Virgen del Carmen

Tila

Kävin jo aamupäivällä isossa kirkossa kuvaamassa Virgen del Carmenin ja San Telmon pyhimystä. Kirkko oli lähes täynnä muitakin kännykameran käyttäjiä.

Aamun RTVC.es -uutisissa kerrottiin, että Muellen rannassa on ollut paikkoja varattuna jo eilisestä ja osa on yöpynytkin kivikkoisella rannalla saadakseen hyvän näkyvyyden Virgenin uittoon.

Minä en jaksanut jäädä odottelemaan, sillä olen tämänkin fiestan nähnyt jo monesti. Prosessi menee näin: Messun jälkeen sekä Virgen että San Telmo kannetaan kulkueessa kirkosta kalasatamaan. Silloin paikalla on arvioiden mukaan jo noin 30 000 ihmistä ja tungos on sanoinkuvaamaton. Kulkueen päälle heitellään talojen parvekkeilta kukkien terälehtiä ja Ave Maria lauletaan eräältä – aina samalta – parvekkeelta Muellen rannassa.
Sitten Virgen ja San Telmo kannetaan satamassa odottaviin veneisiin, vesi roiskuu ja pyhimysten koskettaminen tuo onnea. Pyhimyshahmot viedään parin tunnin veneajelulle, jonka jälkeen ne palautetaan kulkueen mukana takaisin kirkkoon.

Niin on kalastajien ja merenkulkijoiden elämä suojeltu taas tämän vuoden.

Virgen del Carmen

Tila

Eilen oli sitten Puerton suuri juhlapäivä, kalastajille ja merenkulkijoille onnea (ehkä) tuova Virgen del Carmenin ja San Telmon pyhimyksen päivä. Aamu-uutiset kertoivat muellella olleen 20 000 ihmistä ja täyttä siellä olikin. Onnistuin saamaan varjoisan istumapaikan eräällä liikehuoneiston ikkunalaudalla, jossa muutaman tunnin odottelin kulkueen saapumista. Mihinkään ei voinut lähteä menettämättä paikkaa. Lopulta kulkue saapui, yleisö eli mukana, lauloi, heitteli ruusun terälehtiä ja jotkut itkivätkin voimakkain tuntein, esim. eräs Virgenin kantajamies.

Pyhimyspatsaiden vesillevientiä en mahtunut katsomaan, tungoksessa ja helteessä oli mahdoton päästä rantaan saakka. Sinne olisi pitänyt mennä tunteja aiemmin. – Rantakuva on otettu noin kolme tuntia ennen kulkuetta, väki lisääntyi vielä ainakin kaksinkertaiseksi.

Olen nähnyt aiempina vuosina uittamisosuuden: nuket kannetaan veneisiin, vettä roiskutellaan, kaikki, jotka mahtuvat, menevät veteen – venettä ja nukkeja halutaan kosketella tai ainakin vettä roiskia. Sitten Virgen ja San Telmon nukke viedään veneajelulle muutamaksi tunniksi, tuodaan takaisin ja kulkue vie ne isoon kirkkoon.

Yöllä heräsin taas ilotulitusten paukkeeseen. Sen voisivat jo kohta lopettaa. Tarvitseeko joka yö paukuttaa?

Meillä on punainen lämpövaroitus. Mittari voi nousta +33 asteeseen, ennusti meteorologi. Nestettä ja suolaa, se on minun selviytymiskeinoni näissä helteissä. Suolakurkkua ja vettä, sillä jaksaa (ja hieman ruokaa). Gazpacho, kylmä andalucialainen vihanneskeitto, jota saa tölkissä kaupasta, on hyvää tässä säässä.

Fiestakuukausi jatkuu

Tila


Yläkuvassa on näkymä Hotel Taorolle, remontti siellä on edelleen käynnissä. Alakuvissa muellella sijaitseva Virgenin kukitettu kuva ja juhlaliputusta.

Virgenin fiestan tapahtumia on iltaisin, mutta minulle liian myöhään. Eilen Lago Martianezilla on vietetty Baile de Magosia ja ilotulitus paukkui taas iltamyöhään.

Meillä on kuumaa, lämpö kipuaa päivisin lähes 30 asteeseen. Kävin uimassa altaassa. Olen ostanut yksiön kymmenen vuotta sitten, enkä ole tämän talon uima-altaassa tätä ennen ”ehtinyt” käydä. Vesi oli auringon sopivaksi lämmittämää.

