Cabalgata

Tila

Kävimme katsomassa eilisillan Reyes Magos -kulkueen. Olimme San Felipe -kadulla kulkueen alkureitillä. Paljon väkeä oli kadunvarsilla jo siellä ja karkkeja satoi katselijoille.

Kulkueessa oli kolme tietäjää vaunuinensa, mutta myös paljon muuta mielikuvituksellista ”rekvisiittaa”, satuhahmoja ja -eläimiä. Alkuvuosina tietäjät tulivat kameleilla, joskus hevosilla, mutta viime vuosina on siirrytty autokuljetuksiin.

Kulkue meni ohi ja jatkoi Charcon kautta Martianeziin, jossa oli päätapahtuma. Sinne emme jatkaneet.

Enero

Tila

nue

Niinpä vilahti ohi täkäläinen joulunaika tietäjineen, loppiaisineen. Teidellä on vähän lunta, poikkeuksellisesti. Yhtään kertaa Teide ei ole ollut lumella kuorrutettu ”kermakakkuvuori” tänä talvena.

Eilen rakkaat vierailijat palasivat kylmään Suomeen ja minulle jäi tyhjä olo intensiivisen viikon jälkeen.
Ei ole helppoa olla tuhansien kilometrien päässä läheisistään, mutta silti Suomi ei houkuta ollenkaan. Huomenna on edessä taas paluu arkeen, uuteen vuoteen (2023 jo!) ja näköpuhelukontakteihin läheisten kanssa.

Tänään tulee kahdeksan vuotta siitä, kun hankimme talon Orotavasta. Kuinka nopeasti sekin aika on mennyt!

Muistatteko, kuinka odotettiin vuosituhanteen vaihdetta ja sitä, mitä kaikkea uutta ja erikoista tapahtuu. Mitään mullistavaa muutosta ei silloin tapahtunut, mutta maailman ongelmat jatkuvat, osa niistä vain vaihtaa muotoa.
Eteenpäin mennään, ainakin ajan ja ikääntymisen suhteen.
– Eletään tässä hetkessä!

Los Reyes Magos

Tila

reye

Kova tuuli, josta varoitettiin, alkoi vasta eilen illalla, puuskittaisesti. Se ei kestänyt kovin pitkään, ei satanutkaan. Huomenna ja ylihuomenna on taas voimassa tuulivaroitus. Parvekkeet ja terassit saavat siis odotella myrskyvalmiudessa.

Tänään on ilon päivä lapsille, sillä itämaan tietäjät, Los Reyes Magos, tuovat tänä iltana lahjat. Kuva tietäjistä on lainattu Orotavan kaupungin sivulta. Normaaliaikana tapahtumaan on kuulunut pitkä ja näyttävä kulkue, jonka kanssa tietäjät ovat saapuneet. Puertossa ja Orotavassa on ollut omat kulkueensa. Tänä vuonna sekin on toisin. Nyt on järjestetty niin, että tietäjät tulevat ilman kulkuetta, kiertävän aikataulun mukaan eri kaupunginosissa ja heitä voi katsoa parvekkeilta tai terasseilta. Katujen varsille ei saa kokoontua. Hyvä kuitenkin, että lapsille on tämä tärkeä tapahtuma järjestetty. Netistä löytyy aikataulut tietäjien reiteistä kaupunginosittain.

Loppuviikosta saamme tietää, miten koronarajoitukset jatkuvat.

Reyes

Tila

re

Juhla-aika ei ole vielä ollenkaan ohi täällä. Joulupukki on jo mennyt, mutta nyt tilalle ovat tulleet itämaan tietäjät. Loppiaisena he sitten tulevat jakamaan lapsille lahjat. Ennen sitä vietetään tietysti vielä uusi vuosi.

Olemme saaneet nauttia lämpimistä päivistä joulun aikaan. Mittari on näyttänyt n. 25 astetta päivisin. Omassa pihassa kasvavat papaijat ja sitruunat.

