Romeria

Tila

ro

Eilen olimme La Floridan romeriassa. Härkiä ja vankkureita, Orotavan pukuihin pukeutunutta väkeä, maalaispukuja, musiikkia, viiniä, vankkureista jaettua ruokaa, kaikkea asiaan kuuluvaa taas, koronatauon jälkeen, romeriassa nähtiin.

Täkäläisten elämäniloa ei voi kun ihailla. Vaikka ajat ovat taloudellisesti tiukat monella perheellä, sen ei anneta estää juhlimista ja perinteitä.

Romeriakulkie oli ehkä hieman lyhyempi kuin parempina aikoina, mutta hieno kokemus se oli taas. Romerioita järjestetään ympäri saarta ja lähes ympäri vuoden, mutta jotenkin Floridan romeria on tullit tutuimmaksi meille puertolaisille ja orotavalaisille. Suomalaisia oli tälläkin kertaa suuri joukko katsomassa tapahtumaa.

Uutisista:

Työttömyysluvut ovat alentuneet niin, että nyt ollaan samoissa lukemissa kuin vuonna 2007. Turistien paluu on auttanut työpaikkojen luomisessa.

Nyt keskustellaan lentohinnoista: mantereen ja saarten välille suunnitellaan ”julkista kulkuneuvoa”, lentoliikennettä, jonka hinnat olisivat edulliset kaikille. Nythän vain saarten residentit saavat alennuksen saarten välillä tai saarilta mantereelle matkustaessaan.

La Florida

Tila

flo

Tämä viikonloppu on La Floridan kylän juhlaa. Eilen oli puchero-keittopäivä, jolloin kylän vapaaehtoiset valmistivat kymmenillä kattiloilla ruokaa yli 5000 annosta. Keittoa valmistui 60:ssä kattilassa kylän aukiolla.

Kävimme ajelemassa kylän tuntumassa eilen, mutta arvattavasti kaikki mahdolliset ja mahdottomat parkkipaikat oli varattu ja ruokajonokin on tunnetusti pitkä ja aikaavievä, joten päätimme palata kotiin kunnostamaan romeriavaatteita. Tänään, sunnuntaina, tarkoitus on mennä katsomaan kylän kulkuetta, jossa härät vetävät koristeltuja vankkureista ja yleisölle jaellaan makupaloja ruokaa ja juomaa.

Meillä ei ole (vielä) Orotavan pukuja, mutta pukeudumme campesinan ja campesinon asuihin, maalaispukuihin, se antaa lisää tunnelmaa. Toivottavasti ei sada, ainakaan paljon.

Romeriat tulossa

Tila

puc

Nuo tavanomaiset kuvat ovat Puerton kirkkopuistosta – jouluvaloja ei ole vielä poistettu – ja näkymä San Telmolta. Kuvissa ei ole sinänsä muuta uutta kuin se, että ne on eilisellä päiväkävelyllä otettu. Sadekuurojen välillä oli hyvä sää.

****

Vieläkin koronauutiset jatkuvat. Uusi variantti, nimeltään Kraken, on taas uhkaamassa. Espanja vaatii kiinalaisilta maahan saapuvilta testiä ja maskia. Uusi variantti on tietojen mukaan aiempia tartuttavampi ja omikronia voimakkaampi taudinaiheuttaja. Espanjassa on todettu jo muutamia uuden variantin aiheuttamia infektioita.

Hyvä uutinen on se, että romeríat alkavat. Meille ja Puertossa oleskeleville tutuin on La Floridan romería, joka tänä vuonna on 29.1. eli perinteisellä paikallaan tammikuun viimeisenä sunnuntaina.

Garachicon romería

Tila

rom

Eilen kävimme ystäväporukalla Garachicon romeriassa, kyläjuhlassa. Vuoden mittaan näitä fiestoja on monella kylällä, mutta meille lähin ja ehkä suomalaisille tutuin on tammikuinen La Floridan romeria. Olen käynyt aiemmin siellä, mutta myös La Lagunan, La Orotavan ja Teguesten romerioissa.

