Loma lopussa

Tila

Suomen loma on lopussa. Juhannuksen seutu Oulussa ja Kemissä meni mummokuplassa lapsenlapsen kanssa niin, että blogi jäi tekemättä. Hyvä mieli jäi siitä, että lapsenlapsen kanssa sai viettää aikaa.

Uutisetkin ovat jääneet lähes seuraamatta, vaikka paljon merkittäviä asioita on tapahtunut. Suomen uusi hallitus on saanut runsaasti kritiikkiä paitsi oppositiolta, myös somessa ja kaikissa tiedotusvälineissä ja jokapäiväisissä keskusteluissa. Toivottavasti tämä hallitus kaatuu ennenkuin se ehtii tehdä ja käytäntöönpanna surkeita leikkaussuunnitelmiaan.

Venäjällä on tapahtunut outoja juttuja: mikä lienee totuus? Mihin voi nykyään luottaa?

Nyt lähden pikkuhiljaa paluumatkalle.

*********************

Kanarian uutisia katsoin hieman tänä aamuna. Pisin tunneli Teneriffalla, Erjoksessa, on saatu porattua kallion läpi. Kolme ja puoli vuotta ”sormustietä” (anillo insular) saaren länsipuolen reittiä on jo rakennettu. Jatkossa, kunhan tie saadaan valmiiksi, oletetaan, että ruuhkat Santa Cruziin helpottavat. Lentokentällekin pääsee jatkossa myös uutta tietä ilman kiemurtelua sik-sak-reiteillä (vaikka minua ne miellyttävätkin).

Pizza ja tax free

Tila

Kävin vanhoja muistelemassa yhdessä Oulun vanhoista pizzerioista, jossa tuli käytyä silloin tällöin opiskeluaikoina. Pizzeria on toiminut 40 vuotta ja kaukana ovat jo opiskeluvuodetkin.

Mikäs tuo musta teipattu muovipussi sitten on? No, ostin uuden iPadin, kun tämä entinen alkaa olla jo vanha, täynnä kaikkea, mitä en henno poistaa ja pieniä vikojakin vanhassa koneessa jo on.

Olen ostanut Suomesta kaksi edellistä iPadia, sillä meillä saarelaisilla (residenteillä) on se etu, että saamme ostaa tuotteita verottomana. Kanariansaaret kuuluvat EU:hun isäntämaa Espanjan tapaan, mutta saaret eivät kuulu EU:n veroalueeseen.

Käytännössä toimitaan näin: Tuote ostetaan Suomesta ja maksetaan tavalliseen tapaan. Kaupassa tuote sinetöidään = teipataan tax free-teipeillä ja mukaan annetaan ostokuitit ja dokumentti veron palauttamiseksi. Helsinki-Vantaalla sitten sinetöity paketti näytetään ja paperit viedään tax free -tiskille. Ainakin kaksi eri firmaa, jotka ottavat pienen provision, hoitavat asiaa. Aiemmin olen käyttänyt Global Blue:ta, mutta nyt liike, josta ostin iPadin käyttää Planet:ia. Katsotaan, miten toimii.

***********************

Juhannus lähestyy. Puerton juhannusjuhlat ovat aattona muuten perinteiset, mutta Playa Jardinille ei tänä vuonna rakenneta lavaa musiikkiesityksille. Aiempi äänekäs musisointi tänä vuonna kielletty. Nuotioita kyllä poltetaan ja väki kerääntyy rannalle omien nuotioiden ympärille.

¡Mascarillas fuera! Maskien käyttöpakko pandemian takia sairaaloissa ja apteekeissa päättyy perjantaina Kanariansaarilla.

Kesä

Tila

Kesä on nyt saapunut myös tänne pohjoiseen. Sää on lämmennyt, pari päivää on ollut lähes helteistä. Toivottavasti samanlainen sää jatkuu: pohjoisen ihmiset ovat sen ansainneet talven jälkeen.

Huonoja uutisia kuuluu juuri muodostetun hallituksen ohjelmasta . Tuleva hallitus ”sopeuttaa julkista taloutta kuudella miljardilla”. Suomeksi se tarkoittaa leikkauksia. Pienituloisten elämä vaikeutuu entisestään. Leikkauksen kohteena ovat mm. asumistuki, työttömyyspäivärahat ja muut sosiaalietuudet, lakko-oikeutta rajoitetaan, työehtosopimusjärjestelmää murennetaan. Hallituksen ohjelma julkaistaneen virallisesti tänään.

***********

Eikä paljon sen parempaa kuulu Kanariansaariltakaan. Korkojen ja hintojen nousu vaikeuttaa ihmisten toimeentuloa.

