Rajoitukset poistuvat

Tila

nube

Kuvat ovat kotimatkalta Puertosta Orotavaan: Teide kerää pilvihuppua päällensä.
Olemme saaneet sadekuuroja eilisen ja samanlainen sää näyttää jatkuvan. Kuluneena talvena on satanut usein.

Pandemian suhteen on alkanut uusi vaihe. Koronarajoitukset on purettu Kanariansaarilla. Ryhmäkokoja ei enää rajata, ulko- ja sisätapahtumia saa järjestää vapaasti. Ainoa voimaan jäävä sääntö on vaatimus maskin käytöstä sisätiloissa. Muistaa täytyy kuitenkin, että virus on edelleen olemassa, vaikkakin rokotukset ja viruksen muuntelu ovat tehneet taudista lieväoireisen. Riskiryhmiä tulee edelleen suojata. Rajoitukset poistetaan nykyisillä päätöksillä huhtikuun loppuun saakka ja niihin voidaan palata tarvittaessa.

Perinteisiä tapahtumia ryhdytään taas järjestämään: pääsiäisen perinteiset kulkueet toteutetaan ja mm. Pinoleren juustoferia on ilmoitettu pidettäväksi huhtikuussa.

Sota ja tuho Ukrainassa jatkuu yhä. Uusia rauhanneuvotteluja ollaan käynnistämässä osapuolten välillä, nyt Turkissa.
Yksi tänne saakka ulottuva vaikutus sodasta on, että Kanariansaarilla loppuu paikallisten suosiman gofion tuotanto, mikäli vehnää ei saada Ukrainasta.

Rajoituksia, taas

Tila

cha

Kuvissa Charcon iltavalaistusta ja muuan portti, jossa oli ”erikoiset” pylväspäädyt.

Eipä huvittaisi aina kirjoittaa koronasta, mutta taudin räjähdysmäinen eteneminen ei anna muuta mahdollisuutta!
Nyt on tulossa rajoituksia uudenvuodenyön ja loppiaisyön juhlintoihin. Toque de queda, ulkonaliikkumiskielto, tulee voimaan molempina öinä klo 1.00-6.00. Kanarian korkein oikeus TSJC vielä vahvistaa asian oikeudellisuuden.

Säät onneksi suosivat, tälle päivälle luvataan aurinkoista ja lämmintä, hieman calimaa.

Nubes

Tila

nub

Tänä aamuna oli niin sadunomainen väritys pilvissä auringon noustessa, että se oli kuvattava.
Tänään on talvipäivänseisaus, eli meillä alkaa virallisesti talvi klo 14.59 Observatorio Astronómico Nacionalin määrittelyn mukaisesti. Sateita onkin taas luvassa, vaikka niitä jo saatiin muutama viikko sitten.

Uutiset ovat täynnä koronaa, ikävä kyllä. Jouluksi, 24. ja 25. päivä sallitaan kuitenkin kymmenen henkilön kokoontuminen perhepiirissä ja vain perheenjäsenille. Olemme tasolla 3, rajoituksia päivitetään huomenna. Kanariansaarilla koronan insidenssi on nyt 566/100 000. Eikä parannusta tilanteeseen ole näkyvissä, päinvastoin.

Lainaan tuntematonta ajattelijaa fb:sta:

Vuonna 2019: Varo negatiivisia ihmisiä!
Vuonna 2020: Varo positiivisia ihmisiä!
Vuonna 2021: Varo ihmisiä!

Korona aina vaan

Tila

te

Huonoja uutisia! Korona sairastuttaa huolestuttavasti. Teneriffalla on todettu tuhat uutta tapausta ”en ultimos horas”. Teneriffan etelässä on paljon tartuntoja. Joulutapahtumat on peruttu, koronapassista tulee pakollinen.
Korona raunioittaa joulunvieton, sanottiin uutisissa.

Teneriffa ja Gran Canaria joutuvat tasolle 3, (nivel 3), rajoitukset lisääntyvät. Sallittu ryhmäkoko on kuusi henkilöä, ravintoloiden asiakasmäärää vähennetään.

