Carnaval1

Tila

Karnevaalit ovat käynnistyneet. Jouluvalot on vaihdettu karnevaalivaloihin ja muellelle, (parkkipaikalle) on rakennettu esiintymislava, jossa lähipäivinä valitaan karnevaalikuningattaria eri sarjoissa. Seuraavat viikot ovatkin sitten fiestaa täynnä.

Mitä kuuluu karnevaaleihin?
Murgat, pilkkalaulut, niistä kilpaillaan. Kungattarien valinta: lapsi, aikuinen, ”mummo”. Vanhojen autojen näyttely, aloituskulkue, mata culebra, sardiinin hautajaiset, pääkulkue Coso. Tanssia ja musiikkia läpi yön Charcolla. Ja kaikkea muuta…

Puertossa taas

Tila

Olen taas Puertossa, yli kuukauden Suomessa oleskelun jälkeen. Kuinka ihanaa onkaan täällä kesämaassa. Sain kokea jo pakkasta ja lunta ihan riittävästi. Täällä on ollut lämmintä, päivisin yli 20 lämpöastetta, sopivaa. Pieniä sateitakin on saatu.

Minua ilahdutti kovasti se, että moni kommentoija on halunnut jatkoa blogilleni. Suuri kiitos kaikista kommenteista!

Tunnen olevani kotona täällä, vaikka pieniä vastoinkäymisiäkin olen kohdannut: polvi kipuilee, olen käynyt sen takia lääkärikeskuksessa, verikokeissa ja rtg-kuvassa; keittiön viemäri ei vedä, sillekin pitäisi jotakin korjausta kehitellä. Sitten suuren meren rannalla taas huomaan, kuinka pieniä ovat nämä ihmisen murheet. Kun asiat asettaa mittasuhteisiinsa ja elää hetkessä, helpottaa.

Menetin kastanja-ajan tänä vuonna, kun se loppui marraskuun kääntyessä joulukuuksi. Nyt puistoihin on jo vaihdettu kauden kukat ja jouluvalot on sytytetty. Kaunista ja tunnelmallista. Teide on saanut muutaman kerran lunta pohjoisille rinteille, mutta se on sulanut nopeasti pois.

Olen aikeissa jatkaa blogia entiseen malliin, kannustuksesta vielä kiitos teille lukijoilleni!

Sitio Litre

Tila


Eilen kävimme ihailemassa orkideapuutarhan kukkaloistoa. Puisto oli ehkä nyt kukkeimmillaan.

Keltainen kukka – kasvissa oli myös vaaleanpunaisia kukkia – osoittautui puuvillaksi. Puuvillakuidut tai ”tupsut” näkyvät keskimmäisessä kuvassa.

Lomakausi, jo toinen, alkaa tälle kesälle. Heinäkuussa lomansa viettäneet palaavat ja elokuussa aloittavat lähtevät lomalle. Lentokentillä on tungosta. Viikonlopun aikana saarilta operoidaan noin 6000 lentoa. Myös laivamatkoja on varattu paljon saarten ja mantereen välille.

Lentohintojen kallistuminen aiheuttaa kuitenkin sen, että mm. Teneriffa menettää jonkin verran turismia, vaikka se olisi saaren taloudelle tärkeää.

Hieman viilentynyt sää on auttanut maastopalojen sammutuksessa. Sekä Gran Canarian että La Palman palot on saatu kontrolliin, vaikka niitä vielä vartioidaan tarkasti. La Palman uumenista nousee vielä myrkyllisiä kaasuja yli vuosi sitten sattuneen tulivuorenpurkauksen jäljiltä.

Incendios

Tila

Kuvat ovat parina helteisenä päivänä otettuja. Nyt sai jo kännykameralla kuvan veneistä, joilla Virgen ja San Telmo vietiin merelle tiistaina. Teltat ovat viininmaistajaisista, jotka eivät vielä olleet alkaneet, kun alkuillasta siellä kävelin. Eilen kävin Martianezin Mercadonassa, se on nykyään myös sunnuntaisin auki. Kipusin sitten sieltä ylös mäkeä Carretera Botanicolle.

