Santa Cruzissa

Tila

Kävimme Santa Cruzissa asioilla. Kaupungin karnevaalivalmistelut näkyivät Intercambiadorin lähistöllä mm siten, että väkeä oli hyvin paljon liikkeellä ja muutamia karnevaaliasuihin pukeutuneitakin näkyi.
Tranviavaunuja oli yhdistetty toisiinsa, jotta matkustajia mahtuisi enemmän kyytiin. Viikonlopun markkinapaikalle oli perustettu kenttäsairaala karnevaalia varten: suuressa joukossa juhlijoita saattaa sattua monenlaista: onnettomuuksia, sairaskohtauksia, tapaturmia. Taitaa olla parasta pysytellä Puerton karnevaaleissa, tutussa ja ehkä turvallisemmassa ympäristössä.

Teidellä on näkynyt komeita pilvihattuja, vaikka niitä en olekaan ehtinyt kuvaamaan. Ennustelevatko sadetta tai myrskyä?

El Puntero

Tila

Ruokailuvihje Santa Cruzissa: Bodegón El Puntero, Calle San Clemente 13. Erikoistunut kalaruokiin, lihaa sieltä ei saa. Miljöö on mukavan vanhanaikainen, miellyttävä. Paikalliseen lounasaikaan suosittu, mutta kun menee noin klo 13, saa pöydän.

Bodegon on lähellä Plaza Weyleriä, joten tranvíalla pääsee lähelle.

Söimme garbanzoa alkupalaksi, sitten paistettuja chocoja con papas arrugadas ja palanpainikkeena oli vesi ja vino tinto.

Listalla oli myös mm. pulpoa, camarones-pikkurapuja, sardiineja, erilaista tuoretta kalaa. Annoksen kalat tai äyriäiset tuodaan nähtäväksi ennen paistamista. Hinnatkin ovat edullisia, joten paikka on käymisen väärti.

Minulla käynti oli toinen ja uudestaankin aion mennä.

La Rambla

Tila

Kävin Titsalla Santa Cruzissa, ajelin Tranvíalla La Paziin ja kävelin La Ramblan päästä päähän. Siellä oli rauhallista iltapäivällä.

Sää on viilentynyt: oli ensimmäinen yö pitkään aikaan ettei nukkuessa ollut liian kuumaa. Aamulla oli miellyttävät 19 astetta, vaikka vielä 29 asteeseen voidaan päivällä päästä.

Vielä palosta: Vaikka kaksi viikkoa sitten syttynyt palo on jo hallinnassa, kuumia pisteitä vielä on. Muutama helikopteri lenteli eilen vielä Puertonkin taivaalla, mutta jo ilman vesipussia, vartioimassa paloalueita.

Vesiongelmat jatkuvat kuivuuden takia. Aguamansan putkirikkoa on korjattu. Santa Ursulassa on jo loppunut veden säännöstely.

Luonnon toipuminen vie aikaa, vaikkakin jotkut kasvit ovat nopeita uudistumaan. Teiden luonnonpuistossa on kuitenkin vaara, etteivät kaikki endeemiset kasvit toivu. Myöskin linnut palaavat hitaasti paloalueelle.

Naapurisaarelta: Gran Canarian rannikolla on havaittu haita. Niistä varoitetaan uimarannoilla violetilla lipulla. Saarella ollaan istuttamassa perunaa, sadon odotetaan valmistuvan jouluksi, jos kasteluvettä riittää.

Pikakäynti Santa Cruzissa

Tila

Qui

Kävin Santa Cruzissa ensimmäistä kertaa pariin vuoteen, sillä korona-aikana sinne ei haluttanut mennä ollenkaan. No, nytkin kävin vain Intercambiadorin (linja-autoaseman) lähistöllä vastaanotolla Quironsaludissa. Sielläkin ensimmäistä kertaa.
Meillä Puertossa ja Orotavassa eivät kaikki lääketieteen erikoisalat ole edustettuna, mutta on helppoa Titsan kyydissä ajella pääkaupunkiinkin.

