Canarias se agota

Tila

Sää on hieman viilentynyt ja taivas on pilvinen. Kuvat ovat Puertosta eiliseltä.

Pääuutisissa on tänäänkin viikonlopun mielenosoitukset, joita on järjestetty kaikilla saarilla. Mieltä on osoitettu saarten turismin liiallista kasvua vastaan: mm. hotelleja ja golfkenttiä rakennetaan turismin ehdoilla ja kanariot ovat vaikeuksissa kun asuntoja ei ole saatavilla ja ne ovat kalliita tai muutettu loma-asunnoiksi.

Santa Cruzissa mielenosoituksiin osallistui eri lähteiden mukaan 20 000 – 50 000 henkilöä. Vaaditaan siis muutosta turismimalliin, modelo turistico, joka nyt on johtamassa saaret tuhon partaalle.

Mielenilmaukset eivät siis vastusta turismia sinänsä, vaan sille vaaditaan rajat, jotka mahdollistavat paikallisen väestön asumisen ja elämisen kotiseudullaan sekä ainutlaatuisen luonnon suojelun. Turismi on elinkeinona tarpeen, mutta ei yli saarten sietokyvyn.

Minulle oli uusi tieto, että suurin osa turisteista tulee Espanjan mantereelta! Saksalaiset ja britit ovat ulkomaalaista enemmistö, me suomalaiset vain pieni vähemmistö.

Calle Blanco

Tila

cb

Kuvat ovat Puertosta Calle Blanco yläpäästä. Niistä näkyy kaksi täkäläistä ongelmaa: parkkipaikan löytyminen on verrattavissa lottovoittoon, yhtä harvinaista. Toinen, kaupunkikuvaa rumentava ongelma ovat ränsistyneet talot. Puertossa on useampi korkea kerrostalokin luurankokunnossa, vaarallisena ja joskus asunnottomien majapaikkana. Harmi, että kaupungilla tai omistajilla ei ole varaa tai halua – tai yksimielisyyttä – kaupunkikuvan kaunistamiseen. Ikuisuusongelma on vanha linja-autoasema!

Fitur-matkailumessuilta kuuluu, että turismin näkymät saarilla ovat positiiviset: lentoja Kanariansaarille lisätään ainakin Ranskasta, Italiasta, Saksasta ja Manner-Espanjasta. Korona-aikaa edeltävät matkailijaluvut on saavutettu.

Sateista

Tila

arr

Kuvat olen ottanut lauantaina Mercado Municipalin yläkerrasta. Tänään on pilvistä ja sateita luvassa kaikille saarille. Onneksi vain sadekuuroja. Päivän lämpötilan luvataan nousevan +22 asteeseen.

Mantereella on talvi. Lumivaroitus seuraavaksi kahdeksi vuorokaudeksi on annettu lähes koko peninsulaan, etenkin Madridiin ja Huescaan, joissa liikenne on vaikeuksissa lumen takia.

Madridissa alkavat huomenna Fitur-matkamessut, jotka ovat lajissaan tärkeimpiä messuja maailmassa. Kanariansaarten turismia tehdään siellä tunnetuksi ja halutaan lisätä. Saarille toivotaan saatavan näin luotua lisää työpaikkoja.

Kanariansaaria mainostetaan seuraavilla määritteillä:
* sostenible (kestävä kehitys)
* verde (vihreys ja luonnonsuojelu)
* ecológico
* digital
* social

San Telmo

Tila

tu

Kävimme päiväkävelyllä Puertossa. Talvituristit ovat palaamassa ja osa on jo saapunut. Ihmisiä oli paljon liikkeellä.

Eilen oli Espanjan Fiesta Nacional, kansallispäivä ja osa liikkeistä ja virastot olivat kiinni. Vapaapäivä siis. Guardia Civil näytti tv:n mukaan viettävän päivää marssien ja kukkaseppeleitä muistomerkeille vieden, tämä Santa Cruzissa.

Kanariot eivät tuota valloittajien päivää kuitenkaan kovin innokkaasti juhli, mutta nyt päivää vietettiin kunnianosoituksena La Palman saarelle, jossa on selviydytty tulivuorenpurkauksesta. Vaurioiden korjaus kestää vielä pitkään.

Anillo insularin tunneli El Tanquessa on nyt saatu perforoitua koko matkaltaan auki. Rengastie edistyy.

Puertossa arepaksilla

Tila

are

Pari päivää Puertossa. Se on vääjäämättä lempipaikkani täällä. Orotavan kaupunki on oudompi, vaikeakin, ylä- ja alamäkineen, vaikka historiaa ja kauniita paikkoja on myös Orotavassa.
Kävimme – ensimmäistä kertaa loman jälkeen – arepaksilla. Hyviä olivat ja salsat kruunaavat annoksen: guacamole ja picante. Viini oli vaihtunut Riojaksi, ennen Venecanariassa sai Ribero del Dueron viiniä, joka on suosikkini, se Camino de Santiagolla hyväksi havaittu.