La Palman tulivuori on neljättä päivää hiljaisena, onneksi.

Juhannus

Tila

juh

Oulussa korjaillaan edelleen myrskyn jälkiä. Kuvat Ainolan puistosta.

Teneriffa siirtyi punaiselle, faasiin 3, sillä tartunnat ovat lisääntyneet etenkin Santa Cruzissa ja La Lagunassa. Se tarkoittaa taas sallittujen ryhmäkokojen pienenemistä (max 4), ravintoloiden paikkojen rajoittamista ym. Esimerkiksi juhannusaattona, joka oli Teneriffalla oikeaan aikaan, pari päivää sitten, juhannuskokot piti sammuttaa jo kello 18. Tällä pyrittiin välttämään nuorison kokoontumista rannoille juhannusta viettämään, mikä on ollut perinteinen tapa. Keskiyön uinti on kuulunut traditioihin.

Minulla on vielä viikko Suomi-lomaa jäljellä. Lapsenlapsi on jo tullut tutuksi, mikä oli matkani päätarkoitus. Talven soittelemme taas näköpuheluita, onneksi on nykytekniikka!

Hyvää (väärään aikaan vietettävää) juhannusta!

Nivel 3

Tila

gara

Tässä vielä muutama kuva Garachicon kaupungista: kapeita katuja, vanhoja rakennuksia ja yksi sisäpihakuva.

Tänään on talven viimeinen päivä, sillä huomenna on kevätpäiväntasaus ja alkaa siis virallinen kevät.

AZ:n rokote on nyt hyväksytty uudelleen käyttöön myös Espanjassa, rokotukset sillä alkavat keskiviikkona.

Maanantaina Teneriffa siirtyy tasolle 3 (nivel 3), koska tartunnat ovat lisääntyneet. Ravintoloiden sisätilat suljetaan ja terasseilla saa olla neljä henkilöä samassa pöydässä. Muut tarkemmat säännöt julkaistaan tänään tai huomenna BOE:ssa, Boletin Oficial de Estadossa.
Pääsiäisviikolla saadaan vielä lisää rajoituksia, mm. matkustamiseen, mutta me emme aio nyt saarelta mihinkään, joten meitä ne eivät koske.

Yksi tuore uutinen on, että Espanjassa on nyt hyväksytty eutanasia parantumattomasti sairaille.

Päivän refrán: ”Gracias y buen trato valen mucho y cuestan barato”. Kiitos ja hyvä kohtelu merkitsevät paljon, mutta maksavat vähän.

Rajoituksia

Tila

col

Tänä aamuna auringonnousun aikaan taivas värjäytyi kauniin vaaleanpunaiseksi. Toinen kuva on muellelta, hieman eri suunnasta kuin yleensä.

Uusista rajoituksista: Teneriffa pysyy keltaisilla liikennevaloilla, nivel 2, mutta rajoituksia tiukennetaan silti. Sallittu ryhmäkoko pienenee neljään henkilöön. Yöulkonaliikkumiskielto, el toque de queda, alkaa jo klo 22 ja kestää aamukuuteen. Nämä rajoitukset alkavat maanantaina ja jatkuvat mahdollisesti pääsiäisenkin. Saarelta toiselle matkustaminen ja muualta Teneriffalle matkustaminen on sallittua (testivaatimukset huomioiden).

Päivän refrán: ”Sabe más el diablo por viejo que por diablo”. Tämä sanonta tarkoittaa vanhan paholaisen tietävän nuorta enemmän. Kokemus antaa enemmän tietoa ja viisautta kuin henkilölle ominainen oveluus tai älykkyys. Tällä sanonnalla ikääntynyt antaa neuvoja nuorelle, kuuluu selitys.

Restricciones

Tila

bot

Kuvat ovat Mequinez-kadulta ja Carretera Botanicolta La Pazista.

