Vappuaatto

Tila

Vappuaatto, loputkin lumikasat alkavat jo olla sulia täällä eteläisessä Suomessa. Kevään kukat pilkistävät esiin maasta.

Espanjan uutisissa tänään (ja jo eilen) oli merkittävintä se, että Pedro Sanchez on päättänyt jatkaa pääministerinä. Pitämässään puheessa hän suomii paitsi tietysti häntä vastustanutta oikeistoa, myös valeuutisia tiedotusvälineissä, bulos. Hän on kiitollinen saamastaan tuesta ja lupaa palata ”con más fuerza que nunca”, aiempaa voimakkaampana ja haluaa demokraattisia uudistuksia, regeneración democratica.

Kesä

Tila

Kesä on nyt saapunut myös tänne pohjoiseen. Sää on lämmennyt, pari päivää on ollut lähes helteistä. Toivottavasti samanlainen sää jatkuu: pohjoisen ihmiset ovat sen ansainneet talven jälkeen.

Huonoja uutisia kuuluu juuri muodostetun hallituksen ohjelmasta . Tuleva hallitus ”sopeuttaa julkista taloutta kuudella miljardilla”. Suomeksi se tarkoittaa leikkauksia. Pienituloisten elämä vaikeutuu entisestään. Leikkauksen kohteena ovat mm. asumistuki, työttömyyspäivärahat ja muut sosiaalietuudet, lakko-oikeutta rajoitetaan, työehtosopimusjärjestelmää murennetaan. Hallituksen ohjelma julkaistaneen virallisesti tänään.

***********

Eikä paljon sen parempaa kuulu Kanariansaariltakaan. Korkojen ja hintojen nousu vaikeuttaa ihmisten toimeentuloa.

Juhlia kuitenkin vietetään. Saarilla kesä(kin) on juhlakausi. Juhannuksen juhlintaan en sinne ehdi, mutta heinäkuun Virgen-juhlia ehdin näkemään.

Astronomisesti virallinen kesä alkaa Kanariansaarilla 21.6. klo 14.57. Kesän alkua kun ei siellä lämpötilasta huomaa – lämmintä on aina – niin se täytyy katsoa kalenterista. Kesä kestää 92 päivää 16 tuntia ja päättyy syksyn alkamiseen syyspäiväntasauksessa.


Kemi

Tila

Nyt olen Kemissä, jokakesäisellä käynnillä: vierailu äidin luona, ruusujen istutus sukuhaudalle. Kesä etenee hitaammin täällä, vaikka välimatkaa Ouluun on vain noin 100 km. Koivuissa oli tullessani vain hiirenkorvat, jos niitäkään. Nyt parissa päivässä koivut ovat alkaneet vihertää. Perämeren pohjukka on kuulemma syynä muuta lähiseutua myöhäisempään kesän tuloon, kertovat täkäläiset, meri jäähdyttää. 

Teneriffan näkökulmasta katsoen kesä on aina lyhyt täällä ja talvi pitkä, kylmä ja luminen. Onneksi ei tarvi asua täällä!

***************

Kanarian uutisissa pääasiana ovat sunnuntain vaalit. Vaaliväittelyitä käydään, kampanja päättyy perjantaina.

Turismi on saarilla elpynyt pandemiaa edeltävälle tasolle. La Provincia -lehden mukaan kahdeksan kymmenestä kanariosta pitää turismia positiivisena ja siis kannatettavana asiana. Onhan turismi saarten merkittävä tulolähde. Toisessa vaakakupissa on ympäristönsuojelu ja saarten luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. Nämä kaksi asiaa (turismi ja luonnonsuojelu) ovat myös Unidas Podemoksen vaaliteemoja. 

 

Kesä

Tila

kes

Nyt taitaa tulla Ouluun kesä. Ainolan puistossa, joka on vakiokäyntipaikkani nyt (lapsenlapsen suosikkipuisto) kukkivat kuuset ja omenapuut, tuometkin alkavat kukkia ja tuoksua ihanasti. Lämpötilaennusteet lupaavat yli +20 lähipäivinä.

Korona hiipuu, kuten viime kesänä. Toivottavasti vaan rokotukset auttavat, että tuleva syksy ja talvi olisi vapaampaa. Sama trendi taudilla on Teneriffalla ja myös siellä rokotukset jatkuvat. Laumasuojaa tavoitellaan sielläkin ja 70% rokotuskattavuutta.

Pitkästä aikaa refrán: ”Cuando truena, llover quiere”. Vapaasti käännettynä: ukkosta seuraa sade. Selityksessä viitataan myös varomaan myrskyn silmää, tarkoittaen myös vihastunutta ihmistä.

Kevät

Tila

aino

Kuvat ovat Ainolan puistosta pari päivää sitten. Nyt ennustetaan kesäistä säätä, huomenna pitäisi olla yli +20. Saapa nähdä!
Äitienpäiväkin vietettiin, mummo sai ruusun ja lapsenlapsen askarteleman kortin. Se on aarre mummolle.

Kuuntelin eilen korona-aiheisen webinaarin. Suomessa brittivariantti valtaa alaa, pääkaupunkiseudulla jo 75% on sitä ja 10-20% siellä on etelä-afrikkalaista varianttia. Rokotukset (kaikki) antavat kuitenkin suojaa ainakin vakavaa tautimuotoa vastaan.
Long covid, pitkäkestoinen tautimuoto, jossa on toistuvia oireita, relapseja, voi sairastuttaa kuukausiksi, ja kestää jopa yli vuoden ja se on sairautena lisääntymässä. Virusinfektio aiheuttaa monielinvaurioita, joten oirekirjo on laaja. Hoito on oireenmukaista. Suomessa ollaan perustamassa Helsinkiin kuntoutusklinikkaa long covidia sairastaville. Muualla Euroopassa näitä kuntoutuspaikkoja jo toimii.

Espanjassa poikkeustila on purettu. Autonomiat saavat nyt päättää rajoituksista itsenäisesti. Teneriffalla ollaan edelleen keltaisella, faasissa 2. Paljon mikään ei siis vielä muuttunut rajoituksissa ja hyvä niin, tauti ei ole vielä hallinnassa. Korjaus: Yöulkonaliikkumiskielto on päättynyt! (Tosin kielto ei minua ole haitannut; yritän nukkua öisin.)

Maailman tautitilanteessa ikävää on se, että tässäkin asiassa köyhät ja väkirikkaat maat mm. Afrikassa ja Intiassa kärsivät eniten rokotteiden ja hoitovälineiden puutteesta.

Suomessa

Tila

kes

Tässä teille suomalaista perusmaisemaa?. Nyt olen Etelä-Suomessa: täällä on vihreää ja kesäistä. Sanovat, että tänä vuonna talven jälkeen tänne on tullut heti kesä. Kevät oli ilmeisesti Kanarian saarilla pitkittyneenä ja sateisena!

Hyvä näin, sillä viime kesänä Suomessa ei ollut kesää ollenkaan. Niinhän sitä sanotaan, että vuodet eivät ole veljeksiä.

Suomessa

Tila

Suomessa on kesä. Kuvien lataamisessa on ongelmia, en ole saanut vielä nettiyhteyttä omalle koneelleni.

Kesäisen lämmintä

Tila

Kesäinen sää Etelä-Suomessa jatkuu. Huomenna aamulla olisi tarkoituksena lähteä kohden Pohjois-Karjalaa. 

Kaunis päivä on mennyt sisällä istuessa ja näihin uusiin sivuihin tutustumiseen (yrityksen ja erehdyksen menetelmä).