Belen

Tila

bel

Kävimme Orotavan keskustan joulunajan ”peruskierroksella”: katsastimme pari seimeä, (yksi caganer löytyi). Kuten ennenkin hyvä miniatyyriseimi on ayuntamientoa vastapäätä sijaitsevan ferreterían, rautakaupan, sisätiloista löytyvä seimi. Loppiaiseen asti sen ehtii näkemään.
Sitten jatkoimme pikkukasvitieteelliseen, joka on kaupungintalon takana, sieltä Café Egonin terassin kautta Victorian puistoon.

******

Uutisissa kerrottiin asia, joka on minulle uutta:
Teneriffa, Gran Canaria, Fuerteventura ja Lanzarote ovat merenalaisella telekommunikaatiokaapelilla yhteydessä toisiinsa. Teneriffalta menee lisäksi kaksi kaapelia Espanjan mantereelle ja Gran Canarialta on tulossa vielä yksi kaapeli mantereelle. Yhteyksiä kuvataan sanalla ultrarapida, ultranopea.
Yhteyksien nopeus onkin parantunut siitä kun tänne muutin. Esimerkiksi rahan siirto suomalaisen ja täällä sijaitsevan pankin kanssa on nopeutunut niin, että alkuvuosina siirrettävä raha ”leijaili” pari päivää meren yllä (niin kuvittelin viiveen!). Nykyään raha on samassa silmänräpäyksessä perillä, melkein nopeammin kuin ehtii koneen enteriä painaa.

Calimaa

Tila

cal

Myrskyt ovat nyt ainakin toistaiseksi ohi, mutta calimaa on runsaasti, vuoret näkyvät himmeästi pölyverhon takana.
Orotavassa väki on näinä päivinä lahjaostoksilla, sillä tärkein päivä joulun aikaan täällä on se, kun tietäjät tuovat lahjat loppiaisaattona.

Orotavan Plaza de Constituciónilla oli avoinna käsityöläisten joulutori.

Tiet Teidelle on taas avattu ja niinpä kanarioiden yksi suosittu talviperinne on ajella koko perheen kanssa vuorille leikkimään lumella. Minua moinen ei jostakin syystä innosta. Ehkäpä siksi, että Suomessa sai vuosikymmenet ”leikkiä” lumella.

Espanjan ja Kanarian hallitus harkitsevat tukitoimia perheille, jotka ovat joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin hintojen nousun takia. Tietyin kriteerein voi saada 200€ avustuksen elintarvikkeiden ostoon. Mantereella igic (~arvonlisävero) ollaan tilapäisesti elintarvikkeista poistamassa, mutta meillä saarilla käytössä olevaan IVA-veroon ei tule alennuksia.

Saarilla julkinen liikenne (meillä guaguat ja tranvía) tulee maksuttomaksi mm. niille, jotka kulkevat säännöllisesti esim töissä tai opinnoissa.

Joulupäivä

Tila

joul

Kävimme jouluruokien sulattelukävelyllä Orotavan keskustassa. Ei ole vielä hätää, jos joulupukille unohtui kirjoittaa, itämaan tietäjille ehtii vielä hyvin lähettää lahjatoivelistan. Kaupungilla on punaisia postilaatikoita tietäjille, jokaiselle kolmelle: Melchorille, Gasparille ja Baltasarille on oma luukkunsa.

On lämmintä, +22, aurinkoista. Teidellä ei ole vieläkään lunta. Tänään kaikki liikkeet muutamia baareja lukuunottamatta olivat kiinni, mutta huomenna on onneksi jo tavallinen arkipäivä.

Ja paras on vielä tulossa: Los Reyes Magos, tietäjät ja heidän kulkueensa saapuvat loppiaisaattona 5.1. Huomenna näyttävät alkavan jo alennusmyynnit ja paikallisilla lahjarumba jatkuu.

Joulu on jo onneksi ohi!

Arte Joven en la Calle

Tila

artej

Orotavan kaupungissa vietettiin eilen nuorten taidetapahtumaa Arte joven en la calle. Monipuolista kulttuuritarjontaa oli esillä: näyttelyitä, sekä maalauksia että valokuvia, monenlaista musiikkia, myös räppikilpailu, taidemaalausta, askarteluja, taikureita, teatteria. Sää suosi, oli lämmintä ja aurinkoista.

