Fiesta de La Candelaria

Tila

Fiestat eivät täältä saarelta lopu. Tänään on fiesta de La Candelaria, Kanariansaarten suojeluspyhimyksen juhlapäivä. Candelariaan vie vuorten yli pyhiinvaellusreitti, jota pitkin innokkaimmat vaeltajat voivat kulkea juhlaan. Kuten muistetaan, tarinan mukaan Candelarian neitsyt on se lapsi sylissään merestä noussut tumma virgen, ”…la más bonita, la más morena…”.

Meillä on ollut poikkeuksellisen lämmin talvi. Päivälämpötilat ovat olleet viime aikoina 25 asteen tuntumassa, calima on tehnyt vuoret uutisiksi. Teidellä ei ole vieläkään lunta.

Kuvissa myös meren herkkuja, calamares a la Romana ja camarones, pienen pieniä katkarapuja, joissa ei ole paljonkaan syötävää, mutta maukkaita ne ovat. Camarones ovat kausituote, aina niitä ei ole saatavilla ravintoloissa.

Meillä on satanut hyvin vähän tänä talvikautena. Kuivuus haittaa etenkin maanviljelystä: mm. peruna- ja sipulisato on vaarassa, kerrottiin aamu-uutisissa.

Pakolaisuutiset ovat jokapäiväisiä. Viime yönä kajaakkeja – täyteen lastattuja veneitä – saapui kolme naapurisaarelle Gran Canarialle ja yksi Teneriffalle, yhteensä noin 400 ihmistä. Osa on selviytynyt merimatkasta hyväkuntoisena, mutta muutamia on jouduttu viemään hoitoon terveydentilansa takia. Tammikuussa meren takaa on saapunut noin 4000 Afrikan rannikolta saapunutta henkilöä, heidän jatkosijoittamisensa askarruttaa päättäjiä.

Botanicolla

Tila

Kuvat ovat aamuisia otoksia Carretera Botanicolta.

Tänään on fiesta ja siis pyhäpäivä, Asunción de la Virgen – siis yksi monista uskonnollisista pyhäpäivistä. Perinteisesti Candelariaan on tehty näinä päivinä pyhiinvaelluksia, mutta tänä vuonna metsien kautta kulkeminen on kielletty kuumuuden ja tulipalovaaran takia.
Candelarian neitsyt on se tummaihoinen Virgen, joka tarinan mukaan nousi merestä lapsi mukanaan.

Candelarian Virgenin päivää vietettiin jo helmikuussa, mutta tämä nyt on eri juttu.

Kuumuus hellittää hieman, tänään lämpötila pysynee alle 30 asteen.

Minulla on kaksi nuorta miestä nyt tekemässä toiseen asuntoon pientä remonttia vakuutuksen piikkiin. Tulivat jo eilen, ja yksi comunidadin, taloyhteisön, johtokunnan jäsenistä tuli komentelemaan ja neuvomaan. Niinpä toinen työmiehistä soitti pomolleen, joka pyysi minua puhelimeen sitten kun kuuli, että olen asunnon omistaja. Sain ohjeen että communidadin edustaja on käskettävä pois, muuten hänen työntekijänsä eivät jatka. No, minä käskin comunidadin edustajan poistumaan, hän närkästyi, mutta sen jälkeen kaikki sujui hyvin. Nyt työt jatkuvat.

P.S. Jos kuvat eivät näy, vaihda selainta! Minulla Safari ei näytä kuvia mutta Chrome näyttää.

Kotona

Tila


Olen kotona taas. Puertossa on näin kesäaikaan paljon nuoria, harmaapäiset ovat vähemmistöä – toisin kuin talvella. Koko heinäkuu on juhlakuukausi kaupungissa, kuten jo aiemmin mainitsin. Ison kirkon edustalla on taulu, josta löytyy tapahtumien ohjelma ja paitsi uskonnollisia, myös muita esim musiikkitapahtuma on paljon. Sen kyllä kuuli jo illalla, kun muellelta kaikui musiikki kun olin jo nukkumaisillani. Vastamelukuulokkeet muuten auttoivat paljon, yllätyin. – Ja nuoriso kuului saapuvan juhlista aamulla kuuden aikoihin kun olin jo aamuteellä parvekkeella.

