HUC:ssa täyttä

Tila

huc

Olen parina päivänä seurannut ystävän sairaalamatkaa. Yliopistosairaala, Hospital Universitaria Canarias, on nyt ainakin urgencian suhteen kovin täynnä. Leikkausjonotkin ovat pitkät. Potilaita on enemmän kuin paikkoja ja vanhuksia, jotka eivät enää ole yliopistosairaalan hoidon tarpeessa, ei saada sijoitettua jatkohoitopaikkaan.

Onneksi julkinen puoli sijoittaa päivystyksenä hoidettavia potilaita myös yksityisiin sairaaloihin ostopalveluna. Tällä kertaa ystävä siirrettiin Orotavaan Vidan sairaalaan hoitoon.

************
Uutisista:

Muistathan Älä osta mitään! -päivän. Se on tänään.

Tänään Espanjassa vietetään myös naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Kuluneena vuotena Espanjassa on menettänyt henkensä 38 naista machoväkivallan seurauksena.

Kongressissa on valmisteilla Solo sí es sí -laki, jota tasa-arvoministeri Irene Montero (Podemos) ajaa. Äärioikeisto Vox machoasenteineen vastustaa lakia ja käyttää arveluttavia henkilökohtaisesti loukkaavia kommentteja Monteroa vastaan. Suomessa laki on jo hyväksytty: seksi ilman suostumusta on rikoslain mukaan raiskaus.

Sairaalasta ja työreformista

Tila

hos

Olen ollut sairaalassa viikon. Tänään valmistuvat viimeiset tulokset.

Hoidosta ja suhtautumisesta potilaaseen tulee mieleen ensimmäisenä kaksi sanaa: ystävällisyys ja välittäminen. Hoitohenkilökunta lääkäreistä siivoojiin on ystävällistä ja lämpimän sympaattista. Silmiin katsotaan ja käytetään hellittelynimiä, minulle on sanottu esimerkiksi mi amor, mi princesa, mi reina. Positiivista palautetta annetaan, esimerkiksi siitä, että puhun espanjaa (en todellakaan täydellistä), olen saanut monta kertaa hyväksyntää ja kehuja. Moni on huokaissut helpotuksesta kun on huomannut, että voimme kommunikoida espanjaksi. Ehkä kauniisti puhuminen ja kehut on vain tapa ihmissuhteissa täällä, mutta se tuntuu hyvältä. Emme saa yhtä lämmintä kohtelua Suomessa, väitän!
Tietysti joukossa on ollut jokunen poikkeus, epävarma uraansa aloitteleva hoitaja, mutta jokainen meistä on joskus ollut aloittelija, joten se annetaan anteeksi.

Työreformiäänestyksestä on käyty kovasti jälkipolemiikkia oikeiston taholta. Se jatkuu edelleen. Mm eräs Partido Popularin edustaja väitti äänestäneensä vahingossa väärin, painaneensa väärää nappia. Jopa äänestyksen uusimista on vaadittu, mutta mitään tarvetta sille ei ole nähty. Äänestys oli laillinen ja demokratian mukainen. Äänestysvirhe oli edustajan oma moka.

Työreformi pitää sisällään paljon asioita, mutta tärkeimpiä niistä ovat mm. se, että rajoitetaan työnantajien mahdollisuutta teettää jatkuvasti määräaikaisia pätkätöitä, niitä vakinaistetaan. Työreformi palauttaa oikeistohallituksen aikana yritystasolle siirretyn palkkojen ja työehtojen sopimisen ammattiliitoille. Lisäksi hallitus parantaa työttömyyskorvauksia ja työterveydenhuoltoa.

Työreformi tulee osaksi Euroopan unionin talouden elpymispaketin kansallista toteuttamisohjelmaa.

Sairaalaan

Tila

hos

Niinpä siinä sitten kävi, että eilisen nimipäiväni kunniaksi jouduin lähtemään sairaalapäivystykseen ja sitä kautta osastolle. Vanha vaiva, muutaman päivän taas oireillut, divertikuliittina pidetään ja hoidetaan.

Katson Espanjan televisiosta Gobierno de Espanjan istuntoa, jossa nyt kiivaasti keskustellaan huomisen työreformiäänestyksen puolesta ja vastaan nousseista mielipiteistä. Niin kiivasta keskustelu on, että puhenainen joutuu vähän väliä vaatimaan hiljaisuutta.
Saa nähdä miten äänestyksessä käy!

Täällä sairaalassa ei näy Kanarian tv, harmi.

Hospital

Tila

hos

Jouduin urgencian kautta sairaalahoitoon pariksi vuorokaudeksi. Koronatestikin kuului protokollaan, se nenän kautta otettava (PCR). Negatiivinen oli, onneksi. Maski piti olla kasvoilla aina, kun muita oli läsnä, esim. kun hoitaja tuli huoneeseen. Yksin ollessa sai olla ilman maskia.

Olen saanut Bellevuessa aina hyvää ja asiantuntevaa tutkimusta ja hoitoa. Ruokaa oli riittävästi, mausteet olisi saanut olla omasta takaa mukana (suola!).

Kanarialainen vuorokausirytmi on minulle vaikeaa sairaalassakin. Siellä on mahdotonta saada nukkua ennen puoltayötä; mm. illallisen (täysi ateria) saa myöhään, n. klo 20.30. Kahden huonosti nukutun yön jälkeen oli todella hyvä päästä kotiin ja omaan sänkyyn.