Titsat olivat kumpaankin suuntaan aivan täynnä ja turisteja enimmäkseen. Huomaa, että matkailijoita on liikkeellä: saksaa, englantia, suomea, ruotsiakin kuului.

Sairaaloiden urgenciat (päivystysvastaanotot) ovat vaikeuksissa, sillä potilaita on liikaa, eikä jatkosijoituspaikkoja löydy. Korona-aika jätti – ilmeisesti kaikkialla – hoitovelkaa ja nyt jylläävät hengitystieinfektiot täyttävät päivystykset.

Loppuviikolle luvataan voimakkaita tuulia ja aaltoja: borrasca Atlantilta on lähestymässä. Turisteja saisi taas varottaa meren iskuista aallonmurtajille (golpe del mar)!

Santassa

Tila

sc

Ensimmäisen kerran, sitten maaliskuisen poikkeustilan julistamisen jälkeen, kävimme Santa Cruzissa. Eikä millään shoppailumatkalla, sillä väkijoukkoja välttelen tietysti edelleen. Kävin kontrollissa terveysasioissani.

Toisessa kuvassa on Santa Cruzin satamaan tullut saksalainen TUI:n laiva, ensimmäisiä saapuneita risteilijöitä sitten pandemian alun.

Päällisin puolin kaupungilla näytti kaikki olevan muuten ennallaan, vain kaikkien kasvoilla olevat mascarillat muistittivat, että elämme pandemiavuotta. Ja tietysti etäisyysmerkit ja -tarrat.

Tämänkin aamun uutisissa pääasiana olivat ilmeisesti vuoden lopussa markkinoille tuleva rokote koronaa vastaan sekä Kanariansaarten paheneva pakolaistilanne.

Siinäpä asioita mietittäväksi! Rokotteen sanotaan suojaavan taudilta 90%. Yksi kymmenestä siis voi sairastua rokotteesta huolimatta, näin ymmärrän. Mutta kuinka moni sairastuu ilman rokotetta?

Onko pakolaisongelmaan ratkaisua? Afrikassa on ollut nälänhätää, kriisiä ja sotaa ainakin niin kauan kuin minä muistan. – Sotaa ja konflikteja on kyllä ollut muuallakin maapallolla, ja on edelleen. Ihmiskunta ei viisastu, ei opi. Surullista.

Tämän päivän refrán: ”Las cosas claras y el chocolate espeso”, sananmukaisesti ”Selkeitä asioita ja paksua suklaata”, merkitys selitetään niin, että tällä sanonnalla asioista halutaan puhua selkeästi ja vilpittömästi.

Musikaalissa

Tila

mus

Eilen kävimme Auditorio de Tenerifessä, Santa Cruzissa, musikaalissa. La Familia Addams oli viihdyttävä ja taidolla esitetty rakkaustarina hirviöperheen ja ”normaalin” perheen nuorten välillä. Kyseenalaiseksi asetettiin normaalius. Mikä on lopulta normaalia ja mikä ei?

Lavasteet olivat silmää miellyttäviä, tanssit kauniita ja esiintyjät ammattitaitoisia. Kannattaa käydä, jos esitykset jatkuvat!

Muistatteko muuten 60-luvulla Suomessa esitetyn tv-sarjan Me hirviöt? Jotain samaa esityksessä oli.

Santa Cruz

Tila

san

Eilinen meni Santa Cruzissa: ensin satamassa laivalippua hankkimassa ja sitten ystävää tapaamassa Plaza de Españalla.
Lähtiessä Orotavassa hieman sateli ja oli pilvistä, mutta Santassa sää kirkastui ja lämpeni.