Juhlia kuitenkin vietetään. Saarilla kesä(kin) on juhlakausi. Juhannuksen juhlintaan en sinne ehdi, mutta heinäkuun Virgen-juhlia ehdin näkemään.

Astronomisesti virallinen kesä alkaa Kanariansaarilla 21.6. klo 14.57. Kesän alkua kun ei siellä lämpötilasta huomaa – lämmintä on aina – niin se täytyy katsoa kalenterista. Kesä kestää 92 päivää 16 tuntia ja päättyy syksyn alkamiseen syyspäiväntasauksessa.


Oulua

Tila

Oulun maisemissa. Ajelin lähibussilla D (uusi linja Heinäpään kautta) Limingantulliin. Tuttuja maisemia oli etenkin Heinäpäässä, jossa suurimman osan Oulun vuosistani asuin. Sitten ylitin kävellen Joutsensillan ja otin panoraamakuvan kaupungista. Ratapiha on siinä pääosassa ja kaupunki kaukana. Missä on se merellinen Oulu? Nallikarissa? Siellä en ole tällä reissulla käynyt.

Etelän lämmenneet ilmat eivät ole vielä tänne asti ehtineet, +19 luvataan. 

*************

Teneriffalla on satanut runsaasti eilen. Orotavan Corpus-hiekkamaalauskin on kärsinyt veden tulosta. Sateita Teneriffalle luvataan lisää, lämmintä siellä on riittävästi.

Asuntokauppa saarilla on kevään vilkkauteen verrattuna hidastunut. Orotavan talon kohtalosta ei ole vielä tietoa. Menen tapaamaan asianajajaani kun palaan kotiin.

Tietomaa

Tila

Päivät ovat kuluneet lapsenlapsen kanssa touhutessa nopeasti ja kiireisesti. Neljävuotias kun ei pysähdy eikä levähdä, päiväunista puhumattakaan. Suomen taikka Teneriffan uutisia ei juuri ehdi seuraamaan. Eilen kävimme Tietomaassa.

Tietomaa oli mielenkiintoinen kokemus ja kaikenikäisiä lapsia ja aikuisia se näytti kiinnostavan. Meillä kului aikaa kolme tuntia siihen, että kaikki osastot kierrettiin, kiinnostavat aktiviteetit suoritettiin (vaikka useimmat nelivuotiaan säännöillä). Katsoimme myös Titanosaurus -elokuvan, joka oli tieteellissävytteinen, mutta lapsillekin sopiva ja tarpeeksi lyhyt, 20 minuuttia. Lopuksi ajoimme maisemahissillä torniin katselemaan Oulua lintuperspektiivistä. Yli 20 vuotta taitaa olla edellisestä käynnistäni Tietomaassa.

Sää on ollut Oulussa ja kai koko maassa kylmä. Ilman käsineitä ei tarkene. Lämpötila on pysytellyt kymmenen asteen tuntumassa ja allekin sen. 

*************

Espanjassa järjestetään parlamenttivaalit etuajassa 23. heinäkuuta. Alue- ja autonomiavaalien tulokset johtivat siihen, että Sanchez pyysi kuninkaalta lupaa loppuvuoden vaalien aikaistamiseen. Mitähän se muuten kuninkaalle kuuluu, nykymaailmassa? Kuninkaalliset ovat vain kalliita maskotteja ilman valtaoikeuksia, näin ajattelen. No, noudattavat vanhoja perinteitä myös tässä vaaliasiassa.

Tulevissa vaaleissa Podemos ja Sumar, aluevaalien häviön seurauksena, pyrkivät yhdistymään.

Tänään vietetään maailman ympäristöpäivää.

Kanarian aamutv:n pilakuvassa kalat pohtivat saastumista. Yksi kala oli huolissaan mikromuoveista (mikroplásticas). Toinen kala taas oli huolestuneempi macromierdasta, siitä, mikä ihmiskunnan viemäreistä johdetaan meriin.

 

Tekoäly taas

Tila

Kuvat ovat Takalyötyn puolelta ja Pohjankartanon lähistöltä. Laananojan vesi on ruskeaa. Alikäytävä junaraiteiden alta, joka on kuvassa, on minulle uusi, vaikka ilmeisesti jo yli kymmenen vuotta sitten rakennettu.

Luin eilen – pitkästä aikaa – paperilehteä, kun niitä jaettiin marketeilla. Nykyään, ja jo kauan, on tullut luettua lehtiäkin vain sähköisenä. 

