Kukat

Tila

kuk

Vietän juhannusta Kemissä. Äitini on halunnut istuttaa pihalleen luonnonkasveja toisin kuin omakotiasukkaat yleensä. Hänellä kasvaa penkissä mesimarjaa ja ahomansikka (yläkuvissa) ja paitsi niittykukkia, myös puolukkaa ja mustikkaa, jotka ovat jo raakileella. Juhannusruusu ei vielä kuki, on nupulla.

Helteitä, joita ennustettiin, ei ole ainakaan vielä tullut. Sääskiä sen sijaan on niin paljon, että parempi pysytellä sisätiloissa!

Varhaisia kesämuistoja, mitä minulla olisi? Päinvastoin kuin ”kaikki” muut, minä olen viettänyt lapsuudessani talvet maalla ja kesät kaupungissa. Asuimme suurimman osan lapsuusvuosistani Kemijärven syrjäkylällä, koululla. Kesäksi tulimme lomalle Kemiin, jossa oli kumpikin mummolani. Asuimme monesti mummolan takapihalla teltassa.

Juhannuksista muistan, että menimme koko perhe – meitä oli kolme: isä, äiti ja minä – polkupyörillä Vähämaahan meren rannalle telttailemaan. Autoa meillä ei ollut. Meren rannassa tulisteltiin, tehtiin ruokaa nuotiolla. Perheemme retkeili paljon, joten juhannus oli yksi retki muiden joukossa.

*****

Teneriffalla juhannusaattoa on Puertossa Jardinin rannan nuotioineen ja tapahtumineen vietetty jo eilen. Tänään Puertossa uitetaan vuohet.
Orotavassa taidokkaat kukkamatot on jo tallattu ja kaupungintalon hiekkamaalaukset ovat valmiit, ellei jo poistettu nekin.

Hyvää juhannusta! ???????

San Juan

Tila

sj

Meillä on juhannusaatto, oikealla paikallaan. Kaikki tavanomaiset aktiviteetit on kielletty: Playa Jardinin ranta on suljettu, koska siellä on tätä juhlaa yöhön asti yleensä vietetty erikokoisia tulia ja nuotioita poltellen, eväistä ja yöuinneista nauttien. Nyt myös tulet ovat kielletyt.

Kaivoja sentään on koristeltu muutamia, kävin muellella ja Mequinez-kadulla niitä kuvaamassa. Muillakin kaduilla niitä vielä olisi, Cupidolla ja Valoisilla ainakin.

Olen ymmärtänyt, että nämä kaivot tai vesihanat ovat siltä ajalta, kun vesijohdot eivät vielä olleet joka talossa. Asukkaat hakivat käyttövetensä näistä vesiposteista.

– Mielenosoittajanuorten ja luonnonsuojelijoiden monta päivää kestänyt aktiviteetti La Tejitan rannan pelastamiseksi on tuottanut tulosta: hotellin rakennustyöt on pysäytetty. Jospa tuo luonnontilainen ranta sittenkin saataisiin säästettyä!

San Juan

Tila

san

Juhannussää Suomessa on sateinen, kuten monesti. Sehän mahdollistaa kuitenkin kokon polton, kun ei ole metsäpalovaaraa. Täällä Mäntsälän seudulla on kyläyhdistyksen kokko valmiina, sytytysaika illalla seitsemältä.

Ystävän pihalla on pystytettynä teltta ja siinä grilli, josko siellä illalla kastumatta grillaisimme.

Hyvää juhannusta!

Juhannus

Tila

sj

Hyvää juhannusta blogiystävät!
Teneriffalla aatto vietetään tulia poltellen 23. päivä ja vuohet uitetaan 24. päivä. Terveiset sinne! Maanantaina lennän Madridiin ja tiistaina Teneriffalle; jo on aikakin!

San Juan

Tila

image

Puertossa oli perinteinen juhannusmeininki: Vanhat kaivot oli koristeltu hedelmien ja vihanneksin ja Jardinin rannalla oli jo valoisan aikaan varattu paikkoja illanviettoa varten. Musiikkia tuli kovaäänisten täydeltä ja pimeän aikaan ranta oli täynnä väkeä. Ja lopuksi tietysti ilotulitettiin.

San Juan

Tila

image

Tämä arkipäivä meni asioiden hoidossa Orotavassa: kadut ovat joko ylämäkeä tai alamäkeä. Tasaista ei ole, mutta tuleepahan harjoitusta. Puerto de la Cruz on ”tasamaata” Orotavaan verrattuna. Terveisiä vaan Limingan lakeuksille ja Oulun seudulle!
Huomenna on juhannusaatto, joten perinteinen reitti on illalla ”Manulle” Gallineroon ja sitten katsomaan Playa Jardinin tulia ja ohjelmaa. Säätiedot lupaavat lämmintä.

Vispera

Tila

image

Juhannusta vietettiin Playa Jardinilla perinteiseen tapaan: paljon väkeä, telttoja, nuotioita, musiikkia ja ilotulituksia.

San Juan

Tila

sanjuan2

Tänään meillä on juhannusaatto, vispera de San Juan. Valkoinen ruusu kukkii pihassamme juhannuruusuna. Puertossa on vanhan tradition mukaan koristeltu kukin, vihanneksin ja hedelmin seitsemän kaupungin vanhaa vesihanaa, yksi niistä kuvassa. Loput täytyy käydä katsastamassa tänään ennenkuin mennään Playa Jardinin fiestaan.

Tässä vielä pihabongaus numero 3: – Kun vaan joku osaisi tunnistaa!

peippo

San Juan

Tila

San Juan, juhannus, Puertossa:sanjuan

Playa Jardinin rannalla paloivat suuret kokot ja myös monet pienemmät tulet. Lopuksi ilmoille räjähtelivät ilotulitukset.

cabras1 Seuraavana aamuna alkoi perinteinen vuohien uittaminen meressä. Eläimiä oli paljon, eivätkä ne mielellään veteen menneet.

cabras2

Traditio on vanha; eläimet puhdistautuvat sekä kuvaannollisesti että konkreettisesti. Kovasti vuohet ääntelivät, kun niitä vastentahtoisesti veteen vietiin, ja nopeasti ne kipaisivat takaisin rantaan.

San Juan

Tila

Juhannusaattoiltana Playa Jardinin ranta oli tupaten täynnä leiriytyjiä ja heidän telttojaan, nuotioita, musiikki raikui. Kuvat ovat, ikävä kyllä, huonolaatuisia, sillä vain ”pikkukamera” oli mukana. Kuvassa kokko.

Tungosta rannalla

Castillon kupeessa soitettiin rokkia.