Maailmalla ei liene sairaalapäivinäni tapahtunut muuta kuin koronan leviämistä ja USA:n vaaleja. Kumpikin asia on vielä aivan sekavassa tilassa.

Sairaalassa

Tila

Sai

Niin kävi, että jouduin viettämään kolme ja puoli vuorokautta sairaalassa. Onneksi sairaus ei ollut korona, enkä ollut HUC:ssa, jossa suuri osa koronapotilaista on, vaan Bellevuessa.

Jouduin päivystyksen kautta osastolle verenpainekriisin takia. Olenkohan murehtinut liikaa tätä maailmantilannetta ja tulevaisuutta? Nyt on otettava rauhallisesti ja uskottava parempaan huomiseen.

– Sairaalan ikkunasta näin taputtajia iltaisin klo 19 ja sunnuntaina vanhemmat ulkoiluttivat lapsiaan ensimmäistä kertaa viikkojen kotikaranteeniin jälkeen.

Sairaalareissu

Tila

kemissq

Syntymäkaupunki Kemi ja sen maamerkki kaupungintalo on kuvassa.
Minun kohdalleni tuli yllättäen sairaalareissu, onneksi vain polikliininen ja kahdella antibioottikuurilla nyt parantelen vointiani. Eurooppalainen sairaanhoitokortti toimi hyvin, mutta poliklinikkamaksuhan Suomessa on maksettava. Toivotaan, että pääsen oireettomaksi, sillä viikonloppuna lennän jo takaisin Teneriffalle.

P.S. Nyt täytyy antaa kehuja L-PKS:n akuuttihoidolle: vain kahdessa tunnissa olin saanut hoidon (verikokeet, kliininen tutkimus, lääkitys) ja pääsin reseptien kanssa pois.

Resonancia magnetica

Tila

nucl 

Kävin magneettikuvassa (RMN, resonancia magnetica nuclear) Bellevuen sairaalassa. Kuvattiin pää, tai tarkemmin sanottuna peñasco de oido, kallon luu, jossa väli- ja sisäkorvan rakenteet sijaitsevat. Nyt odottelen tuloksia toivoen ettei kuitenkaan mitään löydy ja joudun tinnitukseni kanssa elelemään edelleen.

Kerron kokemuksen siltä varalta, että joku muukin voi joutua vastaavaan tutkimukseen: Pään magneettikuvausta ei tarvi jännittää, vaikka pää asetetaankin ”avaruuskypärään” ja sen kanssa tutkittava työnnetään kuvausputkeen. Liikkumatta on oltava. Kuulosuojaimet oli, melu oli silti kova. Silmät kannattaa pitää kiinni, siten on helpompaa.

Ruusut kukkivat taas pihassamme. Ihana ikuinen kesä! – Sateita on luvassa huomenna.

Hospital

Tila

hos

Kävin ystävää tapaamassa Lagunan yliopistosairaalassa. Vierailuajat vuodeosastoilla ovat lähes koko päivän: klo 12-20.

Sairaalan ensiavussa ensiavussa (urgencia) saa vierailla vain lyhyitä aikoja klo 13-13.30 ja 18.30-19. Sinne kutsutaan kaiuttimen kautta: familiares de …

Täällä on tapana, että vuodeosastoilla perheenjäsenen kanssa voi viettää vaikka koko päivän – ja koko perheen voimin. Meiltä suomalaisilta usein kysellään, miksei ole perheenjäseniä mukana ja ihmetellään, kun vieraita käy yleensä vain vähän.

Platano y resonancia

Tila

img_1527

”Joulukalenterin” luukku 13: banaaninkukka aukeaa päivä päivältä enemmän.

Puoli päivää meni Bellevuessa magneettikuvauksessa. No, totta puhuen itse putkessa ensin noin puoli tuntia ilman varjoainetta (sin contraste) ja toinen puolituntinen varjoainekuvauksessa (con contraste). Putkessa olo ei ollut kovin miellyttävää, mutta menihän se, silmät kiinni oli helpompaa.

Terminologiaa:
Resonancia magnetica = magneettiresonanssi = magneettikuvaus
Escanner = T.A.C. = tomografía axial computarizada = tietokonetomografia

Hospital

Tila

img_1093

Sairaalan ikkunasta näkyy Teide, voin siis jatkaa joka-aamuista tarkkailuani: kohta voi tulla lumi. Kun oikein tarkkaan katsoo, jotakin valkoista huipun sivulla on jo.

Opin eilen, että Tamaraguassa, siinä Belairia vastaan kulmittain, on vain erikoislääkärin vastaanottoja, ei päivystystä. Tänne Bellevueen pääsin Sanitaksen vakuutuskorttia näyttämällä lähetteettä. Hoito on ollut hyvää ja ystävällistä, ainoa, mitä kesti odottaa, oli Sanitaksen harkinta siitä, hoidetaanko minua vakuutuksen piikkiin. Sallivat lopulta, kun oli ensin hyvin tarkkaan setvitty aiemmat hoidot.

Pääsee sairaalaan toki myös lähetteellä tai paikallisella ”Kela-kortillakin”. Ja akuutisti myös eurooppalaisella kortilla.

Kovasti ihmettelivät urgenciassa sitä, että olen tullut yksin. – Eikö todellakaan ole ketään perheenjäsentä ulkona odottamassa, tulitko yksin, kyselivät. Täällä omaiset odottavat ulkona. Osastolla vierailu on vapaampaa.

Olen taas Ritta. Täkäläisille on mahdotonta nuo tupla ii:t ja muut tuplavokaalit.