Kävimme myös tietysti perinteisen Café Egonin terassilla ja palasimme Victorian puiston kautta takaisin. Mikä ihana kesäinen sää meillä onkaan – ja jatkunee vielä pitkälle loppuvuoteen.

Uutisissa oli tänä aamuna tavanomaisia aiheita: hinnat ovat nousseet, pakolaisveneitä on taas saapunut saarille, tulevat vaalit aiheuttavat politiikkaan kuohuntaa.

Hintaesimerkki: cartón de huevos, 30:n kananmunan kenno maksoi aiemmin 3,50€ ja nyt 5,10€.

Orotavasta

Tila

O

Kuvia Orotavasta: kaksi kuvaa maalaistorilta, Orotavan posti ja näkymä Plaza de Constituciónilta. Meillä on vielä oikeita postikonttoreita, sekä Orotavassa että Puertossa. Suomesta ne ovat kadonneet.

Puertossa on vietetty Mueca-kulttuurifestivaalia, joka on sisältänyt teatteria, tanssia, musiikkia, elokuvia. Taaskaan en osallistunut. Minä olen asunut täällä jo niin ”kauan”, että suurin into osallistua tapahtumiin on kaikonnut. Tai sitten korona-aika opetti pikkuelämään omissa ympyröissä.

Tapahtuma, johon kuitenkin aion osallistua, on 14. päivä Orotavan vanhassa pesulassa esitettävä teatterimainen ’recreación del lavado de ropa’. Siellä näytetään, perinneasuissa, miten ennen pestiin pyykkiä kylän yhteisessä pesulassa. Paikka on hieman Casa de Los Balconesin yläpuolella, samalla kadulla mutta toisella puolen. Kelloaikakin on sopiva, klo 11.

Koronaa sairastetaan edelleen. Apteekkien testimyynti on lisääntynyt. Nyt puhutaan taudin seitsemännestä aallosta. Neljänsien rokotusten käyttämisestä ei olla vielä päätetty.

Viikonloppu oli pilvinen. Nyt ennustetaan kuumaa, mittari näyttänee lähes 30 astetta tällä viikolla. Calimaa saamme taas.

Plaza de la Constitución

Tila

pla

Kuvat ovat Orotavan Plaza de la Constituciónilta, joka on kaupungissa keskeisellä paikalla. Vaikka viime päivinä on saatu sadekuuroja, välillä on ollut aurinkoistakin.

Plaza de la Constitución on nimetty Espanjan perustuslain mukaan jo 1812. Torille rakennettiin kioski, tornimainen rakennus, 1900-luvun alussa. Se palveli noina aikoina musiikkiesitysten lavana ja viime vuosikymmeninä se on toiminut kahvilana.

Aamun uutisissa oli tänään – ja jo eilen – pääaiheina korruptiokriisi Partido Popular-puolueessa (oikeistopuolue, ”kokoomus”).
Toinen useamman päivän puhuttanut aihe on ollut Kanadassa tapahtunut kalastusaluksen haaksirikko myrskyssä. Onnettomuudessa sai surmansa ja katosi aluksen miehistöä. Yksi kahdestatoista kadonneesta on kanarialainen biologi.

Myös Puerto de la Cruzissa on tapahtunut onnettomuus, jossa mies on pudonnut mereen. Etsintöjä jatketaan vielä, tuloksettomana toistaiseksi.

Uutta vuotta

Tila

orpal

Kävimme uuden vuoden kävelyllä Orotavassa, päivä oli aurinkoinen ja lämmin. Oli niin kirkas sää, että La Palman saari näkyi horisontissa Orotavan keskustasta katsottaessa. Tuhkapylväs, joka purkauksen aikana nousi ilmaan, on onneksi poissa. Eikä saari katkennut, mikä oli yksi hurjimmissa ennusteista.

Kävimme myös Hijuela del Botánicossa, pienessä kasvitieteellisessä puutarhassa Orotavan kaupungintalon yläpuolella. Siellä oli rauhallista ja mukavaa. Hyvä päiväkävely, etenkin kun autoillekin löytyi kuin ihmeen kaupalla parkkipaikka läheltä.