Reyes Magos

Tila

reyes

Illalla olimme katsomassa Orotavan tietäjäkulkuetta. Kadun varret olivat täynnä väkeä ja kulkuetta sai taas odotella aika kauan. Viime vuoden kulkue oli näyttävämpi – nyt oli vähemmän hahmoja ja rakennelmia ja tietäjät tulivat kamelien sijaan kävellen. Paikalliset olivat pettyneitä, huutelivat: ”¡Queremos caramelos, está es aburrido!”

Meillä oli mukana ensikertalaisia kulkueen katselijoita, heille tapahtuma kuitenkin oli elämys.

P.S. Sain tietää, että kamelit olivat olleet alkureitillä tietäjien kanssa, mutta tulleet rauhattomiksi Colegio La Milagrosan kohdalla, joten turvamiehet olivat päättäneet turvallisuussyihin vedoten viedä eläimet pois. Tämä olikin hyvä päätös, eivät kamelit kuulu ihmisjoukkoja viihdyttämään.

Cabalgata

Tila

reym

Eilinen loppiaiskulkue Orotavassa oli näyttävä, värikäs, äänekäs ja paljon erilaisia hahmoja oli mukana. Tietäjät saapuivat kameleilla ja liikkuivat liukkaasti karamelleja heitellen, siispä osasta kuvia tuli epätarkkoja. Mutta tunnelma oli satumainen. Olimme ensimmäistä kertaa tietäjiä katsomassa Orotavassa.

– Nyt on joulunajan fiestat vietetty, jäämme odottelemaan seuraavia: romeriat alkavat tammikuun lopulla ja helmikuun alussa käynnistyvät karnevaalit. Niin, täkäläiset elävät juhliakseen!

Reyes

Tila

rey

Itämaan tietäjät Caspar, Melchor ja Baltasar olivat eilen saapuneet kauppakeskus Alcampoon tapaamaan lapsia. Väkeä oli paljon liikkeellä: viimeiset lahjaostokset näyttivät olevan monella ostoskärryissään.

Meillä suomalaisina on tunne, että joulu on jo ohi, mutta täällä juhlan huipennus on vasta tänään, kun Los Reyes Magos, itämaan tietäjät saapuvat kulkueen saattamina tuomaan lahjat. Kulkueita on illan hämärtyessä kaikissa suuremmissa kaupungeissa, täällä pohjoisessa ainakin Puerto de la Cruzissa ja La Orotavassa.

Eilen kävimme myös Roscón de Reyes -tapahtumassa nauttimassa palaset 200m pitkästä pullasta ja kupilliset kuumaa kaakaota.

Reyes ja calima

Tila

img_1685

Täällä kauppakeskuksissa kuhisee ihmispaljoudesta ja lahjaostokset ovat kiihkeimmillään. Itämaan tietäjiä istuskeli eilen ainakin Lagunan ja Orotavan Alcampoissa. Lapset saavat käydä jututtamassa heitä ja jättämässä lahjatoiveitaan. Täällä joulupukille ei kirjoiteta, vaan kirjeet osoitetaan tai tuodaan tietäjille, jotka ovat Melchor, Gaspar ja Baltazar.

Calimaa on ilmassa edelleen. Kanarian television mukaan nykyinen hiekkapölypartikkeleiden taso ylittää 17-kertaisesta eurooppalaisen sallitun rajan. Lapset, vanhukset ja hengityselinsairaat kärsivät tästä eniten. Nyt suositellaan pitämään ikkunat kiinni, käyttämään aurinkolaseja ulkona suojaamaan silmiä pölyltä ja välttämään fyysistä rasitusta. Caliman aikana hengitystieongelmaisia, mm. astmaatikkoja sekä silmien sidekalvon tulehduspotilaita on tuplamäärä sairaalassa normaaliin verrattuna.
– Siis, vaikka meillä onkin maailman paras ilmasto, on myös ongelmia. Onneksi calima on kuitenkin vain päivien kysymys, toivotaan, että tuulet kääntyvät pian.