Tekoäly ja sen sovellukset ovat uutisissa taas. Lehdestä luin, että Oulussa on kehitetty virtuaalitodellisuuspeli, jolla pystytään aikaisessa vaiheessa selvittelemään lasten toiminnanohjauksen vaikeuksia ja siis diagnosoimaan neurologisia oireita ja esim. ADHD. Peliä on kehitetty paitsi oululaisfirman toimesta, mukana ovat olleet myös Aalto-yliopisto ja Turun yliopisto, joten tieteellistä pohjaa pelillä on. Peli mittaa pelaamisen aikana mm pään, silmien ja käden liikkeitä. Tätä dataa yhdistellen voidaan päätyä diagnoosiin.

Ja Suomen aamutv:ssä kerrottiin siitä, kuinka tekoälyä on jo yhdistetty eläinten aivoihin ja ihmisillekin – siru aivoihin – sitä ollaan kokeilemassa esim. neurologisten oireiden hoitoon. 

Mediuutiset uutisoi tänään, kuinka tekoäly pystyy diagnosoimaan hätäpuheluista vakavat sairaudet paremmin kuin puheluihin vastaavat ammattilaiset. Tekoäly oli opetettu 1,5 miljoonan hätäpuhelun avulla tunnistustehtävään. Tutkimus oli tehty Tanskassa.

 

 

Tila

Tuomet kukkivat. Kirjoitan tätä Pekurin kirjastossa, joka on keskeisellä paikalla Oulun keskustassa.

Olen viettänyt viikonlopun lapsenlapsen kanssa: vauhtia, leikkejä ja keskusteluja on riittänyt. Neljävuotias on oivaltava, kyselee sanoja ja ilmauksia, joita ei ymmärrä. Leikeissä on selvästi pidempi juoni kuin vielä vuosi sitten. Nukkuminen ei ole ollenkaan mukavaa ja syömäänkin ehtii vain pikaisesti leikkien välissä. Mummo kyllä haluaisi viettää siestan tai päiväunet, mutta lapselle se ei tule kysymykseenkään: hyvän leikkiajan tuhlausta se olisi!

Tänään majoitun loppulomaksi airbnb-asuntoon. Tarvitsen välillä omaa rauhaa ja aikaa. Lapsi on puolet ajasta äidillään, silloin mummo on ”vapaalla”. 

***********

Espanjan ja siis myös Teneriffan vaalit menivät huonosti! Valtakunnan tasolla PP (~kokoomus) ja  VOX (äärioikeisto) menestyivät. Sama suuntaus kuin Suomessa, jossa kokoomus ja persut olivat suosittuja. Tästä ei hyvä seuraa! 

PSOE (sosialidemokraatit) menestyivät kohtalaisesti, mutta absoluuttista enemmistöä he eivät saaneet missään. 
Podemos menetti edustajansa maan parlamentissa. Surullista ja harmillista.

Kanarian parlamenttiin PSOE sai 23 paikkaa, Coalición Canarias CC (~keskusta) 19 paikkaa, PP 15 paikkaa, Nueva Canarias 5, VOX 4, Agrupación Sosialista Gomera 3, La Agrupación Herreña Independiente (hierrolainen ryhmä) 1.

 

Ouluun

Tila

Palasin Ouluun. Kemin rautatieasemalla näytti olevan puutavaran kuljetusvaunut maalattu nykyään muodissa olevalla (neon)vihreällä, lienee sattumaa.

Kevät on pidemmällä täällä. Koivuissa on täysi lehti, tuomenkukat nupulla. Niiden tuttu tuoksuu leijuu jo ilmassa kesän tulon merkiksi.

Yövyin yhden yön airbnb-asunnossa aseman lähellä. Tuli tunne, että täytyy pitää yksi yönseutu ”vapaata” sukulaisvierailuista.  Tämä on toinen airbnb-kokemukseni, ensimmäinen oli Las Palmasissa passinhakureissulla vastikään. Ja taas oli ongelmia avaimen kanssa. Sama systeemi kuin Las Palmasissa, avain oli koodilukon takana pienessä kotelossa (LP:ssa läheisen baarin ulkoseinässä).  Las Palmasissa tietysti kaikki lähistöllä olevat ihmiset tulivat auttamaan – en tiedä näkivätkö koodin. Oulussa sai etsiä ihan itsekseen sitä mustaa pyörää, jossa avainkotelo oli. 

Mustia pyöriä koodilukoilla oli useita! Yritin avata yhtä lukkoa. Lopulta nuori nainen tuli kertomaan, että yritän avata hänen miehensä pyörän lukkoa. Siinä kun oli myös muovinen suojus, jossa olisi voinut olla avain. Onneksi oikea pyörä sitten löytyi (kuvassa).

Airbnb on kyllä näillä kokemuksin hyvä majoitusmuoto. Saa olla rauhassa ilman hotellisiivoojien koputtelua. Ja kaikki tarpeellinen näyttää olevan asunnoissa.