Kanarian aamu-uutisia ei näin juhlapäivinä tv:ssä ole. ”Ikiuutiset”, 24h-kanava, lähettää uutisia joka päivä. Taas, valitettavasti, sitä samaa: koronainfektiot lisääntyvät ympäri maailmaa, sairastuneiden määrät lasketaan monessa maassa jo sadoissa tuhansissa!

Ja kaiken tämän keskellä meidän on lähdettävä käymään Suomessa: tuli välttämätön meno.

Kalenteria

Tila

tar

Kuvissa Teide nähtynä Santa Ursulasta ja Orotavan kaupunkia ilta-aikaan.

Tänään on siltapäivä, puente, eli välipäivä kahden arkipyhänä välillä. Puente on vapaapäivä kouluista ja monista työpaikoista. Kaupat ovat auki ja tietysti toivomus on, että jouluostoksia tehtäisiin.

Meillä täällä ei siirretä arkipyhiä viikonlopuille, vaan päinvastoin niihin lisätään puente, jos vain mahdollista.
Kanariansaarilla on vuoden 2022 aikana 11 juhlapäivää, lisäksi on yksi erityinen juhlapäivä joka saarella – ja sitten vielä paikalliset juhlapäivät kuten kyläjuhlat.

Tässä juhlapäiviä tulevan vuoden kalenterista:
1.1. Año Nuevo, uusi vuosi
6.1. Día de los Reyes Magos, loppiainen
14.-15.4. Jueves Santo, Viernes Santo, kiirastorstai ja pitkäperjantai
15.8. Asunción de la Virgen, uskonnollinen juhlapäivä, Marian taivaaseenottaminen
12.10. Día de la Hispanidad, espanjalaisuuden päivä
1.11. Día de Todos Los Santos, pyhäinpäivä
6.12. Día de la Constitución, perustuslain päivä
8.12. Inmaculada Consepción, uskonnollinen juhlapäivä, synnittömän sikiämisen päivä
26.12. Navidad, joulupäivä
1.5. Día Internacional de los Trabajadores, vappu

Teneriffalla lisäksi 2.2. on Virgen de Candelarian, saaren suojeluspyhimyksen päivä. Lisäksi kyläjuhlia on pitkin vuotta, jos niitä ei ole peruttu koronan takia.

Uutisissa tänään toistuvat viime aikojen asiat: La Palmalla purkaus jatkuu, pakolaisveneitä saapuu, korona huolettaa.

Orotavaa

Tila

orot

Kuvat ovat Orotavasta, otettu ohikulkumatkalla.
Ajoittaiset sadekuurot ovat jatkuneet meillä eilen, ja lisää on luvassa tänään. Välillä onneksi aurinkokin pilkahtaa.

Koronainfektiot lisääntyvät, Fuerteventura on nyt joutunut faasiin 3 eli punaisille liikennevaloille. Muut saaret, myös Teneriffa, jatkavat onneksi vihreällä, faasissa 1.
Koko maailmaa puhuttavaa uutta omicron-varianttia epäillään tällä hetkellä kahdella potilaalla Gran Canarialla.

La Palmalla tulivuori syöksee edelleen laavaa. Turisteja saarelle kuitenkin toivotaan, sillä suurin osa saaresta on turvallista aluetta.

Tänään on kiireinen päivä: ensin verikokeisiin, sitten Ikeaan.

Orotavassa

Tila

ayu

Teidellä oli eilen vahva pilvihattu. Ilmat kylmenevät siis lähipäivinä ja sateitakin voi tulla. Päivälämpötila meillä on kuitenkin yli 20 astetta.
Orotavan kaupungintalon pihalla uusitaan laatoitusta. Ehtivätkö jouluksi rakentamaan seimen? Ohi ajettaessa näytti, että Belen-hahmoja oli Plaza de la Constitutionilla.

Aamu-uutisissa tutut aiheet toistuvat:
Saarille on tullut vuorokauden aikana kymmenen pakolaisvenettä, osa tulijoista on ollut huonokuntoisia.
La Palman yllä purkausalueella on suuri pilvi tuhkaa ja kaasuja, joiden myrkyllisyyden takia 3000 asukasta on määrätty pysyttelemään ainakin tänään sisätiloissa ikkunat, ovet ja ilmastoinnit suljettuina.

Korona: Fuerteventura ja Lanzarote jatkavat edelleen keltaisella, muut saaret, myös Teneriffa, vihreällä.