Sain vihdoinkin avata uuden IPadini. Tekniikka kehittyy! Tietojen siirto oli helppoa uuden ja vanhan laitteen välillä, ne tekivät sen Wi-Fi-verkossa eikä minun tarvinnut tehdä itse juuri mitään. Vastamelukuulokkeet tulivat samassa kaupassa, siis uudet nekin. No, tinnitukseen ne eivät auta tietenkään.

Oli nautinto käydä kävelyllä kaupungilla rantaa pitkin. Lämmintä, kaunista, paljon katseltavaa. Päivälämpötila oli eilen noin 28˚ C varjossa, mutta mereltä puhalteli ajoittain lempeä tuuli. Kaupunkia koristellaan jo Virgen-juhlintaa varten. Muellelle oli rakennettu esiintymislava. Ihmisiä oli paljon liikkeellä.

Minulle oli sittenkin postilaatikossa ilmoitus äänestysdokumenttien saapumisesta Puerton postiin. Harmi, olin ehtinyt jo lähteä lomalle, kun ne olivat tulleet.

Inmaculada

Tila

are

Kävimme juhlapäivien kunniaksi arepaksilla La Verassa Carajitassa, tutussa paikassa, jossa ei ole pitkään aikaan käyty. Sielläkin oli hyvä koronahygienia, sisään päästettiin jonosta, käsidesiä annosteltiin ja pöydät olivat vaaditulla etäisyydellä toisistaan. Lisäksi terassille kävi tuulenpuuskia, joten mahdolliset virukset olisi tuuli vienyt.

Tänään on pyhäpäivä, Día de la Inmaculada Consepción, synnittömän sikiämisen päivä. Pitkän viikonlopun jälkeen paluuliikenne sekä meritse että maitse on alkanut. Saarilla on ollut paljon lomanviettjiä.
Teiden kansallispuistosta Montaña Rojalta on pelastettu huonosti varustettuja ja vaarallisella reitillä kulkeneita turisteja helikopterilla.

Vulkanologit arvioivat nyt olevan mahdollista, että La Parman purkaus päättyy tämän vuoden loppuun mennessä. Varmaa tämä ei kuitenkaan ole. Laavan alle on jäänyt tähän mennessä 1200 hehtaaria.

Espanjassa ryhdytään rokottamaan myös 5-11 -vuotiaita. Mantereella koronan insidenssi on nyt 290/100 000, meillä vähemmän.

Día de la Hispanidad

Tila

call

Espanjan kansallispäivän viettoon liittyviä juhlallisuuksia on pandemian takia mantereella vähennetty minimiin. Täällä saarilla merkkipäivä ei ole kovin tärkeä ollutkaan: miksipä valloittajia juhlittaisiin? – Vapaapäivä on tietysti kaikille mieleen.

Pahimmat korona-alueet ovat mantereella. Madridin ja ympäristön lisäksi Navarrassa ja Kataloniassa virus leviää voimalla. Yläkuvassa on Espanjan tv:n 24h -kanavan kartta joidenkin Euroopan maiden maskien käytöstä: mitä punaisempi, sitä enemmän pakkoa ja rajoituksia. Suomessa siis vain suosituksia ja Ruotsissa ei niitäkään.

Meille on taas luvassa kuuma päivä ja lisääntyvästi calimaa. Teide on verhon takana.

Kolmas kuva on meidän nettipiuhastamme. Tietyömiehet nostivat sen kepin nokkaan, etteivät työkoneet vaurioittaisi kaapelia. Tuollaiseksi se ehkä jää, ellei sille itse tehdä jotakin. Tyypillinen kanarioasennus. Onneksi ei tule lunta ja jäätä!