************

Vaalikampanja päättyy Teneriffalla tänään. Kanariansaarilla on 1,8 miljoonaa äänioikeutettua. 
– Minä en sitten saanutkaan äänestyspapereita. Virhe tapahtui, niin luulen, Puerton postissa, sillä virkailija laittoi anomukseen passin numeron, vaikka yritin selittää, että numero vaihtuu ja minua ei sillä voi tunnistaa. Sen sijaan NIE säilyy aina samana. Virkailija ei suostunut laittamaan anomukseen NIE:tä, koska pienessä vihreässä residencia-kortissa ei ole kuvaa.

Harmittaa! Sunnuntaina seuraan vaalituloksia sivulta RTVC.es.

Tekoäly AI, Artificial Intelligence

Tila


Päivän sana on AI, Artificial Intelligence, tekoäly. Poikani perehdytti minua siihen ja näihin uusiin ihmeisiin tässä virtuaalimaailmassa. Hyvä tietää, mutta toisaalta hieman toivotonta: kohta ei tarvi enää itse ajatella, keksiä, tehdä tekstejä tai kuvia, tekoäly tekee kaiken!
Onko tekoälystä maailman pelastajaksi vai tekeekö se tuhoa?

Opin, että tekoälyn voi laittaa kirjoittamaan blogitekstiäkin. Voin määritellä tyylin ja asettaa rajoituksia. Ohjeistin tekoälyä laatimaan minulle tekstin Oulun keväästä, ensin se teki pitkän ja pitkästyttävänkin selostuksen, sitten käskin lyhentää, ja tämä oli tulos:


”Oulun kevät – Lämpöä, iloa ja elämyksiä

Oulun kevät herättää kaupungin eloon. Puistot ja rannat kutsuvat nauttimaan keväisestä tunnelmasta. Kulttuuritapahtumat ja ulkoilumahdollisuudet tarjoavat iloa ja aktiivisuutta. Museot ja historialliset kohteet täydentävät vierailun. Oulun kevät on täynnä lämpöä, iloa ja unohtumattomia elämyksiä.”

Miten nyt käy opiskelijoiden esseiden, miten kirjoittamisen yleensä? Entä kuvaaminen tai taide, kun kaiken voi ohjeistaa tekoälyn suoritukseksi?

Nämä kuvat on kuitenkin otettu ihan perinteisesti kännykameralla eilen, vaikka tämänkin asian voisi tekoälyllä ratkaista ja tekaista helposti kuvat.

Mummokuplasta

Tila

abu

Talviset terveiset Oulusta ja ikiomasta mummokuplastani, johon ei maailman melskeet ulotu. Ja talvi on vain pukeutumiskysymys, sanovat. Oli pakko ostaa itselleni talvikengät, kinttaat ja pipo, ilman ei täällä kylmässä lumipyryssä pärjää.

Lapsenlapsen kanssa on paistettu pipareita, käyty seikkailemassa HopLopissa ja vietetty aikaa yhdessä.

Olen ollut lapsenlapsen nukkumakaverina muutaman illan, siis mummo omassa ja lapsi omassa sängyssään. Näin seremonia menee:
Isi käy sanomassa lapselle hyvää yötä, peittelee ja antaa iltasuukon. Valot sammutetaan.
Mummo menee sänkyyn peiton alle.
M: Hyvää yötä kulta, kauniita unia!
Lapsi: Täällä on pimeää!
M: Pimeässä on hyvä nukkua.
L: Voidaanko vielä vähän jutella?
M: No, jutellaan vähän.
Lapsi sitten kyselee, juttelee, mitä mielessä liikkuu. Mummo vastailee lyhyesti ja sanoo: Nyt nukutaan, hyvää yötä!
L: Mulla on jano!
M: Onko oikeasti?
L: Ihan oikeasti!
M: No, hyvä. Odota siinä peiton alla, mummo tuo vettä.
Mummo hakee vettä, lapsi juo yhden kulauksen.
M: Nyt nukutaan!
L: Voidaanko vielä vähän jutella?
M: No yksi pieni juttu vielä voidaan jutella.
Lapsi kehittelee taas jutun juurta, mitä sattuu mieleen tulemaan.
Mummo esittää jo melkein nukkuvaa, vastailee lyhyesti.
L: Mulla on pipi sormessa, en voi nukkua.
M: Huomenna se on jo terve, nyt nukutaan!
Lapsi jatkaa juttelua ja sanoo noin kymmenen kertaa
Ei tuu uni! Ei tuu uni! Ei tuu uni! Ei tuu uni!…

Lopulta uni voittaa pienen seikkailijan.
Ihania mummopäiviä olen saanut viettää ihastuttavan lapsenlapsen kanssa.

Huomenna mummon on lähdettävä paluumatkalle.