Huonoja uutisia tuli meidän saarelta Realejosista ja Arafosta, joissa on metsää palanut. Tätä kirjoittaessa en ole vielä löytänyt tietoa siitä, ovatko palot jo hallinnassa. Suuri metsäpalo roihuaa La Palmalla, siitä on uutisoitu jopa Suomessa. Todella harmillista, että ”la isla bonita” eli La Palma joutuu taas kärsimään. Taloja on jouduttu evakuoimaan sekä tulen tieltä että varotoimenpiteenä. Harmittavaa senkin takia, ettei edes kaikkia tulivuorivahinkoja ole vielä saatu saarella korjattua! Ei ole ihme kuitenkaan, että kuiva maasto syttyy herkästi nyt helteillä.

Tänään on pilvisempi ja hieman viileämpi päivä, jos nyt 24 on viileää.

Lämmin sää jatkuu

Tila

pue

Kuvat Puertosta: San Telmolta ja kaupungin yläpuolelta banaaniviljelysten takaa.

Meillä oli lämmin viikonloppu ja samanlainen sää jatkuu yleensä pitkälle syksyyn.

Lomaltapaluuliikenne jatkuu ja talvituristien saapuminen alkaa.
Lennoissa on jo ylitetty määrät, jotka saavutettiin ennen pandemiaa 2019. Tällä hetkellä tosin lentoyhtiö Iberian henkilökunta on lakossa, palkkavaatimukset syynä.

Santa Cruzissa on kaupungin toimesta joissakin kaupunginosissa häädetty tuholaisia. Kanariansaarten tavallisimmat tuholaiset (plagas) ovat torakat (cucarachas), rotat (ratas), hiiret (ratones) ja muurahaiset (hormigas).
Meillä ei onneksi ole näkynyt viime aikoina kuin muutamia pikkumuurahaisia. Torakat katosivat näkymättömiin, kun viemäriputket uusittiin. Rotat ovat pysyneet nyt poissa, mutta myrkkyjä pidetään varastorakennuksessa saatavilla.

La Palman tulivuorenpurkauksesta on kulunut vuosi. Luonto vaurioalueilla alkaa elpyä. Ensimmäinen, joka herää eloon on pino canario, kanarianmänty, joka alkaa versoa uusia vihreitä havuja palaneista puunrungoista.

P.S. Belairin B-talossa on ollut viime yönä tulipalo. Kukaan ei ole onneksi menettänyt henkeään.

Kaupunkikierros

Tila

puert

Uusia löytöjä Puertossa: Manos Unidas -hyväntekeväisyysjärjestön kirpputori Calle Iriarten Calle San Juanin risteyksen lähellä ja rannan Papelerían uusi sijainti Iriartella sekä viikonloppuna tulossa oleva Phe-festivaali, jota varten on rakennettu esiintymislava muellelle.

Eilen oli leppeä ilma kävellä, ei ollut liian kuuma ja jopa vähän tuulahteli. Viikonlopuksi on annettu alerta naranja kuumuudesta, joka saapuu taas meillekin.

Santa Cruzissa aloitettiin vuosi sitten yhdellä alueella biojätekeräys. Tähän kaupunginosaan sijoitettiin ruskeita biojätesäiliöitä ja asukkaille jaettiin biojäteastiat ja kompostoituvia pusseja sekä avain lukittuun biojätesäiliöön. Kokeilu on mennyt hyvin ja nyt sitä aiotaan laajentajaa pääkaupungissa. Koskahan saamme sen tänne meille?
– Suomessa biojätekeräys on jo vanha juttu, johon oli tottunut. Aluksi täällä oli hankala heittää biojätteitä sekaroskikseen.

Puertossa

Tila

puert

Aamulla satoi. Se oli piristävää, mutta kesti hyvin vähän aikaa. Päivä on ollut pilvinen, mutta silti lämmin, kolmisenkymmentä astetta.
Carretera Botanicolle on saatu valmiiksi jalankulkijoita suojaava kaide, se oli keväällä vasta tekeillä.

Tänä viikonloppuna Puertossa vietetään saksalaistyyppisiä olutjuhlia Plaza de Europalla, mutta niin monena vuotena olen siellä jo käynyt, että nyt on muiden vuoro.

Turisteja on kaupungilla. Espanjalaisten lomakuukausi on alkamassa, lomanviettoon on jo lähdetty. Tungoksia on ollut lentokentillä ja laivoilla, monet saapuvat mantereelta kuumuutta pakoon tänne saarillemme. Hotellivarauksia on paljon, yhtä paljon kuin ennen koronaa. Hyvä niin, turisteja tarvitaan.