Nyt Espanjassakin mietitään sitä, nostetaanko AZ:n rokotteen ikärajaa niin, että sitä annettaisiin 55-65-vuotiaille. Kovasti muuttuvia ovat kaikki faktat tämän pandemian aikana! Mutta rokotusten myötä ajatellaan kesän olevan vapaampi ja ”normaalimpi”.

Teneriffalla tartunnat ovat lisääntyneet. Se tietää todennäköisesti siirtymistä faasiin 3 ja rajoitusten tiukentamista. Päätökset tehdään tänään, torstaina, kuten yleensä.

Pääsiäisenä saaria ei suljeta turismilta, mutta rajoitukset ovat tiukat myös silloin. Yöulkonaliikkumiskielto pitenee ja sallittu ryhmäkoko pienenee. Siitä tarkemmat tiedot julkaistaan myöhemmin.

Me olemme jo tottuneet näihin rajoituksiin, emmekä niitä vastusta. Täältä katsoen vaikuttaa oudolta, että Suomen suositukset ovat lieviä, eikä esimerkiksi maskipakkoa saada aikaan kauppakeskuksissakaan. Puhumattakaan yöulkonaliikkumiskiellosta, joka on täällä näinä aikoina itsestäänselvyys.

Karnevaaliaika

Tila

car

Muellelle oli ilmestynyt kuvan sydän täällä 14.2. vietettävän rakastavaisten päivän selfiekehykseksi.

Hyviä ja huonoja uutisia:
Hyvä uutinen on se, että karnevaaliaika alkaa tänään ja jatkuu 21.2. saakka. Huono uutinen on se, ettei karnevaaleja saa viettää perinteiseen malliin. Juhlat, tanssit ja yleisötapahtumat ovat kiellettyjä. – Ehkä se onkin koronan takia hyvä uutinen.

Hyvä uutinen on se, että Teneriffa pääsi nyt ”vihreille liikennevaloille”, mutta huono uutinen on, että rajoitusten lieventäminen ei päde nyt karnevaaliaikaan.

Etäisyydet, maskit ja hygieniamääräykset ovat ennallaan. Karnevaaliajan jälkeen yöllinen ulkonaliikkumiskielto päättyy, kymmenen henkilön ryhmät saavat kokoontua ja ravintolat saavat olla pidempään auki. Myös yleisötapahtumia sallitaan.

Päivän refrán: ”El tiempo cura las cosas y trae las rosas”, tätä vastannee suomeksi sanonta ”Aika parantaa haavat”. Muistot muuttuvat ruusuisiksi tuossa espanjalaisessa sanonnassa.

Keltaiselle

Tila

res

Aiempaa kauniimman kuvan Teidestä otin täältä kotikulmiltamme. Covid-rajoitukset lainasin Orotavan sivuilta.

Ensi yönä, keskiyöllä, Teneriffa pääsee keltaiselle liikennevalolle, mikä tarkoittaa, että rajoitukset hieman lievenevät. Ulkonaliikkumiskielto lyhenee tunnilla, alkaen klo 23, ravintolat saavat avata sisätilojaan rajoitetusti ja sisäurheilupaikkoja avataan myös. Maskit, etäisyydet ja hygienia: määräykset ennallaan. Meidän elämäämme nämä lievennykset eivät juuri vaikuta. Hyvä kuitenkin, että tartunnat ovat vähentyneet. Toivottavasti sama suunta jatkuu.
– Nyt Teneriffalle saa matkustaa, negatiivinen koronatesti vaaditaan.

Gran Canaria sen sijaan on joutunut ”punaisille”, rajoitukset tiukentuneet.

Mantereella rajoituksia on kiristetty. Lisäksi tavallista runsaampi lumen tulo ja kylmyys ovat aiheuttanut vaurioita monin paikoin, esimerkiksi Kataloniassa oliivipuita on kaatunut ja katkeillut, kasvihuoneita romahtanut lumikuorman alla. Myös mm. Valenciassa sadot ovat kärsineet, appelsiineja on paleltunut, samoin artisokkaa ja salaatteja. Huonoja uutisia siis mantereelta.