Katson näin viikonloppuisin mantereen 24-uutisia: Espanjassa on kuumaa, paikoin jopa 40˚ ja yli. Lisäksi siellä vaivaa kuivuus ja siitä seuraava veden puute, joten joillakin alueilla vettä säännöstellään. Meillä ei ainakaan vielä.

Kuvien siirtämisessä dropboxista blogiin oli taas vaikeuksia. Yritän keksiä ratkaisun…

Virgen II

Tila

virgen

Tänään on Virgen del Carmenin päivä, fiesta ja siis vapaapäivä.
Kuvassa ison kirkon Virgen, jota ei siis kanneta kulkueessa mihinkään. Eilen, kun kävin puoleltapäivin ison kirkon viereisessä areperassa syömässä, kirkkopuisto oli nauhoin suljettu ja poliiseja ympäriinsä. Ihmettelin, mitä oli tapahtunut. Pian se selvisi: yhtäkkiä alkoi korviin käyvä paukutus ja ammunta, levisi savu. Ilotulitus! Yksi asia, mitä en ole näinä vuosina oppinut yhtään ymmärtämään, on ilotulitus keskellä kirkasta päivää. Tulitteet eivät näy, mutta kuuluvat ja savustavat. No, kaipa Virgen niistä ilostui (ja kirkkokansa, joka tuli areperaan myös).

Meillä on calimaa ja kuumaa. Puertossa tosin eilen kävi ajoittain pieni virvoittava tuulenvire.

Espanjan hallitukseen on vaihdettu ministereitä. Minulle kiinnostavinta on se, että Yolanda Diaz tuli sovitusti varapuheenjohtajaksi (vicepresidenta) Pablo Iglesiasin tilalle.

Maailmalla surettaa paitsi korona ja siinä etenkin se, että rokotteet jakautuvat hyvin epätasa-arvoisesti rikkaiden ja köyhien maiden kesken, niin myös Kuuban levottomuudet. USA:n kauppasaarto on suurelta osin aiheuttamassa maan vaikeudet mm. ruokahuollossa ja nyt oppositio syyttää vain Kuubaa ongelmista.

Päivän refrán: ”De tal palo tal astilla”, tätä vastaa suomeksi ”Ei omena kauas puusta putoa”. (Tämä on minulle tärkeä sanonta, sillä kirjoitin siitä aikoinaan ylioppilasaineeni, 19-vuotiaana nuorena äitinä vuonna 1975).

Virgen 2

Tila

vir

Vielä eilisestä Virgen-juhlapäivästä: Väkeä oli kaupungilla jo puolenpäivän aikoihin paljon, mutta myös Policia Local näytti kiertelevän sekä kävellen että autoilla vartioimassa.

Illalla luin somesta, että myöhemmin väenpaljous oli ollut aikamoinen Charcolla ja rannan tuntumassa, eikä maskejakaan läheskään kaikki olleet muistaneet. Levisikö virus? Sen tiedämme vasta myöhemmin.

Tänään meillä oli sähkökatkos koko saarella. Orotavaan sähkö palautui noin neljän tunnin kuluttua, Puertossa sai odotella kuusi tuntia. Viimeksi meillä oli katkos syyskuussa, silloin koko saarelta sähkön vienyt katkos kesti yhdeksän tuntia.
Vika oli tuolloin jossakin muuntajassa etelässä. Tämän päivän katkoksen syytä vielä selvitellään.

Kuinka avuton sitä nykyään onkaan ilman sähköä! Tuntuu, ettei voi tehdä mitään! Sitä tämä nettiriippuvuus tekee. Känny sentään toimi tällä kertaa, aiemmin sekin meni mykäksi.
Kuinka helppoa on saada kaaosta aikaan nykymaailmassa. Virusvaara ja sähköongelma – siinä on kaksi liikaa.

Toisenlainen Virgen

Tila

vir

Tänä vuonna kaikki on toisin. Virgen del Carmenin uitto (embarcación) ei toteudu, koska tuhansien ihmisten joukkokokoontumista kalasatamaan ei haluta. Virgen on nyt muotoiltu puusta ja se on jo kellumassa vesillä.

