Juurihoito

Tila

den

Kävin eilen hammaslääkärissä, Cristina Lopez Pedersenillä, joka on ystävällinen ja huomioiva minulle hammaslääkäripelkoiselle – ja oletettavasti myös ammattitaitoinen. Juurihoito hampaaseen alkoi. Ei niin mukavaa, mutta pakollista.

Mennessä huomasin yllätyksekseni Calle Zamoran käsityöliikkeen ikkunassa villalankaa nimeltä Helsinki. Näytti olevan 75% villaa, loput tekokuitua. Täällä on harvinaista 100% villalanka, samoin täyspuuvillaiset kankaat. Esimerkiksi puuvillalakanoita saa etsiä, yleensä ne ovat epämiellyttävää tekokuitusekoitetta.

Uutisista: Toque de queda, yöllinen ulkonaliikkumiskielto ja nykyrajoitukset jatkuvat taas viikon. Kanariansaaret hyväksyvät nyt saarille saapuvilta turisteilta antigeenitestin.
Korona jyllää edelleen vanhustentaloissa. Rokotuksesta puhutaan täällä, niinkuin kaikkialla.

Päivän refrán: ”El hambre es muy mala consejera”, vastaava löytyi englanniksi: ”Hunger is a poor adviser”.

La Vera

Tila

ver

Tänään kävin La Verassa, hammaslääkärikeskuksessa, hakemassa kopion ortopantomogrammista, aiemmasta hammaskuvauksestani täällä Porvoon hammaslääkäriä varten. Minulla on vielä varattu aika Porvooseen, joten Suomen reissu on taas edessä. Sain kuvan pen drivelle, muistitikulle.

Olen hyvin sensitiivinen sille, miten minua kohdellaan hammaslääkärissä. Kuten kerroin, Porvoossa sain erittäin hyvää palvelua. La Veran CIO:ssa ovat hieman ylimielisiä, mielestäni, ja tuputtavat ehkä tarpeetontakin hoitoa.

Katsotaan, kysyn mielipiteen Suomesta ja täältä (toisesta paikasta). Tarvitsisin yhden hammasimplantin.

P.S. Olen seurannut mediasta jonkin verran Trumpin ja Putinin tapaamista Suomessa tänään. En voi ymmärtää, miten tämmöisiä persoonallisuusongelmaisia narsisteja valitaan suurvaltojen johtoon. Enkä ehkä ole ainoa, joka ei tätä asiaa ymmärrä. Enkä ymmärrä sitäkään, että nyt toisen presidentin takia ei voida puhua ilmastonmuutoksesta, koska hän ei halua käyttää tuota sanaa, vaan on puhuttava ”mustasta hiilestä”. Aivan kuin lasta mielistelisi.

Sadetta

Tila

ham

Sateinen päivä. Hammaslääkärillä ja karkkitehtaan myymälässä, siinäpä hyvä kombinaatio tälle päivälle Porvoossa.

Olen käynyt nyt kolmena päivänä hoidattamassa hampaitani, sillä hammaslääkärikammoisena minun on helpompi asioida täällä. Ei tarvi miettiä ennakkoon, miten asiat selittäisi espanjaksi. Hoito on ollut hyvää Teneriffallakin. Ja ikävä kyllä kalliimpaa Suomessa.

Karamellitehtaalla kävimme ostamassa perinteisiä ”Suukkoja”, joita jo lapsena kävin mummolan lähikioskilta ostamassa. Silloin ne tunnettiin toisella nimellä, joka nykyään ei ole enää sopiva. Niinkin maailma muuttuu.

Dentista

Tila

ham

Ruusut ovat kotipihalta, olkoot ne symbolisia tälle hammasjutulle:
Pari viikkoa sitten Suomessa minulta irtosi paikatusta hampaasta pala. Menin hammaslääkäriin, puudutus ja paikkaus 130€. Siitä oli jo vähennetty Kela-korvaus (eurooppalaisella ulkomailla asuvan kortilla).
No, täällä Teneriffan kotona muutama päivä sitten, kuten jo kirjoitin, samasta hampaasta lohkesi aamiaisella samanlainen pala, toisesta laidasta. Eilen kävin hammaslääkärissä sen korjauttamassa. Puudutus ja paikkaus, 52€.

Eikä tämä ole ainoa asia, jossa hintaero on samaa luokkaa Teneriffan hyväksi!
(Se hammas tuli kyllä kalliiksi!)