Kyläjuhliin kuuluu myös uskonnollisia tapahtumia, kuten messu kirkossa ennen kulkuetta, mutta ne jätän tietysti aina väliin. Koko fiesta vietetään kylän pyhimyksen/pyhimysten kunniaksi.

Parasta romerioissa on kulkue, jossa härät (tai ihmisvoimat) vetävät kärryjä, joista yleisölle jaellaan ruokaa (kananmunia, leipää, hedelmiä, gofiota…) ja juomaa, yleensä viiniä. Myös laulu, soitto ja tanssi sekä ilonpito kuuluvat kulkueeseen. Ja tietysti perinnevaatteet, joihin mekin olimme pukeutuneet.

Vaikka voimassa oli hellevaroitus, sää suosi siinä mielessä, että pilvet olivat alhaalla. Lämmintä ja kosteaa ilma kuitenkin oli: pitkässä hameessa alushameineen, huivi ja hattu päässä oli ihan tarpeeksi kuumaa.

P.S. Romerian jälkeen ajelimme Buenavistaan, söimme siellä La Cabaña-ravintolassa oikein hyvän kala-aterian. Sinne voi mennä toistekin.

Romería

Tila

IMG_1903

Eilen vietettiin La Floridan kyläjuhlan päätöspäivää. Perinteinen romeríakulkue lähti Los Pinosista ja päätyi La Floridan keskustaan. Väriä, laulua, tanssia, musiikkia, ruokaa ja viiniä, härkiä vetämässä vankkureita, ja ennen kaikkea elämäniloa, näitä saimme katsella ja kokea. La Floridan kyläjuhla on vuoden ensimmäisiä, ja kun se on meitä lähellä, vain parin kilometrin päässä (ylämäkeen 🙂 ), tuntuu se meille omimmalta. ”Meidän” La Orotavan kaupungin juhlahan on keskellä kesää, mutta kukapa tietää vaikka sinnekin pääsisi.

Romería

Tila

img_0002

Muistutus: Ensi viikonloppuna vietetään La Floridan kyläjuhlia. Juhlaviikko on jo meneillään, mutta se huipentuu lauantain yleisölle tarjottavaan pucheroon ja sunnuntaina läpi kylän matkaavaan romeríakulkueeseen. Lähtö perinteisesti Los Pinosin liikenneympyrän tienoilta klo 14 ( huom. kanarialainen aikakäsitys 🙂 ).
Kuva lainattu tenerinfo.com -sivulta.

Romería

Tila

image

Eilen kävimme katsomassa Teguesten romeriaa. Tälle vuodelle emme ole ehtineet muissa kyläjuhlissa käymäänkään, mutta onneksi Teguesten juhla sattui meille sopivaan päivään.
Meno oli entisen kaltaista: värikkäitä pukuja, musiikkia, härkiä ja vankkureita sekä tietysti ruokaa, viiniä ja elämäniloa kukkuramitoin.

Romería

Tila

image

Viikonloppuna La Floridan kylä juhli. Eilinen romería oli perinteinen kulkue pyhimysten San Antonio Abad ja Esparanza kunniaksi. Laulu, soitto ja tanssi sekä härkien vetämät vankkurit olivat pääosassa. Viiniä, perunoita, leipää, kananmunia jaettiin tänä vuonna runsaasti myös kulkueen seuraajille. Kadulle oli pystytetty nyt myös kojuja, joista sai syötävää ja juotavaa hyvin pientä maksua vastaan.
Värikäs kulkue ja ihmisten elämänilo on vaikuttavaa katseltavaa. Hieno romería!

image

La Florida

Tila

laflorida

Muistathan, että La Floridan kyläjuhlaa vietetään, kuten joka vuosi, tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Romería -kulkue lähtee Los Pinosin liikenneympyrältä sunnuntaina 26. päivä ohjelman mukaan klo 14. Siellä tavataan!

Tapahtuma löytyy netistä sivulta (kuvassa olevaa osoitetta en saanut toimimaan):

http://www.villadelaorotava.org/carteles/fiestas_florida.pdf