Koronaa taas

Tila

puer

Kuvat ovat San Telmolta ja Calle Quintanalta.
Kaduilla on liikkeellä paljon ihmisiä, maskit ovat käytössä monilla. Koronapasseja on alettu vaatia ravintoloissa ja tilaisuuksissa. Koronainfektiot lisääntyvät nyt täälläkin ennätystahtia ja rokotuksilla yritetään saada tautia hallintaan. Lasten rokotukset ovat alkaneet, nyt vuorossa ovat 5-11 -vuotiaat. Kolmansia rokotteita annetaan niille aikuisille, jotka ovat saaneet kahden rokotuksen sarjan aiemmmin.

La Palman tulivuori on rauhoittumassa, ehkäpä sammumassa. Laavaa vuori ei enää sylje, vain kaasuja nousee sen uumenista. Vulkanologit ovat sanoneet, että kymmenessä päivässä ilmenee, onko aktiivisuus loppumassa, vai hengähtääkö vuori vaan välillä. Nyt on ollut n. 48 tuntia rauhallista. Vielä niille kaikille evakuoiduille, joiden talot ovat säilyneet, ei anneta lupaa palata koteihinsa.

Puerto de la Cruz

Tila

pu

Kuvissa on Puerto de la Cruzin kaupunkia lintuperspektiivistä. Vierailin ystävän luona Valle Luzissa, sieltä nämä hienot näkymät kuvasin.

Tulivuorenpurkaus La Palmalla on kestänyt 60 päivää. Viimeisen vuorokauden aikana siellä on rekisteröity 249 järistystä, voimakkaimmillaan 4.4 Rochterin asteikolla. Nyt vulkanologit ovat sitä mieltä, ettei voi vielä puhua tulivuoren rauhoittumisesta: aktiivisuus vaihtelee. Tulista laavaa virtaa moneen suuntaan useita kielekkeitä ja kaasuja ja tuhkaa on ilmassa.

Espanjassa on nyt suunnitteilla myös yli 60-vuotiaiden kolmas koronarokotus, eli ikärajaa laskettaisiin. Hyvä niin, silloin mekin olisimme saamassa rokotteen. Minulla puoli vuotta edellisestä rokotteesta tulee täyteen joulukuun puolen välin tienoilla.

Myös rokotustodistuksen, certificado Covid, käyttöönottoa harkitaan mm. yleisötilaisuuksissa vaadittavaksi. Tällä yritetään saada rokotuksiin kaikki ne, jotka ovat vielä ilman rokotussuojaa.

Nyt kaikki Kanariansaaret ovat koronan suhteen vihreällä eli faasissa yksi.

Täysikuun aika. Voisi, pitkästä aikaa, viritellä kameran kohti yötaivasta ja kuuta tulevina öinä ja toivoa, että olisi pilvetöntä.

P.S. Korjaus: Tänään muuttui saarten koronafaasiluokitus niin, että Lanzarote ja Fuerteventura ovat nyt keltaisella (faasi 2) ja muut saaret vihreällä (faasi 1).

Aamutv

Tila

tv

Tänä aamuna Television Canarias lähetti kuvaa Puerto de la Cruzista. Siitä ”todisteeksi” otin näitä kuvakaappauksia lähetyksestä.

Puerto de la Cruzin kerrottiin olleen turistien ensimmäinen kohde saarella jo vuosikymmeniä sitten. Kulttuuria ja nähtävyyksiä kaupungissa riittää kaikille. Charcon puisto, Muelle Pesquero, Jardin Botanico, Loro Parque, Lago Martianez ja kaikki muutkin tärkeät kohteet ja kaupungissa vietettävät juhlat mm. Virgen del Carmenin fiesta mainittiin ja näytettiin. – Virgenin juhlaa on vietetty jo 1920-luvun alusta, siis jo sata vuotta!
Asukkaita on kaupungissa noin 30 000, ja hotellisänkyjä 20 000.

Uutisista: Kanarian hallitus aikoo valittaa siitä, ettei yöulkonaliikkumiskieltoa hyväksytty, sillä virus leviää edelleen enemmän yöaikaan ja nuorison keskuudessa.
Nyt esitetään, että baareihin ja ravintoloihin ja muihin julkisiin tiloihin pääsyn edellytyksenä olisi rokotustodistus. Odotamme, hyväksytäänkö tämä, mielestäni hyvä ehdotus.

Päivän refrán: ”En tiempos de higos, hay amigos”, viikuna-aikaan on ystäviä.