Tulevana yönä keskiyöllä astuvat voimaan energiansäästömääräykset eli liikehuoneistojen ja vastaavien mainosvalojen sammutus ja julkisten sisätilojen lämpötilarajat 27˚C kesällä ja 19˚C talvella. Muutamia poikkeuksia on, esim. sairaalat. Viilennystä/lämmitystä saa käyttää näitä rajoja noudattaen, kuten edellä jo kirjoitin.
Kritiikkiä on kyllä esitetty siitä, että 27˚C on joissakin ammateissa liikaa ja 19˚C taas talvella liian vähän. Katsotaan, mitä tästä seuraa.

Kaloja

Tila

pes

Olen kalaruoan ystävä. Eilen Alcampon kalatiski oli täynnä monenlaisista kalaa. Tuoretta kalaa tulee myyntiin kerran tai kaksi viikossa, ja jos osuu oikeana päivänä paikalle, saa hyvää kalaa. Me ostimme tällä kertaa pari pientä truchaa, taimenta. Eräs rouva osti seitsemän kilogramman cherne negron, se on alakuvassa vasemmalla takana. Cherne negroa suositaan täällä saarilla, mutta sitä on harvoin myynnissä, kertoi kalan ostaja.
Kalatiskin myyjät valmistelevat kalat haluttuun malliin, perkaavat, suomustavat, fileoivat tai mitä vaan asiakas haluaa. Me otimme kalat ”a la espalda”, ”selällään”, jolloin koko kala halkaistaan paistamista varten, myös pää. Kala on sitten helppo paistaa esim muurinpohjapannulla.
Minä haluaisin kokeilla ruoaksi myös käärmemäistä morenaa, mutta kumppani ei ole vielä innostunut ajatuksesta.
Isopäinen ”ruma” kala kuvassa on rape, siitä saa maukkaat fileet.

Uutisista:
Turismin elpyminen on palauttanut lentoliikenteen melkein ennalleen 25:n Covid-kuukauden jälkeen. Kanariansaaret ovatkin koko Espanjan mittakaavassa toipumassa taloudellisesti muuta maata paremmin, vaikka energian ja muiden hintojen nousu aiheuttaakin asukkaille vaikeuksia.

Kesätapahtumia on tulossa paljon, karnevaalit Santa Cruzissa, Orotavan Corpus Christi -tapahtumat ja paljon muuta.

Saarten suhde Marokkoon puhuttaa. Venepakolaisia on saapunut saarille viime yönä 185 henkilöä. Pakolaiset sijoitetaan tilapäisiin vastaanottokeskuksiin ja jatkosta päättävät viranomaiset.

Lunta

Tila

man

Kuvissa on illan ja aamun pilvimuodostelmia: aamulla hetken ennen auringon nousua taivaalla on kauniita vaaleanpunaisia sävyjä.

Sateita luvataan edelleen, mikä tarkoittaa lunta Teiden korkeuksille. Nyt on taas se aika vuodesta, kun paikalliset ajavat ylös lumileikkeihin tekemään lumiukkoja ja lumipalloja. Eilen illalla tiet Teidelle avattiin, ne olivat välillä suljettuna jäätymisen takia.

Espanjassa on meneillään Valenciasta alkanut nimenkeräyskampanja pankkien henkilökohtaisen palvelun palauttamiseksi ikäihmisten tarpeisiin: ”Soy viejo, no idiota”
– olen vanha, mutta en idiootti. Ikääntyville pelkän automaatin varassa toimiminen ei riitä pankkipalveluksi. Luulen, että tämän kokemuksen jakaa moni.

Työttömyysluvut ovat paranemassa koronan väistyessä. Pandemian takia Kanariansaarilla menetettiin 10 000 työpaikkaa kun saarille välttämättömät turistit olivat poissa. Nyt tilanne paranee, onneksi.

Historiaa

Tila

bel

Kuvat ovat La Orotavan perinteisestä suuresta jouluseimestä, joka nyt on poikkeuksellisesti sijoitettu Plaza de la Constituciónille.

Eilen meillä oli vierailija espanjan kurssilla, Don Ramón, joka on ennen kymmenisen vuotta sitten tapahtunutta eläkötymistään toiminut hotellinjohtajana useissa paikoissa saarella. Esimerkiksi Puerto de la Cruzissa hän on työskennellyt neljän hotellin johdossa. Hän on kirjoittanut kirjan turismista saarella; tuosta kirjastaan hän oli kertomassa.
Valitettavasti hänen sukunimensä ei tullut esille, täällä kun sukunimiä harvemmin käytetään.