Fiestas de Julio

Tila

jul

Puerto de la Cruzin kaupunki on jo juhlatunnelmissa. Koko heinäkuu on fiestaa. Sain sattumalta keskiviikkotorilla käydessäni ohjelmalehtisen, joka on kuvassa.

Minua kiinnostaisivat nämä:
Baile de magos näyttäisi olevan tulevana lauantaina, mutta minulla on silloin meno syntymäpäiville muualle. Pöytäpaikka olisi pitänyt varata ennalta ja ystävistäkin suuri osa on lomalla Suomessa. – Tapahtuma jää siis väliin.

Sunnuntaina 15.7. on muellella tapahtumapäivänä, jolloin mm. Pikku-Virgen viedään vesille. Sitä edeltää kuitenkin ”Ison” Virgen del Carmenin ”uitto” tiistaina 10. päivä. (Kiitos päivämääräkorjauksesta PH).

Paljon muutakin tapahtuu heinäkuussa. Kannattaa hakea ohjelma turistitoimistosta/ayuntamientosta/CIT:n toimistosta tai etsiä netistä, jossa se myös on.

Kirjoitan lisää fiestoista niiltä osin, kun niihin osallistun. Ohjelmalehtisessä on nyt erikseen Actos Religiosos, uskonnolliset tapahtumat (niihin en osallistu) ja Actos Festivos, juhlatapahtumat, niistä joihinkin menen. Tapahtumista lisää myöhemmin…

Fiestoja

Tila

fie

Juhlakausi käynnistyy täällä Teneriffalla. Yläkuvassa on rakentumassa karnevaalinäyttämö Puerto de la Cruziin ja alakuvassa on orotavalaisia cabroja, vuohia, muistutuksena La Floridan kyläjuhlista, joita vietetään jo. Huomenna siellä on pucheropäivä: kaikelle kansalle keitetään kymmenissä kattiloissa perinnekeittoa kylän aukiolla.
Sunnuntaina – toivottavasti sää sallii, ettei sada – mekin menemme La Floridan romeríaan, tietysti campesino/campesinapukuihin pukeutuneina. Kulkueessa sitten ovat ehkä nuo vuohetkin, härkien ja vankkureiden sekä juhlakansan lisäksi.

Puchero

Tila

image

Tänään kävimme La Floridassa aistimassa tunnelmaa: satoja ihmisiä oli jonottamassa pucheroa, kanarialaista keittoa. La Floridan kyläjuhlassa kerrotaan olevan Kanarian suurin pucherotarjoilu. Kyläläiset ovat valmistaneet keiton, joka tarjoillaan 70:stä kattilasta.
Kylä on oli täynnä juhlijoita ja syöjiä – kävimme myös Orotavan kaupungin keskustassa, siellä oli aivan tyhjää!
Huomenna kyläjuhla huipentuu romeríakulkueeseen, sinne mennään campesina- tai campesinovaatteet (perinteinen maalaismiehen tai -naisen asu) päällä.

P.S. Vihjeenä mainittakoon, että kylälle on mahdotonta yrittää omalla autolla. Katuja on suljettu ja parkkipaikat sekä kadunvieret ovat täynnä autoja. Kävellen ylös La Floridan kylälle tai Titsalla Los Pinosiin on suositeltavin reitti päästä paikalle.

San Andres

Tila

img_1436

Tänään vietetään uuden viinin juhlaa (vispera de San Andres). Lapset ja monet aikuisetkin vetävät perässään tyhjiä peltipurkkeja ja tarkoituksena on saada aikaan paljon ääntä.
Traditio tulee siitä, kun entisinä aikoina viinitynnyreitä on vieritetty alas rinteitä.
Kuvat ovat Orotavasta.

Todos los Santos

Tila

img_1161

Tänään on pyhäinpäivä, Todos los Santos, joka on vapaapäivä. Täällä arkipyhät ovat paikallaan, eikä viikonloppuun siirretyt kuten Suomessa. Hautausmailla on tungokseen asti väkeä, ja kukkakaupoilla on kiireinen päivä.
Kävimme kuvaamassa Puerto de la Cruzin hautausmaan kukkapaljoutta.