Laivalipun ja hytin olemme nyt oppineet tilaamaan hyvissä ajoin, koska viime kesänä jäimme kuukaudeksi Andaluciaan odottelemaan. Autopaikan saaminen laivalla ja lipun hinta riippuu virkailijasta. Automme on 8 cm yli mitan, joka nostaa hintaa. Isommille autoille on ilmeisesti omat kiintiönsä laivassa. Nyt taas pääsimme kategoriaan viisi metriä, vaikka nuo muutamat sentit menee yli. Laivassa tuo senttimäärä ei merkitse mitään, ja nyt sattui ymmärtäväinen virkailija.

Laivalippu on siis paluu Huelva-Tenerife, elokuun alussa. Niinpä minun pitää taas lähteä täältä voidakseni palata! Mutta pidän laivamatkoista.

Tapasin ystävätärtä kahden kuukauden tauon jälkeen, kerroimme kaikki kuulumiset, espanjaksi tietysti. Kielitaitoni ei varmaankaan olisi kehittynyt tähän malliin ilman tätä paikallista sydänystävää. ¡Gracias amiga mía!

Santa Cruz

Tila

santa

Pari päivää sitten oli vuorossa kaupunkipäivä Santa Cruzissa. Menimme Titsalla, sillä parkkipaikkaongelman takia on helpompaa käyttää guaguaa, linja-autoa.
Kuvasimme pääkaupunkimme pilvenpiirtäjiä, kiertelimme kolme isoa kauppakeskusta: El Corte Ingles, Meridiano ja Carrefour. Lounastimme yhdessä niistä, annokset olivat kauniita ja hyviä.
Paluumatkalla ajelimme Tranvíalla La Lagunaan ja sieltä Titsalla 101 pikkuteitä kierrellen kaikkien kylien läpi takaisin Orotavaan.

Santa Cruz

Tila

image

Eilinen kului mukavassa seurassa Santa Cruzissa. Vietin päivän hyvien kanarioystävieni kanssa ja pari maininnan arvoista uutta paikkaa tuli tietooni.

Aluksi meillä oli tarkoitus mennä katsomaan erästä kiinnostavaa täkäläisten taiteilijoiden näyttelyä, mutta se oli yllättäen kiinni. Miksi? No siksi, kun ensi maanantaina on festividad, arkipyhä, Asunción de Nuestra Señora Maria nimeltään. Tämmöisessä arkipyhätapauksessa täällä otetaan käyttöön ”puente” eli ”siltailmiö” (oma käännökseni), eli pidetään vielä yksi vapaapäivä lisää, nyt siis lauantai.

Kävimme sitten naisten kirjakaupassa, Librería de Mujeres, siellä oli tietysti vain naiskirjailijoiden teoksia ja myös käsityöläistuotteita. Mielenkiintoinen paikka, kannattaa poiketa. Osoite on Calle Sabino Berthelot 42.

Lounaalla kävimme tyypillisessä kanarioravintolassa, tosi hyvä paikka oli! Suosittelen ehdottomasti tutustumaan: Casa de Comidas El Puntero, Calle San Clemente 5. Hyvää ruokaa, paikallisten suosima, edullinen. Söin ensimmäistä kertaa camarones, niitä pienenpieniä katkarapuja, jotka näyttävät, ettei niissä olisi mitään syötävää, mutta kyllä vain, makoisa pyrstö oli. Pääruuaksi söimme caballaa mojo-kastikkeella ja kanarianperunoilla, maukasta oli. Käykääpäs maistamassa Santa Cruzin reissulla.

P.S. Sanakirjasta: hacer puente = pitää välipäivä vapaata

Santa Cruz

Tila

auditorio

Santa Cruzin auditorio (Auditorio de Tenerife) on komea iltavalaistuksessaan ja arkkitehtuuriltaan omaperäinen. Kannattaisi käydä siellä useamminkin; tämä oli ehkä kolmas vierailuni siellä. Näimme eilen Jesucristo Superstar -rock-oopperan, jota on nyt esitetty noin viikon ajan joulun välipäivinä. Hyvä esitys, taidokkaita laulajia ja näyttävä esillepano, vaikka itse tarina ei minua kovin sykähdytäkään.