Asioita II

Tila

ver

Kävin hammaslääkärissä, La Verassa, koska poskihampaasta lähti eilen pala. Tämä hammaslääkäri on Sanitas-vakuutuksen listoilla, vaikka ei minun vakuutuksellani sieltä paljon etuja saa: vain tarkastuksen, kuvauksen ja puhdistuksen maksutta.

Ylihuomenna on uusi aika, nyt oli vain revision, tarkastus. Kovasti ehdottelivat implanttia aiemmin poistetun hampaan tilalle, ovat kai erikoistuneet implantologiaan ja heillä käy joku spesialisti mantereelta hoitamassa implanttipotilaita. Minä en halua! Tuntuu pahalta ajatus vierasesineen = ruuvin poraamisesta leukaluuhun. Yrittävät ylipuhua. Katsotaan.

La Villan ostoskeskukseen kävelin sitten. Siellä näytti olevan isot alennusmyynnit käynnissä. Ostin kuitenkin vain välttämättömyystarvikkeita, kuten deshumificadoreja, kuivausrasioita, joita täytyy taas levitellä, kun viikon päästä lähden taas reissuun, mutta vain viikoksi, onneksi.

Dental 21

Tila

image

Hampaastani irtosi pala vanhasta paikasta. No, minullahan on Sanitaksen terveysvakuutus, johon on liitetty ”Dental 21”, jonka pitäisi korvata myös osa hammashoitoa. Ainoa Sanitaksen hyväksymä hammaslääkäriasema täällä on CIO, Centro Integral Odontológico Tenerife, La Verassa. Sinne siis.
Hampaan puudutus ja lohjenneen paikan uusinta maksoivat 52,90€. Sitten kysyin, paljonko tämä olisi maksanut ilman vakuutusta. Toimistohenkilö, hieman vaivaantuneesti, sanoi, että pari-kolme euroa vähemmän. Mitä? Heidän hintansa ovat joskus hieman alemmat kuin Sanitaksen hinnat, mutta melkein samat, sanoi hän. Ihmeellinen vakuutus, sanon minä. Tästä täytyy reklamoida, kunhan ehdin, nyt on kiireitä ja reissuunlähtökin taas painaa päälle.

Sanitaksen vakuutuksella olen kyllä käynyt maksutta silmälääkärillä, korvalääkärillä, gynekologilla ja laboratoriossa kokeissa, eikä niistä käynneistä ole moittimista.

Vakuutusehtoja on sivukaupalla sillä pienellä präntillä, ehkäpä niistä löytyisi selitys tähän hammashoitoasiaan…

Vakuutus

Tila

seguro

Otin jonkin aikaa sitten itselleni terveysvakuutuksen. Nyt siitä oli ensimmäisen kerran hyötyä, kun hammas alkoi kipuilla. La Verasta löytyi hammasklinikka CIO, Centro Integral Odontológico, joka tekee yhteistyötä Sanitaksen kanssa. Kokonaan vakuutus ei hammashoitoja korvaa, mutta osittain kyllä.

Vakuutuksen olen ottanut nähtyäni tulkkausjutuissa sen, kuinka pitkät jonot saarella on erikoislääkäreille, odottamaan voi joutua jopa vuoden. Perusterveydenhuolto, siis terveyskeskukset, toimivat kyllä joustavasti, mutta pullonkaula on julkisen puolen erikoissairaanhoito. Päivystystapaukset tietysti hoidetaan nopeasti täälläkin.

Puertossa

Tila

Puertossa

Tänään kävimme Puerto de la Cruzissa. Käveleskelimme Calle Iriartella, siellä oli pitkään rakenteilla olleeseen taloon laitettu kanarialaiset parvekkeet; aika mukavan näköistä.
Lasipullonkeräysastiat olivat saaneet uuden hauskan ilmeen, muuttuneet sukeltajiksi.

Varsinainen syy, miksi siellä kuljeskelimme oli jomottava hampaani. Minulla on ollut hyviä kokemuksia Calle Zamoran hammaslääkäriasemasta, siellä on ollut asiantunteva hoito ja todella ystävällinen nuori hammaslääkäri, joka selittää asiat ymmärrettävästi. – Sinne on mentävä vielä loppuviikolla uudestaan…

Suomalainen hammaslääkäri

Tila

Meillä on onneksi Puertossa suomalainen hammaslääkäri Heli. Vastaanotolle aion uskaltautua huomenna. Kuva on odotushuoneen puolelta viime viikolta, jolloin kävin ensimmäisen kerran tutkittavana. Hammaslääkäripelkoisena koen, että on helpompaa mennä asioimaan omalla äidinkielellä, vaikka espanjaa yritän aina muualla käyttää ja oppia.