Eilen illalla on ollut Baile de Magos, mutta sekin poikkeuksellisesti jakautuneena eri ravintoloihin. Normaaleina aikoina baile on ollut suuri tapahtuma Plaza de Europalla. Perinnepukuja on suositeltu, niihin kun on ollut tapana pukeutua. Tällä kertaa en osallistunut tapahtumaan.

Realejoksen ilotulitetehdas ilmoitti lopettavansa toimintansa, sillä kaikki kevään ja kesän fiestat suurine ilotulituksineen on peruttu, ja se on saanut tämänkin yrityksen vaikeuksiin. Ikävää. Mekin olemme hakeneet tulitteita joskus uudeksivuodeksi Realejoksesta.

Virgen

Tila

vir

Eilen illalla Virgen del Carmen ja San Telmo vietiin taas merelle, kuten joka vuosi. Tungos oli aikamoinen, kalasataman ranta tupaten täynnä väkeä, kuten kuvista huomaa. Pyhimyksetkin ovat kuvissa, löydätkö?

Seremonia oli tradition mukainen. Ensin tuntikausien odotusta – parhaat paikat oli varattu jo aikaisin – sitten kulkueessa kannettiin paikalle San Telmo ja Virgen. Ave Mariat laulettiin parvekkeelta, kuten aina.

Pyhimykset vietiin veneisiin ja vesille, myös saattoveneitä oli tänä vuonna paljon. Vielä kertaakaan en ole jaksanut odottaa tämän näytelmän toista osaa, sitä, kun San Telmo ja Virgen tuodaan pimeän aikana takaisin maihin ja kannetaan isoon kirkkoon. Ilotulitukset rätisivät ja paukkuivat kun olin jo nukkumassa. Pyhimykset olivat siis palanneet reissultaan.

Kertauksena: San Telmo on kaupungin suojeluspyhimys ja Virgen del Carmen suojelee merenkulkijoita ja kalastajia.

Virgen del Carmen

Tila

virg

Ihmettelen edelleen, kaikkien näiden vuosien jälkeenkin paikallisten innostusta ja eläytymistä fiestoihinsa. Oli kysymyksessä sitten karnevaalit, romería, juhannus, Virgen del Carmen, tai mikä fiesta tahansa, aina mennään täysillä mukaan.

Kalasatama oli ”vallattuna” jo eilisillasta, joten päätin siirtyä kävelykadulle odottamaan. Siellä oli paremmin tilaa, sain jopa istua penkillä. Tunnin myöhässä kulkue sitten tuli pyhimyksineen, ensin San Telmo ja sitten Virgen del Carmen.

virge

Ruusun terälehtiä sateli parvekkeilta säkillisiä. Innokkaana kantajat kuljettivat tuota kaunista nukkea, mutta satamaan asti en väenpaljoutta jaksanut seurata.

Tätä kirjoittaessani kuuluu kalasatamasta Ave María, joten pyhimykset on ilmeisesti saatu veneisiin ja vesille. Sieltä ne sitten illan pimetessä tuodaan takaisin, mutta vain innokkaimmat jaksanevat odotella sinne saakka.

Virgen

Tila

vir1

Kaupungilla oli Virgen del Carmenin juhlan valmistelut meneillään. Huomenna on tämän merenkulkijoiden ja kalastajien suojeluspyhimyksen vesillelaskupäivä. Isossa kirkossa Virgen nyt oli, kävin katsomassa.

Rituaali toistunee huomenna entisen kaltaisena: Virgen kannetaan kulkueessa rannalle, viedään veneeseen – ja San Telmon pyhimys (miespuolinen) – toiseen veneeseen. Sitten nämä nuket käytetään merellä parin tunnin reissulla ja tuodaan takaisin. Mutta siitä sitten huomenna lisää.

Virgen

Tila

vir

Tänään Puerto de la Cruzissa vietetään vuoden suurinta juhlaa, neitsyen uittoa, fiesta de Virgen del Carmen.

Kävimme neitsyen jo katsastamass isossa kirkossa ja kalasatamassa toteamassa väenpaljouden. Uitto (neitsyen venematka), on jo nähty näinä vuosina. Aina se vain jaksaa paikallisia innostaa.

Minä menen tänään Ortigaliin ja huomenna etelän kentälle. Aamuvarhain olisi lento Oslon kautta Helsinkiin.