Tässä muutamia asioita Don Ramónin esityksestä:

Alkujaan Puerto de la Cruz oli vain pieni kalastajakylä, joka kuului Orotavaan. Viljelysmailla kasvoi ensin sokeriruoko, mutta sen maailmanhintojen laskettua alettiin kasvattaa Opuntia-kaktuksessa cochinilla-kirvaa, josta saatiin arvokasta punaista väriainetta. Se antoi elantoa viljelijöille siihen saakka, kunnes punaista väriä alettiin valmistaa teollisesti. Taas viljelijät joutuivat ahtaalle, mutta ratkaisuksi keksittiin viininviljely ja banaanit.

Turismi saarelle alkoi jo 1800-luvun lopulla, jolloin Puertoon rakennettiin Hotel Taoro, neljän tähden luksushotelli, ylös mäelle. Tuolloin tähän hotelliin sisältyi myös sanatorio, parantola tuberkuloosipotilaille. Sanatoriossa työskenteli mm. kolme lääkäriä. Hyvä ilmasto oli yksi hoitava elementti potilaille – antibiootteja ei vielä oltu keksitty.

Turismin myötä Espanja ja Kanariansaaret alkoivat avautua, vaikka vielä elettiin diktatuuriin aikoja. Esimerkiksi se, että naiset pukeutuivat uimapukuihin rannoilla oli uutta. Aiemmin naiset, uskonnon ja diktatuuriin vaikutuksesta, olivat joutuneet pukeutumaan pitkiin peittäviin mustiin vaatteisiin.

Tursimin kasvu aiheutti sen, että hotelleja rakennettiin lisää; myös suomalaisten suosima Belair oli alkujaan hieno hotelli.
Don Ramón kertoi, että hotelleissa vielä 1970-luvulla oli pukeutumiskoodi: ravintolaillalliselle miehet pukeutuivat paitaan, solmioon ja pikkutakkiin, naiset iltapukuihin.

Puerto de la Cruzista siis alkoi turismi saarella. Saaren eteläosa oli ”desierto para lagartos”, liskojen autiomaa, asumaton ja karu.
Sitten jotkut raharikkaat keksivät houkutella turisteja myös etelään: alkoi hotellien ja turistikeskittymien rakentaminen.

Faasi 4 jatkuu

Tila

pl

Kasvipäivitys: Plumeria on nyt istutettu pihan kukkapenkkiin. Banaaninkukka kasvaa ja muuttuu päivä päivältä, sitä on ilo seurata.

Teneriffa jatkaa faasissa 4. Gran Canaria pääsee jo faasiin 3.
Tautitapaukset ovat vähenemässä meidänkin saarellamme.

Talous on pikkuhiljaa elpymässä myös. Turisteja on saapunut etenkin Puerto de la Cruziin, kertovat aamu-uutiset.

Pakolaisvirta Afrikasta jatkuu: yöllä on saapunut veneitä Gran Canarialle, Fuerteventuralle, Lanzarotelle ja El Hierrolle.Mukana on ollut paitsi miehiä, myös naisia ja lapsia ja taas osa saapuneista on joutunut sairaalahoitoon.

Päivän refrán: ”Antes se coge al mentiroso que al cojo”. Tämäkin sanonta taisi tulla jo toistamiseen; sitä vastaa suomeksi ”Valheella on lyhyet jäljet”.

Kylmää

Tila

turis

Turistikuvia Oulusta: Rotuaarin pallo ja pari kuvaa rannalta. Täällä meri on niin näkymättömissä, ettei sitä mereksi uskoisi, ellei tietäisi. Tuttuja maisemia kuitenkin.

Sää kylmenee taas. Yöllä on ollut muutama aste pakkasta.

Hyvä uutinen Teneriffalta on se, että saari pääsi ”keltaisille valoille”, faasiin 2, sillä tartunnat ovat vähentyneet. Rajoituksia lievennetään niin, että ravintoloiden sisätilojaan saa ottaa käyttöön, sallittu ryhmäkoko on sisällä neljä, terassilla kuusi henkilöä. Muutoin rajoitukset pysyvät ennallaan.

Huono uutinen on se, että eiliset Madridin aluevaalit menivät todella huonosti. Voittaja oli Partido Popularin oikeistolainen populisti Ayuso, joka aluehallituksen muodostamiseksi joutuu tukeutumaan äärioikeiston Voxiin. Ayuso on esimerkiksi vastustanut suuresti koronarajoituksia.

”Oikeiston menestys on tragedia”, sanoo Pablo Iglesias, ja aikoo jättää politiikan. Harmillista ja surullista tämä oikeiston nousu!