnuntai. Muurin ja perinteisen kävelykadun suojelijat kokoontuivat toista kertaa Telmolla. Tällä kertaa adoptoitiin César Manriquen suunnittelemia penkkejä ja palasen muuriakin saattoi kuvaannollisesti ottaa suojelukseensa. Ohikulkijoille kerrottiin San Telmo -suunnitelmasta ja syistä, miksi tämä protesti on syntynyt. Ensi sunnuntaina jatkamme.